default-image

Ποιούς τουρίστες τελικά πρέπει να διεκδικήσει η Κρήτη

Κρήτη
Ποιούς τουρίστες τελικά πρέπει να διεκδικήσει η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξοδεύουν αρκετά, μένουν περισσότερο, μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να δώσουν άλλη ώθηση στον τουρισμό.

Ο λόγος για τους επισκέπτες του ιατρικού λεγόμενου τουρισμού και εκείνους της μέσης ηλικίας, τους οποίους η Κρήτη μπορεί να προσελκύσει και να αξιοποιήσει, αρκεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία άλλων χωρών, που έχουν επενδύσει σε αυτόν τον τουρισμό.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΞΟ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ

Όταν πριν από μερικά χρόνια είχα βρεθεί στην Κόστα Ρίκα, μου είχε προξενήσει τεράστιο ενδιαφέρον ο μεγάλος αριθμός των Αμερικανών τουριστών στη χώρα. Ακόμα όμως μεγαλύτερη εντύπωση μου είχε κάνει η απάντηση στην απορία μου γι' αυτή τη μαζικότητα: Στην πλειονότητά τους συνδυάζουν εξωτικές διακοπές μαζί με κυρίως ορθοδοντικές ή κάθε είδους οδοντιατρικές επεμβάσεις, κάτι απόλυτα λογικό, αφού κοστολογούνται έως και 90% πιο φτηνά σε σχέση με τη χώρα τους.

Και αυτή την ιδιαιτερότητα της εξωτικής χώρας της Κεντρικής Αμερικής δεν εκμεταλλεύονται μονάχα οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τουρίστες από πολλές γωνιές του κόσμου, αφού με τον τρόπο αυτό κάνουν τις διακοπές τους με τα χρήματα που εξοικονομούν από τις εργασίες στην οδοντοστοιχία τους.

Η Κόστα Ρίκα είναι μία μόνο από τις χώρες που έχει εκμεταλλευτεί τα μέγιστα και αυτή τη διάσταση του τουρισμού, που αποκτά όλο και πιο δυναμικό χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, έχοντας ενταχθεί για τα καλά στη σχετική βιομηχανία με ειδικά πακέτα διακοπών και παροχών υγείας σε χώρες που έχουν αποκτήσει φήμη και εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες.

Η νέα αυτή τουριστική τάση, που ξεφεύγει από το συμβατικό μοτίβο, δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα και την Κρήτη, που προσπαθεί να καρπωθεί τα οφέλη από μια τόσο σημαντική κατηγορία επισκεπτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές ημέρες ο Τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπό την προεδρία του προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, εγκαινίασε σειρά σημαντικών δράσεων σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρας μας.

«Μπορούμε»

Η Κρήτη διαθέτει και τις υποδομές αλλά και το δυναμικό για να υποστηρίξει σε μαζικό επίπεδο τον ιατρικό τουρισμό και έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μαζικές αφίξεις, όμως υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν σε πολιτικό πλέον επίπεδο.

Όπως μας εξήγησε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, το βασικό πρόβλημα είναι ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί μεμονωμένοι τουρίστες που έχουν επιλέξει την Κρήτη για ιατρικούς λόγους, με πολλούς γιατρούς ή μονάδες να διαθέτουν πελατεία από το εξωτερικό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι οργανωμένο.

Ο πρώτος λόγος είναι η απουσία θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει πώς θα λειτουργήσει ο ιατρικός τουρισμός. Από την άλλη δεν υπάρχει πιστοποίηση όπου θα καταγράφεται ποιοι γιατροί μπορούν να συμμετέχουν στον τουρισμό υγείας και σε ποιες δραστηριότητες.

Πολύ απλά, «αν με ρωτήσει κάποιος τι θεραπείες μπορεί να κάνει στην Κρήτη, πρέπει να μπορώ επίσημα να το απαντήσω», εξηγεί ο κ. Βαμιεδάκης. Αυτό προϋποθέτει αφενός μεν το συντονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και αφετέρου δράσεις σε θεσμικό επίπεδο πρώτα από το υπουργείο Υγείας και έπειτα από το υπουργείο Τουρισμού.

Ο ιδιωτικός τομέας, όσο και αν το επιθυμεί, δεν μπορεί να δράσει χωρίς την αιγίδα του Δημοσίου, το οποίο σε αυτή την περίπτωση του τουρισμού υγείας πρέπει να αποτελεί το θεματοφύλακα και τη δικλίδα ασφαλείας για να πετύχει το εγχείρημα, παρεμβαίνοντας όπου υπάρχει ανάγκη.

Η πιστοποίηση

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι θα μπορούσαν να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στην πιστοποίηση, ώστε όποιος ξένος θέλει να ψάξει και να βρει τι είδους θεραπευτικές αγωγές μπορεί να βρει στην Κρήτη, να μπορεί εύκολα να δει ποιοι γιατροί είναι πιστοποιημένοι.

«Εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πέρα από το να πιέζουμε το υπουργείο, έχοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες μπορούμε να καταθέσουμε αν μας ζητηθεί», αναφέρει.

Αναφορικά με τους τομείς στους οποίους η Κρήτη θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό υγείας, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, είναι τόσο σε επίπεδο αποκατάστασης, όσο και σε επεμβατικές θεραπείες. Για το μεν πρώτο σκέλος υπάρχουν στο νησί μας οι σχετικές υποδομές, ενώ το κλίμα και η διατροφή μας θεωρούνται ιδανικοί παράγοντες ειδικά για ασθενείς σε μετεγχειρητικά στάδια.

Η καλύτερη διαφήμιση, άλλωστε, στο θέμα της αποκατάστασης είναι η παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών στο νησί μας, που το επιλέγουν μετά τα κουραστικά και επιβαρυντικά για την υγεία τους ταξίδια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα πλεονεκτήματα

Σε επίπεδο θεραπείας, «γνωρίζω από την αγορά ότι η Κρήτη θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες που ενδιαφέρονται για πλαστικές, εμφυτεύματα, επεμβάσεις λέιζερ και εξωσωματική γονιμοποίηση, μεταξύ άλλων», τόνισε ο κ. Βαμιεδάκης.

Στα υπέρ του νησιού μας σε αυτόν τον τομέα είναι τόσο οι υποδομές, όσο και ο επιστημονικός χαρακτήρας ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, όπως το Πανεπιστήμιο με την Ιατρική Σχολή και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Καθώς το θέμα είναι πρώτιστα ιατρικής φύσης, είναι απαραίτητη πρώτα η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, ώστε να καθορίσει τα ιατρικά θέματα και μετά του υπουργείου Τουρισμού. Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι τεράστιο και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, έχει συσταθεί ήδη στην Περιφέρεια ομάδα εργασίας ιατρικού τουρισμού.

Τουρισμός ευεξίας

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για το λεγόμενο τουρισμό ευεξίας, στον οποίο η Κρήτη έχει ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Αν και δεν εντάσσεται στον αμιγώς ιατρικό τουρισμό, εντούτοις έχει μια έμμεση σχέση.

Η ολοένα και διογκούμενη παγκόσμια τάση για υπηρεσίες ευεξίας με μια ευρεία γκάμα από σπα έως γιόγκα βρίσκει την Κρήτη σε πλεονεκτική θέση, καθώς όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που έχουν ήδη κατακτήσει τους επισκέπτες.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, ότι πολλοί τουρίστες έρχονται και γι' αυτό το λόγο στο νησί μας, ξέροντας ότι θα απολαύσουν τέτοιες παροχές, ενώ η προβολή που έχει γίνει και από την Περιφέρεια αλλά και τους ιδιώτες είναι αξιόλογη.

«Αναδεικνύουμε, ενημερώνουμε και περιλαμβάνουμε την πληροφορία στις πρωτοβουλίες μας», συνόψισε τις δράσεις της Περιφέρειας και σε αυτόν τον τομέα ο κ. Βαμιεδάκης.

Αφήνουν χρήματα

Ο τουρισμός αυτός έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τον αριθμό των επισκεπτών που επιλέγουν να συνδυάσουν διακοπές με θεραπευτικές αγωγές, όσο και για τα έσοδα που αποφέρει, καθώς εκείνοι που ταξιδεύουν για το συγκεκριμένο λόγο ξοδεύουν αρχικά χρήματα στο διάστημα της διαμονής τους.

Σύμφωνα με μελέτη, η οποία ανατέθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η Ελλάδα μπορεί σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Η Κρήτη αναφέρεται στη μελέτη κυρίως όσον αφορά στον ιατρικό τουρισμό εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, αλλά και στη συνεργασία ξενοδοχείων και ξενώνων με Κέντρα Αιμοκάθαρσης, που προϋποθέτει προβολή των συνεργασιών, προκειμένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σε ένα επιπλέον target group και να διαφημίζονται σε διευρυμένες κατηγορίες πελατών.

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλή προοπτική κυρίως για τους Αμερικανούς και τους Ασιάτες, που ανήκουν στη μεσαία τάξη, καθώς συνηθίζουν να πληρώνουν ιδιωτικά την περίθαλψή τους και λιγότερο για τους Ευρωπαίους, καθώς οι ανάγκες τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει νέους τουρίστες από νέους προορισμούς ή διεύρυνση ήδη υπαρχόντων, κυρίως από ασιατικές χώρες και πρώτιστα την Κίνα.

Το βλέμμα και στους τουρίστες των 55+

Ένας ακόμα τομέας του τουρισμού στον οποίο επενδύει τα μέγιστα η Κρήτη είναι ο στοχευμένος στην ηλικιακή ομάδα των 55 συν. Ο λόγος είναι απλός, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη.

Οι τουρίστες αυτοί ταξιδεύουν συνήθως στην αρχή και το τέλος της σεζόν, κάτι που πρακτικά δίνει "πόντους" στο στόχο της επιμήκυνσης, δεδομένου ότι η Κρήτη έχει και το κατάλληλο κλίμα αλλά και τις κατάλληλες υποδομές και δραστηριότητες.

Οι τουρίστες αυτοί αφήνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αρκετά χρήματα και προέρχονται από πολλές χώρες. Ταξιδεύουν οργανωμένα κυρίως από Σκανδιναβία, Γαλλία και κεντρική Ευρώπη, και ενδιαφέρονται για εκδρομές, το θεματικό τουρισμό και μια πληθώρα δράσεων που η Κρήτη μπορεί να προσφέρει.

Οι τουρίστες της κατηγορίας 55+ έχουν σταθερό εισόδημα, κάτι που σημαίνει ότι ξοδεύουν ευκολότερα και περισσότερο, πολύ χρόνο στη διάθεσή τους και διάθεση να αξιοποιήσουν ουσιαστικά τις διακοπές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική βιομηχανία του νησιού μας.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News