default-image

Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάση εργασίας πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 14:00 με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι ζητούν για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας:

- Να επεκταθεί σε όλες τις ειδικότητες και τους κλάδους που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες

- Άμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχίζει το «ξήλωμα» του Ανθυγιεινού Επιδόματος. Με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών μεθοδεύεται η περικοπή του επιδόματος στους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα καθώς και στις διευθύντριες και τομεάρχες της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι «το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται ….. µε την επιφύλαξη της επικείμενης  ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017». Είναι φανερό ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση του επιδόματος και η συγκυβέρνηση ήδη αρχίζει να το «ξηλώνει», ξεκινώντας από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Ντροπή και αίσχος! Η κυβέρνηση που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, που αύξησε το χρόνο έκθεσης των υγειονομικών στους επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες καταργεί το πενιχρό ανθυγιεινό επίδομα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψαλιδίσει!  

Ένα επίδομα που δινόταν για χρόνια κι έτσι κι αλλιώς από μόνο του δεν μπορούσε να αποκαταστήσει την υγεία των συναδέλφων που προσβάλλονταν από επαγγελματική ασθένεια, ούτε βεβαίως μπορούσε να υποκαταστήσει όλα τα παραπάνω μέτρα για τη μείωση του επαγγελματικού κινδύνου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν μειώνονται,  αλλά αυξάνονται στον κλάδο οι επαγγελματικές ασθένειες, αφού η σημερινή κυβέρνηση  (όπως και οι προηγούμενες), δεν  παίρνει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο.

Αντί να επεκτείνει το θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών  στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντας τον σε «άδειο πουκάμισο» και για τους κλάδους που ισχύει.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος είναι ακόμα ένα πλήγμα στο κουτσουρεμένο μισθό των εργαζομένων και μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι και να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», δηλαδή ως επιχειρήσεις, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε μαζί για να αποτρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια. Να μη συμβιβαστούμε με τις σημερινές άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Να διεκδικήσουμε μαζί:

? Να μην καταργηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να μην περικοπεί σε κανέναν. Να επεκταθεί και στους εργαζόμενους ειδικοτήτων που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες και σήμερα δεν το παίρνουν (π.χ. γιατροί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές).

? Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ σε 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ. Κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών νόμων.

? Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας.

? Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργολαβικών και των εργαζομένων με συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν και Σύγχρονη Υγεία και Πρόνοια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News