default-image

Ετοιμάζουν “θερμή” υποδοχή στον υπουργό

Κρήτη
Ετοιμάζουν “θερμή” υποδοχή στον υπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονο κλίμα δυσαρέσκειας επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων των δύο δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου, ενόψει της μεθαυριανής προγραμματισμένης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην πόλη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα λάβουν χώρα με τον Κρητικό υπουργό τόσο στο ΠΑΓΝΗ, όσο και στο Βενιζέλειο, οι εργαζόμενοι αναμένεται να θέσουν τον κ. Ξανθό προ των ευθυνών του, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα που μαστίζουν τον τομέα της Υγείας, αλλά και σε όσες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η επίσκεψη του κ. Ξανθού, ο οποίος αναμένεται στο Ηράκλειο μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιου για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Κρήτης στις 9 το πρωί. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ που προορίζονται για τον τομέα της Υγείας.

Στις 10 το πρωί, ο Ανδρέας Ξανθός θα μεταβεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, στο χώρο του αμφιθεάτρου. Τρεις ώρες μετά, στη 1 το μεσημέρι, ο κ. Ξανθός θα βρεθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου θα λάβει χώρα - και εκεί - συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Παρών και ο Βαρδαρός

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, παράλληλα με τις επισκέψεις του υπουργού, ο γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός θα προβεί σε επισκέψεις δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξάλλου, ο κ. Βαρδαρός θα έχει σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για ζητήματα αναφορικά με τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών ενόψει της επικείμενης λειτουργίας των νέων δομών που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Ηρακλείου κάθονται σε "αναμμένα κάρβουνα" εξαιτίας του πλήθους προβλημάτων που μαστίζουν το ΕΣΥ, λόγω της υποστελέχωσης και της γενικότερης υποχρηματοδότησης των δομών Υγείας. Με τα εν λόγω δεδομένα, και οι τέσσερις συνδικαλιστές των νοσοκομείων που μίλησαν στη "Ν.Κ." ενόψει της επίσκεψης Ξανθού σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

«Δεν τσιμπάμε σε τέτοιου είδους εθιμοτυπικές επισκέψεις», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι θα επιχειρηθεί με την επίσκεψη αυτή να ληφθεί η συναίνεση των εργαζομένων στη λαϊκή πολιτική των μειωμένων προσλήψεων και των μειωμένων απαιτήσεων».

«Εάν έλθει και μας πει (σ.σ. ο κ. Ξανθός) για προαγγελίες και προγράμματα που έχουν στο μυαλό τους... εμάς αυτό δε μας καλύπτει σαν νοσοκομείο», ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Χονδροζουμάκης. Εξίσου καυστικός ήταν, μιλώντας στη "Ν.Κ." και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου, Γιώργος Κωστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι οι γιατροί ζητούν πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, καθώς, όπως συμπλήρωσε με νόημα, «βρισκόμαστε πια "στο κόκκινο"».

«Δε θέλουμε να ακούμε πια άλλες γενικότητες. Όχι άλλες γενικότητες!», τόνισε με τη σειρά του και ο έφορος Επικοινωνίας των εργαζομένων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Ξημεράκης.

«Δεν μπορούν να αρρωστήσουν»

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αρκεστούν σε δεσμεύσεις και σε διαδικτυακές προσλήψεις, την ώρα που, όπως αποκάλυψε στη "Ν.Κ." ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, η υποστελέχωση στο Βενιζέλειο προκαλεί σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους. «Είμαστε σε μια φάση ανθρωποφαγίας μεταξύ μας επειδή δε βγαίνουν οι βάρδιές μας», τόνισε με νόημα ο κ. Χονδροζουμάκης, συμπληρώνοντας ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν με την τρέχουσα κατάσταση «να πάρουν άδεια, ακόμη και να αρρωστήσουν!».

Καθυστερεί ο διαχωρισμός

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν και το μείζον θέμα του διαχωρισμού ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου, ο οποίος έχει μείνει στα "χαρτιά" εδώ και μήνες. «Θέλουμε σαφείς απαντήσεις για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα δύο νοσοκομεία. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα σ' αυτό το θέμα. Περιμένουμε τον υπουργό να μας πει πότε θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση», υπογράμμισε ο κ. Χονδροζουμάκης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Προχωρούν σε στάση εργασίας

Με δεδομένη τη χείριστη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας Υγείας, η οποία υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ προχωρά μεθαύριο Παρασκευή σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοί του θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, την ώρα που το Σωματείο τους απευθύνει κάλεσμα και για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 24ης Νοεμβρίου που έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News