default-image

Ηράκλειο: Βρώμικα παιχνίδια με τα σκουπίδια;

Κρήτη
Ηράκλειο: Βρώμικα παιχνίδια με τα σκουπίδια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για 2η "χοντρή" θεσμική, αυτοδιοικητική εκτροπή καταγγέλλει τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου και προσωπικά το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών"... Μετά την αφαλάτωση, η παράταξη του Ηλία Λυγερού κατηγορεί τη δημοτική Αρχή για παραγκωνισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, "σκοτεινούς" χειρισμούς και περίεργες κινήσεις και στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων!

Μέσω επερώτησής τους, οι "Ενεργοί Πολίτες" ζητούν αναλυτική ενημέρωση, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων που σκιαγραφούν - όπως επισημαίνουν - μια επιζήμια για το μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης πολιτική τακτική και λειτουργία στο σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων.

"Επιτέλους την αλήθεια... για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ερώτησης που αναμένεται να καταθέσουν σήμερα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου οι "Ενεργοί Πολίτες", και στην οποία αναφέρουν: «Κύριε δήμαρχε, τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον Τύπο (!) για:

-  Κύρωση της απόφασης έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κρήτης.

- Τη με αριθμό πρωτοκόλλου 11130/22-9-2016 επιστολή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΤΠΑ και Τ.Σ. του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στην οποία ζητούνται συμπληρωματικά στοιχεία και παρατηρήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης του έργου της Χερσονήσου στα επιλεγόμενα προς χρηματοδότηση έργα».

«Στις παραπάνω παρατηρήσεις περιέχονται τουλάχιστον δύο, οι οποίες αναφέρονται και στο Δήμο Ηρακλείου:

Γιατί δε λειτουργεί ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) με πρόεδρο το δήμαρχο Ηρακλείου, όπως προβλέπει ο Νόμος 4071/2012;

Είναι γνωστό σε όλους ότι έλαβαν χώρα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή νέας διοίκησης πριν σχεδόν ένα χρόνο (5/11/2015), οπότε εκλέχτηκε παμψηφεί ο δήμαρχος Ηρακλείου, με σκοπό την άμεση ενεργοποίησή του, αλλά ακόμη και σήμερα δε φαίνεται να έχει προχωρήσει η λειτουργία του.

Αν δεν υπήρχε διάθεση για λύση, γιατί έγιναν εκλογές νέας διοίκησης στο ΦΟΔΣΑ, ή μήπως και το εκ νέου πάγωμα ήταν κι αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις της δημοτικής Αρχής που υλοποιούνται;», επισημαίνουν ο Ηλίας Λυγερός και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, για να συμπληρώσουν:

«Θα αναφερθούν μόνο μερικές αρνητικές επιπτώσεις για το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και συνολικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού.

Α. Μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα σχεδιασμού και προγραμματισμού από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, υποβαθμίζοντας έτσι τον Α' βαθμό (η διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης με στοιχεία αρ. 1365/13-04-2016 αναφέρει ότι δίνει αυτή την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια διότι "...ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ υφίσταται αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει τα ΤΣΔΑ, αλλά και την ανάλογη τροποποίηση του ΠΕΣΔΑΚ").

Β. Η σύνταξη του ΠΕΣΔΑΚ έγινε από την Περιφέρεια και λογικό είναι να αποτυπώνει τις επιλογές και τις προθέσεις της. Με τις επιλογές όμως του Δήμου Ηρακλείου τι γίνεται; Περιέχονται, αναφέρονται ή υποβαθμίζονται, και με τμηματικές αναφορές δημιουργούνται δεσμεύσεις (τυχαία ή με σύμφωνη γνώμη;) στο Δήμο; Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 486/2015 αναφέρει αναλυτικά το σχεδιασμό για την πλήρη επεξεργασία του συνόλου των στερεών απορριμμάτων και δεν αναφέρει τίποτε για μεταφορά οργανικών αποβλήτων από το Ηράκλειο σε αυτή της Χερσονήσου.

Κι όμως στον εγκεκριμένο σχεδιασμό αναφέρετε η συνεισφορά οργανικών αποβλήτων στη νέα μονάδα της Χερσονήσου. Το υπουργείο ζητά έγγραφη επιβεβαίωση-δέσμευση. Και ο Δήμος Ηρακλείου τι κάνει;».

Αιχμές για "παραχωρήσεις"

Συνεχίζοντας σε ακόμα πιο σκληρό ύφος, η παράταξη Λυγερού αφήνει ευθέως αιχμές για εν κρυπτώ και εν «αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου "παραχωρήσεις" του Δήμου Ηρακλείου προς τη Χερσόνησο», για τις ανάγκες υλοποίησης της νέας μονάδας!

«Να θυμίσουμε γιατί κάποιοι έχουν κοντή μνήμη, ότι με το με αριθμό 588/27-05-2015 έγγραφό του ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας (Χερσονήσου), απαντώντας στον ΕΣΔΑΚ, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη μονάδα επεξεργασίας δεν απαιτεί μεταφορά οργανικού κλάσματος από Ηράκλειο (κείμενο απάντησης μελετήτριας στο δήμαρχο Ηρακλείου).

Επίσης, στις 14/6/2016, με ηλεκτρονικό μήνυμα του μελετητή του Δήμου Ηρακλείου (στον οποίο ανατέθηκε απευθείας η θέση του συμβούλου σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Ηρακλείου), με θέμα "Πρόταση ΠΕΣΔΑΚ", ουσιαστικά διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου στο ότι «... οι ποσότητες των προδιαλεγμένων οργανικών αναμένεται να αυξηθούν, πέραν της ποσότητας που αναμένεται να μεταφέρεται στη Χερσόνησο», γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς δεν υπάρχει καμία τροποποιητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου για παραχώρηση και μεταφορά οργανικών στη μονάδα Χερσονήσου.

Το παραπάνω είναι σημαντικό από πολλές πλευρές και είναι θέμα σεβασμού και δημοκρατικής λειτουργίας, κάτι το οποίο επανειλημμένως έχουμε θίξει. Μήπως υφίσταται και θέμα παραχώρησης άνευ συμφωνίας, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια ενέργεια για τα συμφέροντα του Δήμου; Αν βέβαια ισχύει ότι και ο μελετητής τους Δήμου Ηρακλείου είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του Δήμου Χερσονήσου (με απευθείας ανάθεση), όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει και δεοντολογικό θέμα;», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους "Ενεργούς Πολίτες".

Η ερώτηση της παράταξης Λυγερού κλείνει με αιχμές για αντιδημοκρατική λειτουργία της δημοτικής Αρχής και με αίτημα άμεσης αναλυτικής συζήτησης-ενημέρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των απορριμμάτων.

«Επειδή γίνονται πολλές ενέργειες που παραμερίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημοκρατική του λειτουργία, και επειδή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (όπως και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων) είναι σημαντικό, και τις επιπτώσεις του, θετικές ή αρνητικές, θα τις ζούμε για πολλά χρόνια: Ζητάμε - άμεσα - να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παραπάνω θέματα»...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News