default-image

Πλαίσιο πάλης στη σύσκεψη των αγροτών

Κρήτη
Πλαίσιο πάλης στη σύσκεψη των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με χαρακτηριστικό τη μαχητικότητα πραγματοποιήθηκε η πλατιά σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, με θέμα την οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς το επόμενο διάστημα, το πλαίσιο πάλης, τον πανελλαδικό συντονισμό με το συνεπές, οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τη συσπείρωση στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην εισήγησή του, ο Καρκαβάτσος Μανώλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, τόνισε την ανάγκη της απάντησης των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών στην ΚΑΠ της ΕΕ, σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, που χτυπάνε τη φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά, με κοινά αιτήματα και κοινή δράση των Αγροτικών Συλλόγων, και μαζί με τους φυσικούς συμμάχους της μικρομεσαίας αγροτιάς, τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμποροβιοτέχνες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

Ακολούθησε συζήτηση για τα προβλήματα και την απάντηση που πρέπει να δοθεί. Συζητήθηκε πείρα από τις περσινές κινητοποιήσεις και μπλόκα, τη σημασία της οργάνωσης, της ύπαρξης Αγροτικών Συλλόγων ως επιτελεία αγώνα, τη σημασία της συζήτησης των προβλημάτων και της διατύπωση αιτημάτων πάλης.

Έγιναν προτάσεις για δράση των Αγροτικών Συλλόγων ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και περιουσίας φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, με άμεση, μαζική, οργανωμένη απάντηση, με μπροστάρηδες και τους ίδιους στο κίνημα.

Έγινε αναφορά στους μηχανισμούς συγκέντρωσης γης σε λίγα χέρια, όπως το κόστος παραγωγής, το πελέκημα του αγροτικού εισοδήματος, το χαράτσωμα της περιουσίας που κάνει αδύνατη τη μεταβίβαση περιουσίας στα παιδιά, την επιδότηση των μη παραγωγικών στρεμμάτων γης, κλπ, που ωθούν στην απαξίωση της παραγωγής, της γης, τη συγκέντρωσή της σε μεγαλοεπιχειρηματίες, που είτε την καλλιεργούν, είτε αλλάζουν τη χρήση της, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, κλπ.

Συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» για να χτυπήσει τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες που συμπληρώνουν εισόδημα με μεροκάματο στην οικοδομή, εποχιακά στο ξενοδοχείο, ή ως αυτοαπασχολούμενοι με ένα καφενείο στο χωριό, το πρόβλημα των συνταξιούχων αγροτών, που εκβιάζονται από την κυβέρνηση να χάσουν ακόμα και την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να επιδοτούνται, το πρόβλημα των εργατών στα συσκευαστήρια, που πετιούνται στην ανεργία από τους βιομήχανους αν δεν έχουν πληρωμένες εισφορές στον ΟΓΑ.

Η σύσκεψη κατάληξε στον εξής προγραμματισμό δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα:

1.      Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, Παρασκευή 14/10 στις 10 πμ, μαζί με τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ.

2.      Μαζική, οργανωμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλούν εργατικά σωματεία τη Δευτέρα 17/10 στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας.

3.      Μαζική, οργανωμένη κινητοποίηση στις 21/10 ως απάντηση στην επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση των αιτημάτων πάλης των Αγροτικών Συλλόγων, σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.   

4.      Μαζική εκπροσώπηση των Αγροτικών Συλλόγων στην πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Κυριακή 30 Οκτωβρίου στη Νίκαια της Λάρισας, που θα αποφασιστεί ο πανελλαδικός σχεδιασμός των αγροτικών κινητοποιήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News