Κρήτη

Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη

Με μια σεμνή και ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν το βράδυ της Δευτέρας 17ης Οκτωβρίου την μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με μια σεμνή και ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν το βράδυ της Δευτέρας 17ης Οκτωβρίου την μνήμη του Νίκου Παναγιωτάκη η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η 19η Διάλεξη αφιερωμένη στην μνήμη του σπουδαίου Ηρακλειώτη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» στην Ανδρόγεω και στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός εξήρε την πολύπλευρη προσφορά του Νίκου Παναγιωτάκη στον τόπο μας:

«Ο Νίκος Παναγιωτάκης αποτελεί πάντα μια μορφή που με το έργο της εξακολουθεί να φωτίζει το παρόν μας.  Μια μοναδική παρουσία στον πολιτισμό της Κρήτης και γενικότερα της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Στέφανος Τραχανάς,  ο οποίος έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα: η εκπαίδευση στο σταυροδρόμι».

Η διάλεξη έκλεισε με ένα εντυπωσιακό στοιχείο και μια διαπίστωση: Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στον αριθμό διαδικτυακών φοιτητών στα μαθήματα μέσω ίντερνετ του Χάρβαρντ, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, δηλαδή με κριτήριο τον αριθμό εγγραφέντων φοιτητών ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας προέλευσης.

Και όχι μόνον αυτό.  Είναι επίσης η χώρα με το υψηλότερο στον κόσμο ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης μαθημάτων,  με 13,6% των εγγραφομένων στα μαθήματα, να κατορθώνουν να τα ολοκληρώνουν και να παίρνουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, ενώ ο διεθνής μέσος όρος  είναι μόλις 4,3%! Με βάση -και- αυτά τα στατιστικά,  ο κ. Τραχανάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο  Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Καλοκαιρινός,  ενώ για τον Νίκο Παναγιωτάκη μίλησαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας και ο καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στέφανος Κακλαμάνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  κ. Αριστέα Πλεύρη προσέφερε σε όλους τους ομιλητές αναμνηστικά δώρα εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου.

Σχόλια