default-image

Νοέμβριος για τα δύσκολα, η ιστορία του 11ου μήνα

Κρήτη
Νοέμβριος για τα δύσκολα, η ιστορία του 11ου μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε η ώρα για το Νοέμβριο, τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, ο οποίος μένει να αποδειχτεί αν θα είναι αντάξιος του... ημερολογιακού χαρακτηρισμού του, καθότι με τις κλιματικές αλλαγές ουδείς μπορεί πια να ξέρει.

Στα σίγουρα, πάντως, ο καιρός θα είναι... βαρύς και ασήκωτος πολιτικά, καθώς ο ενδέκατος μήνας του χρόνου φέρνει μαζί του την πιο κρίσιμη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με τα εργασιακά στο τραπέζι.

Είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα κριθούν πολλά και εκείνος που φέρνει τις πιο κρίσιμες εδώ και δεκαετίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την έκβαση της σκληρής αναμέτρησης μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, η οποία χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς ακρότητες και μαζί η Ελλάδα που περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής από το νέο (ή νέα, όπως όλα δείχνουν) πρόεδρο των ΗΠΑ και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

Πόσω μάλλον σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, με την ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τόσο λόγω Συρίας, όσο και λόγω προσφυγικού, όπου το ένα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το άλλο.

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας με ιδιαίτερη σημασία για το Ηράκλειο, καθώς στις 11 τιμάται η μνήμη του μεγαλομάρτυρα Μηνά, προστάτη του Μεγάλου Κάστρου. Μια μέρα που το Ηράκλειο γιορτάζει πάντα με μεγαλοπρέπεια και με έντονες ιστορικές μνήμες. Εκτός από τη γιορτή του Αγίου Μηνά, ο Νοέμβριος έχει αρκετές ακόμα σημαντικές θρησκευτικές στιγμές στο "καλεντάρι" του.

Στις 8 γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και στις 21 οι ανύπαντρες Μαρίες (για την Κρήτη), ημέρα κατά την οποία τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Φιλίππου, ξεκινάει η περίοδος νηστείας ενόψει των Χριστουγέννων. Επίσης, στις 30 τιμάται η μνήμη του Αγίου Ανδρέα.

Ιστορικά, ο Νοέμβριος ήταν ο ένατος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, λόγος για τον οποίο φέρει και αυτό το όνομα, novem, δηλαδή εννέα. Με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, διατηρώντας όμως, όπως και αρκετοί άλλοι μήνες, την αρχαία αριθμητική σειρά του στην ονομασία του.

Τα γεγονότα

Πολλά και σημαντικά τα ιστορικά γεγονότα που καταγράφηκαν τον 11ο μήνα του έτους. Την 1η Νοεμβρίου 1520 ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος διέσχισε για πρώτη φορά το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, το οποίο πήρε γι' αυτό το λόγο το όνομα Στενό του Μαγγελάνου προς τιμήν του.

Την πρώτη μέρα του μήνα στα 1879 πατενταρίστηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας από τον Τόμας Έντισον, ενώ στα 1922 παραιτήθηκε από το θρόνο ο τελευταίος σουλτάνος, ρίχνοντας την αυλαία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Την 1η Νοεμβρίου 1963 εγκαινιάστηκε το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ στα 1993 τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την ΕΟΚ των 12 μελών να μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 3 Νοεμβρίου 1493, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε στην Καραϊβική τη Δομινίκα, ενώ την ίδια μέρα του 1957 εκτοξεύτηκε το σοβιετικό "Σπούτνικ 2" με επιβάτη τη διάσημη σκυλίτσα Λάικα, που τέθηκε σε τροχιά.

Στις 4 Νοεμβρίου 1922, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρέθηκε μπροστά στην είσοδο του ασύλητου τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ενώ το 2008 ο Μπάρακ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 5 Νοεμβρίου 1791 πέθανε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ενώ στις 6 Νοεμβρίου 1860 εξελέγη ως 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν.

7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο οι Μπολσεβίκοι του Βλαντιμίρ Λένιν ανέτρεψαν το τσαρικό καθεστώς (εξ ου και Οκτωβριανή Επανάσταση με το παλιό ημερολόγιο). Στις 8 Νοεμβρίου 1977 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους τάφους της Βεργίνας. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Στις 10 Νοεμβρίου 1938 πέθανε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και την ίδια μέρα του 1982 ο ηγέτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Την 11η ώρα της 11ης μέρας του 11ου μήνα του 1918 τελείωσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. 12 Νοεμβρίου 1840 γεννήθηκε ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν και το 1961 η θρυλική Ρουμάνα αθλήτρια Νάντια Κομανέντσι. 13 Νοεμβρίου 1990 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο παγκόσμιος ιστός, το γνωστό μας ίντερνετ.

16 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο του 1828 οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπέγραψαν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση των οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Στις 17 Νοεμβρίου 1973 η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της Χούντας. Στις 20 Νοεμβρίου 1945 ξεκινούσε η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 ναζί στο εδώλιο ως εγκληματίες πολέμου.

Στις 22 Νοεμβρίου 1906 το σήμα SOS υιοθετείται ως επίσημο για την ύπαρξη κινδύνου. Την ίδια μέρα του 1963 δολοφονήθηκε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στις 22/11 του 2005 η Άγκελα Μέρκελ εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία.

Στις 23 Νοεμβρίου 1980 μια τρομακτική καταστροφή, ένας σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπεδώνει την πόλη Έμπολι της Ιταλίας. Στις 24 Νοεμβρίου 1859 εκδίδεται στην Αγγλία το θρυλικό έργο του Κάρολου Δαρβίνου η "Προέλευση των Ειδών". Στις 27 Νοεμβρίου 1971 το σοβιετικό διαστημόπλοιο "Mars 2" προσεδαφίστηκε στον Άρη.

Στις 28 Νοεμβρίου 1964 εκτοξεύτηκε το αμερικανικό "Mariner 4", το πρώτο που μετέδωσε κοντινές εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη. Στις 29 Νοεμβρίου 1944 έγινε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο "Τζονς Χόπκινς" η πρώτη επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News