Κρήτη

Μετά τους καθρέφτες, έρχονται και οι ανεμογεννήτριες...

Επιχειρείται νέα υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Σίτανο Σητείας - Κυριακάτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων

Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι πολίτες της ευρύτερης περιοχής Σιτάνου Σητείας. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά από τον ανεμολογικό ιστό της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, που έχει μεταφερθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί.

Αίτημα των διαμαρτυρόμενων είναι να μη "στηθεί" ποτέ ο επίμαχος ιστός, με τον οποίο θα γίνουν μετρήσεις για τη μελλοντική εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων. Τα δύο πάρκα είναι συνολικής ισχύος 81MW. Θα διαθέτουν συνολικά 27 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων.

Η Σίτανος Σητείας έχει πληρώσει ήδη ακριβά την "πράσινη ανάπτυξη". Η περιοχή υποστεί τεράστια καταστροφή από τα αμέτρητα φωτοβολταικά που έχουν τοποθετηθεί στις γύρω εκτάσεις. Οι εκτάσεις ενοικιάστηκαν ή αγοράστηκαν με την υπόσχεση μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Τελικά, όμως, δεν έγινε τίποτε απ' όλα αυτά...

Όπως καταγγέλεται, ούτε θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ούτε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σημειώθηκαν. Το μόνο που απέμεινε είναι η οπτική ρύπανση των φωτοβολταικών, οι λιγοστοί και απογοητευμένοι κατοίκοι σε ένα σοβαρά υποβαθμισμένο περιβάλλον...

Οι κάτοικοι της περιοχής επικαλούνται αποφάσεις του Δήμου Σητείας με τις οποίες ζητά να ανασταλούν κάθε είδους ενεργειακά έργα στην υπερκορεσμένη περιοχή τους τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο Κρήτης. Στο κάλεσμά τους τονίζουν: "Τα μελλοντικά ενεργειακά σχέδια για την Σητεία είναι τεράστια σε όγκο και σε έκταση, καταστρέφουν ανεπιστρεπτί το φυσικό τοπίο και περιβάλλον, καταναλώνουν πολύτιμους φυσικούς πόρους(νερό),είναι χωροθετημένα σε περιοχές κλειδιά  για τον τουρισμό, για τον πρωτογενή, για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και ακυρώνουν ακόμα και την συνεισφορά του Γεωπάρκου στην αναπτυξιακή πορεία της Σητείας.

Στην Σητεία, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» χάθηκαν εκατοντάδες στρέμματα γης γεωργικής και χορτολιβαδικής και δημιουργήθηκε ένα  αφιλόξενο και βιομηχανικό τοπίο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η υποβάθμιση του τόπου μας συνεχίζεται με την τοποθέτηση ανεμολογικού ιστού στην Σίτανο, εν όψει μελλοντικής κατασκευής δύο αιολικών πάρκων των 81MW (27 ανεμογεννήτριες των 3MW η καθεμιά, ύψους 125 μέτρων και διάμετρο ρότορα 90 μέτρων) στο ορεινό τρίγωνο Ζάκρου-Καρυδίου-Σιτάνου-Κατσιδωνίου (Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή.

Θεωρώντας  παράλογο να σχεδιάζεται ,το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας,  από άλλους ερήμην μας, υψώνουμε τώρα την φωνή μας απέναντι στην Περιφέρεια Κρήτης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτώντας να σεβαστούν τις αποφάσεις των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων σχετικά με τις ΑΠΕ και το νέο χωροταξικό".

Ήδη έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, οι πρόεδροι όμορων χωριών, πολίτες της Σητείας, της Σιτάνου που διαμένουν αλλού, η αντιπολίτευση του δήμου Σητείας και πολλές ομάδες που στηρίζουν το περιβάλλον και εναντιώνονται σε τέτοιες ενέργειες.  

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια