default-image

Ρεκόρ συμμετοχής στους 76ους Αρκάδιους Αγώνες

Κρήτη
Ρεκόρ συμμετοχής στους 76ους Αρκάδιους Αγώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι 76οι Αρκάδιοι Αγώνες στο Ρέθυμνο, αθλητικό γεγονός άμεσα συσχετιζόμενο με τη μνήμη του ολοκαυτώματος και της εθελοθυσίας των Κρητικών στο Αρκάδι το 1866.

Πέρασαν 150 χρόνια από την εθελουσία έξοδο και σήμερα προς τιμή όλων όσων θυσιάστηκαν, πλήθος αθλητών, και μάλιστα με ρεκόρ συμμετοχών για φέτος, συμμετείχαν στους ρεθεμνιώτικους αγώνες στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», που κατέχουν υψηλή θέση στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας.

Οι πάνω από 400 δρομείς ξεκίνησαν από την Ιερά Μονή Αρκαδίου μετά την τέλεση του αρχιερατικού τρισάγιου από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο στο χώρο της εθελοθυσίας, στην πυριτιδαποθήκη της Μονής και κάλυψαν απόσταση 20 χλμ μέχρι το κλειστό στάδιο.

Σε αθλήματα όπως οι αγώνες δρόμου, το κρητικό βόλι, ενόργανη γυμναστική, συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι αθλητές, μαθητές και φοιτητές, ενώ έλαβαν μετάλλια και φόρεσαν συλλεκτικά μπλουζάκια για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους πολιτιστικούς και μουσικούς, ενώ νωρίτερα σε πρώτη εκτέλεση ακούστηκε ο Ύμνος στους Πεσόντες της Ι.Μ. Αρκαδίου και αφηγηματικό τραγούδι από τη Συλλογή του Παύλου Βλαστού από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Στο μεταξύ μεγάλη συγκίνηση επικράτησε χθες κατά τη συναυλία «Ρέκβιεμ για 964 ψυχές» που ήταν αφιερωμένη στα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου. Μάλισα, επειδή η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν επίσης την αίθουσα Σπίτι του Πολιτισμού, όπου υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης της συναυλίας μέσω γιγαντοοθόνης.

Τη συναυλία επιμελήθηκε και πραγματοποίησε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ που μαζί με τους σολίστ ερμήνευσαν έργα των Γεωργίου Λαμπίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, Γεωργίου Καζάσογλου, Πέτρου Πετρίδη και το Requiem του Γιώργου Κουμεντάκη.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News