Κρήτη

Διεθνείς ορίζοντες για το Κρητικό τυρί

Σε νέες αγορές θα έχουν πλέον πρόσβαση οι 100 και πλέον τυροκομικές μονάδες, που απασχολούνται στην Κρήτη, έπειτα από την υπογραφή του καταστατικού για τη σύσταση και λειτουργία του Δικτύου Κρητικού Τυριού.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Tουρισμού Αντώνη Παπαδεράκη έγινε το βράδυ της Δευτέρας τo πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη σύσταση και λειτουργία του Δικτύου Κρητικού Τυριού.

Έτσι τυροκόμοι από όλη την Κρήτη υπέγραψαν το Καταστατικό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη των εξαιρετικών Κρητικών τυροκομικών προϊόντων, καθώς και την προώθησή τους στην εσωτερική αλλά και τη διεθνή αγορά.

Η εταιρεία, όπως τονίζει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, δεν θα ασκεί δραστηριότητες παραγωγής, μεταποίησης ή εμπορίας τυριού και άλλων τυροκομικών προϊόντων, αλλά θ' αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην τόνωση της ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας του Κρητικού Τυριού.

Η διαδικασία εγγραφής στο Δίκτυο Κρητικού Τυριού παραμένει ανοικτή για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ολοκληρώνεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης από τη Γενική Συνέλευση.

Στόχος της προσπάθειας που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου - μέλος του Enterprise Europe Network - είναι να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και κυρίως να γίνει γνωστό το κρητικό τυρί ως βασικό στοιχείο της Κρητικής Διατροφής και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Ο κ. Παπαδεράκης, κατά την εκδήλωση μίλησε για μια αξιέπαινη προσπάθεια, και μια εξαιρετική πρωτοβουλία γιατί, όπως είπε, αποδεικνύει ότι έχουμε αντιληφθεί την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να έχουμε μερίδιο στη διεθνή αγορά, συγχαίροντας επίσης το Επιμελητήριο Ηρακλείου για την πρωτότυπη ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε λίγους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τέτοιες συνεργασίες, και το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί πρόσκληση για τη ανάπτυξη Cluster μέσω του ΕΣΠΑ με την πρόθεση να χρηματοδοτηθούν και αντίστοιχες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Εξάλλου την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων της Κρήτης στο Cluster Κρητικού Τυριού και την υπογραφή του Καταστατικού εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας ότι ο σύγχρονος ρόλος των Επιμελητηρίων είναι να υλοποιούν δράσεις που ανοίγουν νέους δρόμους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου - Παράρτημα Κρήτης, Αλέκος Στεφανάκης σημείωσε πως τα Κρητικά τυροκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικά, έχουν ταυτότητα και ιστορία και πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, προσθέτοντας ότι η Κρήτη διαθέτει περισσότερες από 100 τυροκομικές μονάδες, οι οποίες μέσω του Cluster μπορούν να βρουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Εξάλλου ο καθηγητής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Γιώργος Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την ανάδειξη των ποιητικών χαρακτηριστικών του Κρητικού τυριού τονίζοντας ακόμη ότι η Κρήτη παράγει το ένα τέταρτο των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις δράσεις εξωστρέφειας που θα επιχειρήσεις σταδιακά το Δίκτυο Κρητικού τυριού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια