Κρήτη

Κορυφαία διάκριση στον Κρητικό καθηγητή Αρ.Τσατσάκη στη Ρωσία

Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είναι πλέον ο Κρητικός καθηγητής Τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης.

Στις 28/10/2016, η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας εξέλεξε ως Μέλος της, τον καθηγητή Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδη Μ. Τσατσάκη.

Η  κορυφαία αυτή διάκριση που δίδεται σε σημαντικούς επιστήμονες, έγινε για τη πολυετή έρευνα και τη προσφορά του καθηγητή στο τομέα της Προληπτικής Ιατρικής και Υγιεινής.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης, MSc (Chem), PhD (Org Chem), ΕRΤ (Toxicol), DSc (Βiology-Pharm), Doctor Honoris Causa, είναι Διευθυντής του Τμήματος Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Διδάσκει το μάθημα της τοξικολογίας στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής τα τελευταία 25 χρόνια και παρέχει γνώσεις εξειδικευμένης τοξικολογίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα  Πανεπιστημίων. Είναι αρχισυντάκτης του Food Chemical Toxicology (FCT), φιλοξενούμενος  συντάκτης έκδοσης τεσσάρων ειδικών τόμων στα διεθνή περιοδικά Toxicology Letters, Toxicology και FCT. Είναι συντάκτης σε πολλά άλλα επιστημονικά περιοδικά και μέλος των Συντακτικών Επιτροπών.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη είναι η  βιοπαρακολούθηση των διαφόρων ξενοβιοτικών ουσιών σε μια ποικιλία βιολογικών δειγμάτων και η σύνδεση της χρόνιας έκθεσης χημικών σε χαμηλές δόσεις με προβλήματα υγείας και ασθένειες, καθώς και εκτιμήσεις κινδύνου. Ανέπτυξε πολλούς  βιοδείκτες έκθεσης στο τομέα της τοξικολογίας και αποκάλυψε τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, των μηχανισμών δράσης και των οδών επίδρασης τους με τη βοήθεια εργαστηριακών και κλινικών ερευνών.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης πραγματοποίησε πειράματα σε in vivo και in vitro μελέτες με επιδημιολογικά στοιχεία ειδικά στον τομέα της τοξικολογίας φυτοφαρμάκων, στην επιδημιολογία και την υγιεινή και επεξεργάστηκε τα  δεδομένα των συμπερασμάτων του για αξιόπιστη χρήση τους σε προκαθορισμένες ρυθμιστικές οδηγίες και νόρμες, για την προστασία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος γενικότερα. Έχει συνδέσει το πολύπτυχο έργο του με τη συσχέτιση της συνδυαστικής έκθεσης πολλών ξενοβιοτικών με τη παρατηρούμενη τελευταία αύξηση νοσηρότητας, όπως ενδοκρινικές διαταραχές, καρκινογένεση, αναπαραγωγικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τελευταία, έχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα του αναπτύξει μια νέα πειραματική μεθοδολογία που να έχει τη δυνατότητα να παρέχει σε μία εξέταση πολλαπλές απαντήσεις σε ποικίλα ερωτήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες ανησυχίες για τις επιπτώσεις έκθεσης σε μείγματα χημικών διαφορετικών πηγών και σε δόσεις ίσες ή και μικρότερες των  κανονιστικών ορίων με τις  οποίες ο  γενικός πληθυσμός εκτίθεται καθημερινά.

Τα πειράματα έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, Ρουμανίας, Ιράν, Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκιας, Ισπανιας, Κινας και Κορέας) και αν αποδειχθεί η συσχέτιση της αύξησης του σωρευτικού κινδύνου από την ταυτόχρονη έκθεση σε χημικές  ουσίες, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για το πέρασμα από την αξιολόγηση του κινδύνου για μια ένωση στην εποχή της σωρευτικής αξιολόγησης κινδύνου για έκθεση σε χαμηλές δόσεις.

 
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη αναφέρονται σε περισσότερες από 400  δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο ίδιος παρουσιάζει κάθε χρόνο σε διεθνή συνέδρια και σε πολυάριθμες διαλέξεις σε όλο τον κόσμο ως κεντρικός ομιλητής. Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης συντόνισε ως κύριος ερευνητής πάνω από 40 επιστημονικές έρευνες σε εθνικά, κοινοτικά και διεθνή προγράμματα  και καθιέρωσε συνεργασίες παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον δεύτερο Έλληνα επιστήμονα που γίνεται μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Όμοια τιμητική διάκριση έχει αποδοθεί στον Καθηγητή κ. Κώστα Στεφανή, Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρείας, Πρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης, Μέλος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη, Νέο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας χαιρετίζουν οι συνάδελφοι του απο ολο τον κοσμο για την εκλογή του. Η εκλογή αυτή, αναμφισβήτητα είναι μια εξαιρετική και μοναδική διάκριση για τον ίδιο και την ομάδα του, αλλά και για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, που για άλλη μια φορά αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Η Ακαδημία Επιστημών της Ομόσπονδης Ρωσίας ιδρύθηκε το 1725, αποτελείται από 650 ιδρύματα και 55.000 επιστημονικούς ερευνητές. Αποτελείται από ένα δίκτυο επιστημονικών ερευνητικών ιδρυμάτων από όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά  και από πολλές άλλες επιστημονικές  και κοινωνικές  μονάδες, όπως βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους, νοσοκομεία, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα. Έχει επιλέξει ως μέλη της κορυφαίους επιστήμονες και μεγάλο αριθμό κατόχων βραβείου Νόμπελ όπως τους:  Voltaire, Charles Darwin, Immanuel Kant LinusPoling, R. Franklin, Maikl Faraday, Marie Curie, Max Planck, Nikolay Burdenko, Alexis Carrel, Led Landau, Albert Einstein, Ivan Petrovich Pavlov, Peter Kapitsa, Andrei Saharov κ.ά.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, μια τέτοια διάκριση είναι επιβεβαίωση, για άλλη μια φορά,  ότι ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης θα προσφέρει περισσότερα με το προσωπικό του επιστημονικό έργο, και θα συνεχίσει να προβάλλει ως Ακαδημαϊκός το Πανεπιστήμιο Κρήτης παγκοσμίως.

Βασική πίστη του είναι ότι η επιστήμη της τοξικολογίας θα πρέπει να ενισχυθεί στο ακαδημαϊκό περιβάλλον επειδή αντιπροσωπεύει μια αναγκαιότητα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, των εργαζομένων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό έχει κάνει τα πάντα που θα μπορούσε ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών συλλόγων της Τοξικολογίας (EUROTOX) για την πρόοδο της διαδικασίας εναρμόνισης των τοξικολόγων της Ευρώπης σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά θέματα στην Ευρώπη και σε παγκόσμια εξειδικευμένα ζητήματα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου EUROTOX 2016 στη Σεβίλη της Ισπανίας, δήλωσε ότι η Τοξικολογία είναι η βασική και απαραίτητη επιστήμη και τέχνη για τη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου και αναφέρθηκε επιγραμματικά στους μεγάλους αρχαίους μας Αριστοτέλη,  Κλεόβουλο, Ιπποκράτη και τον Θαλή.

Η Νέα Κρήτη θα επανέλθει στο θέμα για την αξιόλογη αυτή διάκριση του Κρητικού επιστήμονα που αποτελεί τιμή για τον τόπο μας και για την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια