default-image

Λ. Αυγενάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Κρήτη
Λ. Αυγενάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού και της εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου για τον καρκίνο του μαστού, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου να διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού, αποτελεί μια εξαιρετική και αξιέπαινη προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών.   

Η  25η Οκτωβρίου τιμάται παγκοσμίως ως η ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση των γυναικών και την ευαισθητοποίηση όλων για τη νόσο, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πρόληψη και καταπολέμησή της.

Η ανάγκη για την έγκυρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι βαρύνουσας σημασίας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτιμάται πως μια (1) στις οχτώ (8) γυναίκες παγκοσμίως νοσεί από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Όμως, παρά τη συχνότητα της εμφάνισής του, εάν η διάγνωσή του γίνει έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί.

Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν πραγματοποιούμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση ορισμένων καρκίνων πριν την εκδήλωση  των συμπτωμάτων τους. Η ενημέρωση, η πρόληψη,  η έγκαιρη αναγνώριση και η διάγνωση, είναι τα μόνα όπλα μας έναντι του καρκίνου! Κάποτε, οι γυναίκες πέθαιναν από καρκίνο του μαστού γιατί υπήρχε η άγνοια. Σήμερα ο καρκίνος του μαστού έχει ακόμα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας γιατί υπάρχει φόβος. Φόβος για την ίδια τη νόσο, αλλά και για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, πέρα από τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες, έχει και η Πολιτεία υποχρεώσεις. Δεν αρκεί μόνο μια επετειακή ενημερωτική καμπάνια. Χρειαζόμαστε στα Δημόσια Νοσοκομεία Μονάδες Μαστού, στελεχωμένες με εξειδικευμένους Χειρουργούς, Ογκολόγους, Ακτινολόγους,  Κυτταρολόγους και Παθολoγοανατόμους, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες. Χρειαζόμαστε φτηνό ή και δωρεάν προληπτικό έλεγχο. Χρειαζόμαστε διαθέσιμα μηχανήματα πλάι μας, κοντά μας.

Οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με σεβασμό και διακριτικότητα. Να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει «να μετατρέψουμε το φόβο σε κινητοποίηση και φροντίδα».   

Τέλος, με την ευκαιρία της παρούσης, θέλω να συγχαρώ τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και για την διαρκή ενεργό δράση του και τη συνεισφορά του στην κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News