Κρήτη

Ατσαλένιο: Μεταμόρφωσαν την πλατεία και βοήθησαν καρκινοπαθή

Πλημμύρισε από κόσμο, χρώματα κι αρώματα η πλατεία Αναξαγόρα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου το περασμένο Σάββατο. Ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλλων έκανε πράξη την υπόσχεσή του να αλλάξη όψη η πλατεία, διοργανώνοντας μια πολυεπίπεδη δράση, η οποία συμπεριελάμβανε: Καθαρισμό της πλατείας, φύτευση αρωματικών φυτών και ιστορική ξενάγηση στη γύρω περιοχή, στην οποία ως γνωστό κατοίκησαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι μικροί και μεγάλοι ανέλαβαν δράση: Πήραν τις σκούπες, τα φαράσια, τα σκαλιδάκια και τα φτιαράκια τους και μετέτρεψαν σε όαση την κεντρική Πλατεία του Ατσαλένιου. Η δράση ήταν ιδιαίτερα διδακτική για τα παιδιά που εκτός από τον εθελοντισμό, έμαθαν και για την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων στην πράξη.

Όλοι οι συγκεντρωμένοι και όχι μόνο συγκέντρωσαν χρήματα προκειμένου να βοηθηθεί καρκινοπαθής που είναι μέλος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νεκταρίου εκ Βρυούλων και χρειάζεται θεραπεία στην Αθήνα. Επίσης, η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα ΠΟΑ έπαιξε το απόγευμα του Σαββάτου φιλικό αγώνα και τα έσοδα δόθηκαν κι αυτά στην οικογένεια.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου παραχώρησε στους εθελοντές τα αναγκαία για τη μεταμόρφωση της πλατείας (φυτώρια και υλικά καθαρισμού). Ο κ. Μαμουλάκης έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και για την περίπτωση του καρκινοπαθούς και μάλιστα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για δωρεάν εισιτήρια με τις μινωικές γραμμές.

Το παρόν έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΠΟΑ Γιάννης Καλέμπουμπας.

Ο συνοικισμός του Ατσαλένιου άρχισε να χτίζεται από τις αρχές του 1930 και μετά. Η πλειονότητα όσων κατοίκησαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή προέρχονταν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, από το σύνολο των 35.000 κατοίκων των Βουρλών, οι 3.000 πολιτογραφήθηκαν ως δημότες του Δήμου Ηρακλείου. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στις Νέες Κλαζομενές.

Νέες Κλαζομενές είναι το επίσημο όνομα του Ατσαλένιου, το οποίο προέρχεται από την αρχαία πόλη Κλαζομενές, η οποία υπήρχε βόρεια της χερσονήσου της Ερυθραίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει επικρατήσει η ονομασία Ατσαλένιο, από τον Τούρκο μεγαλοκτηματία, τον Ατσαλή, που όριζε την περιοχή.  

Σχόλια