Κρήτη

Έκθεση με τα πρωτοσέλιδα του 1866 για τη Μονή Αρκαδίου

Προετοιμάζεται εντατικά η Οργανωτική Επιτροπή για την πραγματοποίηση της επιστημονικής ημερίδας “Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου”, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Προετοιμάζεται εντατικά η Οργανωτική Επιτροπή για την πραγματοποίηση της επιστημονικής ημερίδας "Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου", που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Την ημερίδα οργανώνουν οι φορείς Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Ρεθύμνου. Την Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας απαρτίζουν η Φαλή Βογιατζάκη, η Ασπασία Παπαδάκη, ο Γιάννης Παπιομύτογλου, ο Χάρης Στρατιδάκης και ο Μιχάλης Τζεκάκης.

Οι ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι τελικά δέκα, με θέματα όπως το προσωπικό ημερολόγιο του έτους 1865 του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη, πληροφορίες για το Αρκάδι του Παύλου Βλαστού, η βιβλιογραφία για το Μοναστήρι που παρήχθη στο μισό αιώνα από τον προηγούμενο μεγάλο εορτασμό, οι αναφορές του αρκαδικού δράματος στις εφημερίδες της εποχής του, κάποιες επιδράσεις του στη λογοτεχνική παραγωγή, οι δυνατότητες προσέγγισής του σήμερα από την εκπαίδευση, οι επετειακές εκδηλώσεις τίμησης του γεγονότος κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Κρήτης και ιδιαίτερα κατά το έτος 1885, ένας σημαντικός σχετικός λόγος του Ρεθεμνιώτη καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Παπαδάκη, και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης του Μοναστηριού κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν μετά τα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης τεκμηρίων για την Αρκαδική Εθελοθυσία, με θέμα "Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 1866 για το Αρκάδι", επιμελητές της οποίας είναι ο Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, και ο Θωμάς Κρεβετζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης.

Σ' αυτήν θα εκτεθούν τέσσερις δεκάδες πρωτοσέλιδα εφημερίδων από τον ελληνικό και παροικιακό χώρο.

Μετά τη λήξη των εργασιών στον αύλειο χώρο του Μουσείου θα ακολουθήσει δεξίωση, την οποία θα προσφέρει η εταιρεία Grecotel. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.

Οι δύο αυτοί φορείς πρόκειται να υποστηρίξουν και την έκδοση των πρακτικών της ημερίδας, έτσι ώστε οι πληροφορίες που θα προσκομιστούν να μπορέσουν να γίνουν κτήμα ευρύτερου κοινού από εκείνο που θα μπορέσει να την παρακολουθήσει.

Σχόλια