Κρήτη

ΕΑΣ Ιεράπετρας: Σταματήστε την παράνομη διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων

Η ΕΑΣ Ιεράπετρας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τον εντοπισμό ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών, τα οποία συνεχίζουν να διακινούνται στις αγορές με φορτώσεις απευθείας από τους αγρούς και με κίνδυνο τη δυσφήμιση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων και την πιθανή απώλεια παραδοσιακών αγορών της Ευρώπης.

«Γνωρίζουμε για τους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα μικτά συνεργεία των Υπουργείων σας, όπου και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε φορτία οπωροκηπευτικών σε αρκετά

σημεία διακίνησης, με επίκεντρο φορτία προς εξαγωγή.

α) Ατυποποίητα κατευθείαν από τον αγρό, χωρίς πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

β) Εντός κιβωτίων και Bins επαναχρησιμοποιημένων και

γ) Στερούμενα φορολογικών κ.ά. εγγράφων χωρίς την απαιτούμενη σήμανση, ακόμη και χύμα εντός των φορτηγών αυτοκινήτων, χωρίς την επεξεργασία τους από συσκευαστήρια, χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την προώθηση τους από «εμπόρους» στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, με κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και  δυσφήμισης των ελληνικών προϊόντων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Δείχνοντας στους εκπροσώπους της κυβέρνησης  εκείνους που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση φρούτων και λαχανικών, από τη Βουλγαρία και την Ιταλία, η ΕΑΣΙ ζητά την αυστηροποίηση των ελέγχων.

«Με τη μη εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας, οι τιμές εξαγωγής προς τις Βαλκανικές χώρες να έχουν "βαλτώσει" και οι υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών της χώρας μας, βιώνουν μια ανάσχεση της δραστηριότητας τους  προς αυτές τις παραδοσιακές αγορές», τονίζει η ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Η αποτελεσματική δράση των αρμόδιων υπουργείων και των ελεγκτικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορικών προδιαγραφών, μεταφοράς προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων σε όλα τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κηπευτικά της χώρας μας, για να μην χαθούν τα κατακτημένα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη αλλά και τις νέες αγορές της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ιδιαίτερα για τα κηπευτικά της Κρήτης δεν πρέπει να χαθούν οι αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

«Σας απευθύνουμε έκκληση, όπως και  στον  αρμόδιο γενικό γραμματέα Νίκο Αντώνογλου, αλλά και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, όπως οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες συνεχίσουν εντατικοποιώντας και αυστηροποιώντας τους ελέγχους και επεκτείνοντας τους σε όλα τα επίπεδα, εμπορικών προδιαγραφών, μεταφοράς και

φορολογικών παραβάσεων», καταλήγει η ΕΑΣ Ιεράπετρας στην επιστολή της.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης                   

Σχόλια