Κρήτη

Τρίπτυχο αφιέρωμα στη φωτογραφία στα Χανιά

Το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και ο Χώρος για τη Φωτογραφία South σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων οργανώνουν τρίπτυχο αφιέρωμα στη Φωτογραφία.

Το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και ο Χώρος για τη Φωτογραφία South σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων οργανώνουν τρίπτυχο αφιέρωμα στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων το τριήμερο 28, 29 & 30 Οκτωβρίου 2016.

 Η πρώτη δράση του αφιερώματος θα περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Οn Definitions - Περί Ορισμών» της Μυρσίνης Κουτλή σε επιμέλεια της Ελένης Μαλιγκούρα, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 στις 20:30 στην Αίθουσα Τέχνης Β.Μυλωνογιάννη, Χαριλάου Τρικούπη 14, Γήπεδο, Χανιά, Κρήτη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε μέρα 18:00-21:00 έως 6 Νοεμβρίου 2016. Η Μυρσίνη Κουτλή με τη φωτογραφική της σειρά «Οn Definitions - Περί Ορισμών» απέσπασε το Α' Βραβείο των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων από την παρουσίαση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015» και εξέθεσε για πρώτη φορά τη σειρά στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016 στην Αίθουσα Τέχνης Follow your Art.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Μαλιγκούρα σημειώνει: «Η πρόταση της Μυρσίνης Κουτλή βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που αντιπαραβάλλονται εικόνα και κείμενο. Φωτογραφίες δομημένων τοπίων, κλειστές, χωρίς ορίζοντα, με καθόλου ή ελάχιστα στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος: λιγοστός ουρανός, σπανιότερα κάποιο δέντρο.

»Οι λέξεις πάλι παραπέμπουν στο φυσικό τοπίο, που είναι  αόρατο στις εικόνες και οι επεξηγήσεις και τα παραδείγματα του κειμένου εντείνουν την αίσθηση αυτή. Εικόνα και κείμενο παραπέμπουν σε δυο διαφορετικές εμπειρίες: σ΄ αυτή του καθημερινού περιβάλλοντος χώρου και στην άλλη του νοητού, απομνημονευμένου χώρου και συχνά επιθυμητού.

»Η αντιπαράθεση αυτή θα ήταν ένα παιχνίδι χωρίς νόημα αν η φωτογράφος δεν φρόντιζε να επιλέξει με τέτοιο τρόπο τις εικόνες της ώστε να υπάρχουν στοιχεία που να θυμίζουν το κείμενο, να παραπέμπουν συνειρμικά σ' αυτό χωρίς να υπάρχει πουθενά αυτό που περιγράφεται.»

Η δεύτερη δράση θα περιλαμβάνει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016» σε επιμέλεια του Γιάννη Σταθάτου και του Γιώργου Αναστασάκη που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 στις 20:30 στο Χώρο για τη Φωτογραφία South, Τζανακάκη 17 (Στοά), Κήπος, Χανιά, Κρήτη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00, και Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 19:30-22:00, έως 19 Νοεμβρίου 2016. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Αγγελική Καλαμάρα με τη σειρά «New World», Γιάννης Κρητικός με τη σειρά «Ουροβόρος», Κώστας Κρουστάλλης με τη σειρά «Παράξενες Μέρες», Γεωργία Μπάντιου με τη σειρά «Humans in Nature», Μαριάννα Μπόλτση με τη σειρά «Religion», Βασίλης Παντελίδης με τη σειρά «Beginners-Αρχάριοι», Γιώργος Πλανάκης με τη σειρά «Connected» και Κωνσταντίνος Τούντας με τη σειρά «Σκοτεινά Φυτά».

Ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Σταθάτος σημειώνει: : «Ήδη από την πρώτη διοργάνωση του 2002, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων είχαν το βλέμμα στραμμένο συγχρόνως προς το παρελθόν και το μέλλον: προς το παρελθόν με το διήμερo Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, το μοναδικό forum για την παρουσίαση της έρευνας γύρω από κάθε έκφανση της ελληνικής φωτογραφίας, και προς το μέλλον με την τακτική Έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, ανοιχτή σε κάθε φωτογράφο κάτω των 35 που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Η ομαδική αυτή έκθεση, που δίνει την ευκαιρία σε έξη έως δέκα νέους φωτογράφους να παρουσιάσουν ένα δείγμα πρόσφατης εργασίας, έχει πάντα θέμα ελεύθερο. Παράλληλα, φιλοξενούνται όλες οι σύγχρονες φωτογραφικές τάσεις, από την εικαστική αναζήτηση μέχρι το ρεπορτάζ και τη φωτογραφία τεκμηρίωσης. Μέσα από τις ετήσιες αυτές εκθέσεις σκιαγραφείται η συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα και ποικιλία της δημιουργικής φωτογραφίας στη χώρα μας, σε πείσμα ευτυχώς της ευρύτερης οικονομικής κρίσης και της γενικότερης αδιαφορίας του κράτους για το μέσον».

H τρίτη δράση θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Βήμα της Τέχνης» και θα περιλαμβάνει Δύο Διαλέξεις για τη Φωτογραφία από την Ελένη Μαλιγκούρα και τον Γιάννη Σταθάτο αντίστοιχα, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 στις 11:30 στην Αίθουσα Κωνσταντίνου Βεργανελάκη στο Γυμνάσιο Πλατανιά, Πλατανιάς, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Η Ελένη Μαλιγκούρα, ιστορικός και θεωρητικός της φωτογραφίας, θα παρουσιάσει το φωτογραφικό της έργο μέσα από τη διάλεξη «Από πού έρχονται οι εικόνες και μας βρίσκουν;» και ο Γιάννης Σταθάτος, ιδρυτής των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο μέσα από τη διάλεξη «Ελεγείες του Ενυπάρχοντος - Φωτογραφικά έργα 1975-2015».

Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον ιστορικό της τέχνης Δρ Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο και ξενάγηση στην έκθεση ιστορικών φωτογραφιών «Η εκτέλεση στο Κοντομαρί - 2 Ιουνίου 1941» που παρουσιάζεται από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Πλατανιά σε ειδική αίθουσα του σχολείου.

Το τρίπτυχο αφιέρωμα στη φωτογραφία εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 - Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον.

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Κυθήρων, τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, το Γυμνάσιο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Β.Μυλωνογιάννη, το Χώρο για τη Φωτογραφία South, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Σχόλια