default-image

Τώρα μας κόβουν και τον καφέ!

Κρήτη
Τώρα μας κόβουν και τον καφέ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έναν καφέ πίναμε και πάνε και αυτόν να μας τον κόψουν», λένε με νόημα οι πολίτες, απαντώντας στις εξαγγελίες που θέλουν την αύξηση στην τιμή του καφέ έως και 50% από το 2017. H αύξηση αυτή, όπως εκτιμάται, αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της πελατείας, με τον κίνδυνο πολλές καφετέριες να οδηγηθούν στο κλείσιμο να είναι πιο ορατός από ποτέ (δεδομένου ότι πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία).

Παράλληλα, όμως, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης), παρά την ήδη αυξημένη ανεργία.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο νέο φόρο κατανάλωσης, αλλά και στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς και την αύξηση της παγκόσμιας τιμής του καφέ της τάξης του 20%, που θα επέλθει κυρίως λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών στη Βραζιλία, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον 62 εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους από την επιβολή του νέου φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, οι επερχόμενες αυξήσεις θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες, όπως το στιγμιαίο και τον ελληνικό στο ράφι του σούπερ-μάρκετ και το φραπέ ή τον ελληνικό στην καφετέρια. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές που στρέφονται σε φτηνούς καφέδες θα επιβαρυνθούν επιπλέον από αύξηση της τάξης έως και 30%.

Στα ύψη

Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των δύο έως τεσσάρων ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67%-100%, τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (αναγωγή ανά κιλό βάρους) είναι 6%-10% και στον κατεψυγμένο καφέ (εκχύλισμα) 7-9%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος). Ως αποτέλεσμα αυτού, ο ελληνικός καφές θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής, που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη επισημαίνει πως στην προσπάθειά τους να μη χάσουν την πελατεία τους, οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα αναγκαστούν να διατηρήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Η ίδια προσθέτει πως «καθημερινά δεχόμαστε ελέγχους για το καθετί, που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ μας αναγκάζουν στο να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας, πράγμα που σημαίνει πως εκ των πραγμάτων κάποια καταστήματα θα απειληθούν και πάλι με λουκέτο.

Η οικονομική κρίση, η φορολογία και οι συνεχείς αυξήσεις στα είδη έχουν επηρεάσει πάρα πολύ τους καταναλωτές και την κίνηση στα καταστήματα της πόλης. Γι' αυτό κι εμείς από την πλευρά μας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, προσπαθούμε να καταθέσουμε τροπολογία, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό».

500 ευρώ το χρόνο για καφεδάκι!

Αν πάντως το μέτρο ισχύσει, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, η μείωση της κατανάλωσης του καφέ στο ράφι θα είναι πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Και αυτό γιατί, ένας καταναλωτής με μεσαίο, χαμηλό ή πολύ χαμηλό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει τα 200 γρ. του ελληνικού καφέ πάνω από 3 ευρώ και την αντίστοιχη συσκευασία του στιγμιαίου σχεδόν 7,5 ευρώ.

Επίσης, η αύξηση ακόμα και του take away ροφήματος καφέ δε θα περιοριστεί στα 10-20 λεπτά ανά τεμάχιο (η οποία για 2-3 καφέδες ημερησίως οδηγεί σε υπολογίσιμο επιπλέον κόστος το μήνα), αλλά θα φτάσει τα 40-50 λεπτά, πράγμα που θα φτάσει το ετήσιο κόστος στα 500 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σημαντικά αυξημένα ποσά στους προμηθευτές, και μάλιστα προκαταβολικά ή με την παραλαβή του προϊόντος. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες αναφέρουν πως το ρίσκο είναι τεράστιο συγκριτικά με το δημοσιονομικό στόχο, τονίζοντας με νόημα πως μέχρι τη 1/1/2017, ημερομηνία αναμενόμενης επιβολής του νέου φόρου, υπάρχει χρόνος να διορθωθεί ένα προφανές μεγάλο λάθος.

Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News