Κρήτη

Πότε "έρχονται" οι επιδοτήσεις - "Μαύρη" χρονιά για το λάδι

Καταιγισμό από τηλεφωνήματα δέχονται καθημερινά οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι ενώσεις με παραγωγούς που ρωτούν για την επιδότηση. Ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των χρημάτων και γιατί φέτος χαρακτηρίζεται "μαύρη" η χρονιά για το ελαιόλαδο;

Καταιγισμό από τηλεφωνήματα δέχονται καθημερινά οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι ενώσεις με το κυρίαρχο ερώτημα από την πλευρά των δικαιούχων να είναι ένα: «πότε θα καταβληθεί η επιδότηση;». Οι παραγωγοί έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και προσβλέπουν στην ελπιδοφόρα είδηση ότι πιστώνονται οι λογαριασμοί για να, πάρουν έστω και για λίγο «ανάσα».

Η μάλλον αόριστη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δεν έριξε «φως» στην υπόθεση αφού όλοι ζητούν την πολυπόθητη ημερομηνία. Μάλιστα πολλοί θα σπεύσουν σε τράπεζες και ΑΤΜ αφού δεν θέλουν να χάσουν ούτε λεπτό και να πάρουν τα μετρητά στα χέρια τους.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ : ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Πιθανή ημερομηνία η 27η Οκτωβρίου

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr το μέλος της ΟΑΣΝΗ και της ΕΑΣΗ  Μιχάλης Καμπιτάκης «γίνεται χαμός με τις επιδοτήσεις , μας ρωτούν καθημερινά για το θέμα. Κι αυτό γιατί πρέπει να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και λογαριασμούς και δεν έχουν να λάβουν από πουθενά. Οι παραγωγοί έδωσαν όλα τα χρήματά τους σε φάρμακα και λιπάσματα και τώρα δεν έμειναν χωρίς λεφτά. Η επικρατέστερη ημερομηνία για την επιδότηση που ακούσαμε πριν από κάποιες μέρες ήταν η Πέμπτη 27Οκτωβρίου γιατί μετά είναι η 28η, εθνική εορτή. Τώρα, με βάση τις νέες δηλώσεις υπουργού και στελεχών του ΟΕΠΕΚΕ μάλλον πάμε για αρχές Νοέμβρη γιατί αν δεν προλάβουν μέχρι την Πέμπτη , πάμε αυτόματα για αρχές του μηνός».

Σύμφωνα με τον κ.Καμπιτάκη άμεσα θα πληρωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης και την επόμενη φορά το υπόλοιπο 30% ,συν την «πράσινη» επιδότηση .Αυτό όπως είπε «μεταφράζεται» ως 50% συνολικής επιδότησης και στην επόμενη το υπόλοιπο 50%.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Το ύψος των παρακρατήσεων

Σε ότι αφορά στις παρακρατήσεις ο κ.Καμπιτάκης σημειώνει «πέρυσι είχαμε μείωση στα δικαιώματα που έπαιρναν οι παραγωγοί περίπου 25% .Φέτος εκτιμούμε ότι θα είναι 4-5 % λόγω σύγκλισης και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να φτάσουμε στο 45- 50 % στη μείωση της επιδότησης μέχρι τότε, όπως είχαμε προειδοποιήσει».

«Μαύρη» χρονιά για το λάδι

Εκείνο που είναι μάλλον απογοητευτικό είναι ότι και φέτος δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την παραγωγή ελαιολάδου και οι αγρότες εύχονται να διαψευστούν όσοι προβλέπουν «μαύρη» χρονιά για το λάδι.   Σύμφωνα με τον κ.Καμπιτάκη «ζήσαμε μια  από τις χειρότερες χρονιές για αμπελουργία και θα ζήσουμε όπως πολύ φοβάμαι και μια από τις χειρότερες για το λάδι. Αρχικά είχαμε το ζεστό αέρα και από εκεί και πέρα το δάκο, καθώς δεν έγινε δακοκτονία...».

Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι τουλάχιστον με τα λεφτά των ενισχύσεων να «μπαλώσουν» τρύπες και τρέχοντα έξοδα καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα πορτοφόλια έχουν αδειάσει, αλλά τα μπιλιετάκια έχουν γίνει «βουνό» !

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη  

Σχόλια