default-image

Φοροελαφρύνσεις, μεταξύ άλλων, ζητάει ο Ηγουμενίδης

Κρήτη
Φοροελαφρύνσεις, μεταξύ άλλων, ζητάει ο Ηγουμενίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένες προτάσεις του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου, Νίκου Ηγουμενίδη, προτάθηκαν στη συζήτηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, το οποίο συζητήθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, πρότεινε την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων ως κίνητρο και ώθηση για την λειτουργία τους, ενώ σχετικά με την αρχή για «ίση αμοιβή για ισόχρονη εργασία», πρότεινε να προστεθεί η φράση «ανεξαρτήτως ηλικίας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι ένα κίνητρο, εάν για να ιδρύσουν και άνθρωποι κάτω από τα 25 έτη Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Ανάμεσα στις άλλες επισημάνσεις επί των άρθρων, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Ηγουμενίδης πρότεινε σχετικά με τη διάθεση των κερδών «έως 35%», τη διάθεση των κερδών χωρίς το «έως» με τη διατήρηση της επιφύλαξης, όπως την ρυθμίζει το ίδιο το άρθρο, με τη διευκρίνιση «το 35% να μοιράζεται στα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης».

Σχετικά με την εθελοντική εργασία  και τη διασφάλιση της αποφυγής της μαύρης εργασίας, πρότεινε η εθελοντική εργασία να μην υπάρχει στον κύριο τομέα δραστηριότητας της Κοιν.Σ.Ε.Π., δίνοντας ένα παράδειγμα:

«Μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που σκοπός της είναι για παράδειγμα να φτιάχνει μαρμελάδα, η εθελοντική εργασία μπορεί να ασχολείται με τα βιβλία τα οικονομικά, να ασχολείται με το να βρει πελάτες στην επιχείρηση, αλλά όχι εθελοντική εργασία στον κύριο σκοπό της, δηλαδή στην παρασκευή της μαρμελάδας».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτηση του στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σημείωσε ότι «για πρώτη φορά εντάσσεται στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο ολόκληρος ο τομέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και με εθελοντική βάση».

Ανάμεσα στα θετικά του νομοσχεδίου ξεχώρισε τη θέσπιση εργαλείου μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου, που θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., αλλά και την κατοχύρωση της εθελοντικής εργασίας, καλύπτοντας διαχρονικά μεγάλο θεσμικό κενό, όσον αφορά τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες θετικές βελτιώσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας μετά το πέρας της διαβούλευσης. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ευθύνης, το οποίο επιλύεται σε σωστή βάση και οριστικά, αφού υπεύθυνος για τις εταιρικές υποχρεώσεις είναι ο συνεταιρισμός, και τα μέλη είναι υπεύθυνα μόνο για το ποσό που διατέθηκε για την απόκτηση της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας.

Επίσης, όσον αφορά το χρονικό διάστημα για την συμμετοχή των εκάστοτε φυσικών προσώπων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και προσμετρώνται σε καθορισμένο ποσοστό, ορίζεται από το καταστατικό της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και όχι από Υπουργική  Απόφαση, ενώ σχετικά με  τις φορολογικές υποχρεώσεις των κοινωνικών συνεταιριστικών υποχρεώσεων, δίδεται η δυνατότητα στους συναρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά με την αναφορά κατά την ακρόαση της ΓΣΕΕ για τις επενδυτικές δραστηριότητες ενός συνδικάτου, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε:  

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει στο Κοινοβούλιο, διότι κατά τη γνώμη μου σχοινοβατεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά πρέπει να απασχολήσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας. Τα συνδικάτα δεν είναι για επενδυτικές δραστηριότητες και πρέπει οι εργαζόμενοι της χώρας μας να απαλλαγούν από την εργατική γραφειοκρατία και την εργατική αριστοκρατία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News