default-image

Λάδι: Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Κρήτη
Λάδι: Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θησαυρός για την κρητική οικονομία και εκείνους που κινούνται οργανωμένα το ελαιόλαδο, δίκαια προϊόν χρυσάφι από τους παραγωγούς έως τους εμπόρους.

Στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου και στα καταστήματα με τουριστικά είδη, μόνο να σταματήσεις και να κάνεις έρευνα αγοράς θα διαπιστώσεις ότι η τιμή του λίτρου φθάνει και στα δέκα ευρώ, ενώ για το βιολογικό ή αμπαλαρισμένο σε ειδική συσκευασία μπορεί να φθάσει και τα 19 με 20 ευρώ.

Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο παράγετε στο σύνολο των περιοχών της Κρήτης, με εξαιρετική κι ιδιαίτερη γεύση ανά περιοχή που το πουλάμε όσο-όσο χύμα στην εγχώρια και ξένη αγορά με όφελος το γρήγορο κέρδος, αφήνοντας ''πολλούς'' να το οικειοποιούνται, το νοθεύουν και στη συνέχεια το παραδίδουν στην αγορά σε ειδικές συσκευασίες  και τιμές που προκαλούν.

Εμάς μας αρκούν οι επιδοτήσεις και όχι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της οικονομίας της οικογένειας.  Μόνο που τώρα τα δεδομένα άλλαξαν, οι επιδοτήσεις σε βάθος χρόνου θα περάσουν στην ιστορία κι εμείς που δεν μάθαμε από πάθημα θα μπούμε στον ίδιο κύκλο κόστους καλλιέργειας - κούρασης - ξεπουλήματος.

Θα βλέπουμε με το κιάλι εκείνους που σοφά κινήθηκαν αξιοποιώντας το προϊόν και σε θέσεις μάχης θα παραβγαίνουμε σε θυμό, φωνές, ξεσπάσματα. Πράσινες, μπλε, κόκκινες και φούξια καταγγελίες.

Μια βόλτα στα καταστήματα της αγοράς του Ηρακλείου που τα επισκέπτονται δεκάδες ξένοι επισκέπτες καθημερινά θα σας αποδείξει του λόγου το αληθές.

Σας παραθέτω τιμοκατάλογο έξτρα παρθένων λαδιών της Κρήτης, δηλαδή με οξύτητα από 0,2 έως 0,4 γραμμών:

-συσκευασία ένα λίτρο,  από 7,90 έως 10,90 ευρώ,

-μισό λίτρο από 5,10 έως 6,30 ευρώ,

-250ml 3,90 έως 5,10 ευρώ,

-100ml από 2,10 έως 2,30 ευρώ.

Φυσικά υπάρχουν και συσκευασίες των 3 λίτρων στα 22 ευρώ και ντενεκές 5 λίτρα από 34,90 έως 37,90.

Τα λάδια σε γυάλινα μπουκάλια σαν σε κρασί είναι στις ίδιες τιμές  με τις συσκευασίες 250 ml έως 500 ml.

Οι ειδικές κατηγορίες λαδιού,  φιλτραρισμένες ή βιολογικές σε γυάλινο μπουκάλι με ξύλινη επένδυση στα 19 ευρώ το μισό λίτρο.

Όλα τα παραπάνω επισημαίνεται ότι δεν θα τα βρείτε στην αγορά του Βερολίνου ή του Μανχάταν, αλλά στη δική μας αγορά, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στο ερώτημα ποιος έχεις την ευθύνη της τύχης και της τιμής προσφοράς - ζήτησης του προϊόντος ας κοιτάξουμε ποιες είναι και οι δικές μας, όταν όχι μόνο δεν ξέρουμε αλλά και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε πως μπορεί ν' αξιοποιηθεί μακροπρόθεσμα αυτός ο πλούτος.

Αν ερχόταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα του ζητούσαμε επιτακτικά λύσεις και καλά θα κάναμε .

Το να προχωρήσουμε ωστόσο πιο μπροστά από τον κάθε υπουργό είναι και δική μας υπόθεση, καθώς όπως λένε πολλά αγροτικά στελέχη οι αγρότες του καναπέ σε λίγο θα ανήκουν στο παρελθόν.

ΑΓΔ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News