default-image

Καλυφθείτε: Έρχεται Αφρικανική σκόνη, νοτιάδες και 30άρια

Κρήτη
Καλυφθείτε: Έρχεται Αφρικανική σκόνη, νοτιάδες και 30άρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο δεν προβλέπεται βροχή για τα αμέσως επόμενα 24ώρα στην Κρήτη αλλά το νησί αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό αφρικανικής σκόνης και νοτιάδων.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί την Τρίτη ενώ την Τετάρτη διαφαίνονται μικρής έκτασης βροχές, αλλά ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά, καθώς ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος , "αδειάζοντας" ακόμη και τους μετεωρολόγους.

Σταδιακά από σήμερα Κυριακή, καταγράφονται ποσοστά Αφρικανικής σκόνης ενώ για την επόμενη εβδομάδα, η Τρίτη αναμένεται να είναι η χειρότερη μέρα , όπου στην Κρήτη όχι μόνο θα πρωταγωνιστήσουν οι νοτιάδες ανεβάζοντας κατ' επέκταση ακόμη περισσότερο τον υδράργυρο, αλλά δημιουργείται και ένα αποπνικτικό σκηνικό,παραπέμποντας σε Σαχάρα και το οποίο θα προκαλέσει και πάλι προβλήματα σε όσους έχουν αναπνευστικές δυσκολίες αλλά και αλλεργίες.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι και θα πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπές μετακινήσεις με δεδομένο τις υψηλές συγκεντρώσεις ποσοστών σκόνης.

Και μέσα σε όλα αυτά, το σκηνικό του καιρού κάθε άλλο παρά Νοέμβριο θυμίζει με τις θερμοκρασίες ακόμη και σήμερα Κυριακή να αγγίζουν τους 25-26 βαθμούς Κελσίου και αρκετούς τολμηρούς και θαρραλέους να σπεύδουν στις παραλίες αφού η θάλασσα όπως λένε είναι «λάδι» και πολύ καλύτερη μάλιστα από εκείνη στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ 30άρια προβλέπονται για την ερχόμενη Τρίτη.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα νότια.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΑ

Αναλυτικά ο καιρός της εβδομάδας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μ.Λέκκα.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Αρχικά καλός καιρός ενώ από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση των υψηλών νεφώσεων.

Οι άνεμοι στα δυτικά των Χανίων από ΝΔ διευθύνσεις στα 3 - 4 Μποφώρ, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη θα παραμείνουν μεταβλητών διευθύνσεων ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15?C έως 25?C.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου

Καιρός Νεφελώδης κυρίως από υψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι Νοτίων διευθύνσεων, στα δυτικά των Χανίων καθώς και σε βόρειες περιοχές της Κρήτης η ένταση τους θα φθάνει στα 5 - 6 και τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Στη νότια Κρήτη θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με ένταση 3 - 4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 16?C έως  28?C. Στα νότια θερμοκρασία θα είναι 2 - 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η μεταφορά σκόνης από την Αφρική αλλά σε μικρές αρχικά συγκεντρώσεις.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου

Καιρός και πάλι Νεφελώδης με υψηλές νεφώσεις.

Οι Νότιοι άνεμοι, νωρίς από το πρωί της Τρίτης, αναμένεται ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και στα βόρεια της Κρήτης η μέση ένταση τους θα είναι στα 5 - 6 τοπικά έως και 7 Μποφώρ, ενώ σε περιοχές ανατολικά του νομού Χανίων, στο Ρέθυμνο και σε περιοχές του Ηρακλείου ή ένταση τους θα είναι στα 8 Μποφώρ. Οι άνεμοι στα νότια της Κρήτης, στα ανατολικά θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις 3 - 4 , τοπικά έως και 5 Μποφώρ, ενώ στα δυτικά θα είναι ΝΔ,  3 - 4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο με την μέγιστη τιμή να φθάνει και τους 30?C,ενώ χαμηλότερη θα είναι στα νότια τμήματα της Κρήτης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να ανέβουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

Ο καιρός αναμένεται αρχικά με αραιές νεφώσεις οι οποίες όμως από το απόγευμα θα πυκνώσουν και, με τα έως τώρα στοιχεία, προβλέπεται να εκδηλωθούν βροχές αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες διευθύνσεις ενισχυμένοι, με την τάση για σταδιακή εξασθένηση και στροφή τους από Δυτικές διευθύνσεις από τις μεσημβρινές προς τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Σταδιακά θα υποχωρήσουν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της σκόνης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News