default-image

Ιεράπετρα: Πονοκέφαλος η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Κρήτη
Ιεράπετρα: Πονοκέφαλος η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην έγκριση της μελέτης "Προμήθεια - Εγκατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό" προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην τελευταία συνεδρίασή του.

Με απώτερο σκοπό, τον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου και ενεργοβόρου δικτύου δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Ιεράπετρας και ως εκ τούτου την εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της υπάρχουσας υποδομής και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας, προχώρησε στη σύνταξη της σχετικής μελέτης, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη στον τομέα του δημοτικού φωτισμού για τον Δήμο Ιεράπετρας.

Πονοκέφαλος ωστόσο παραμένει ακόμη για τη δημοτική Αρχή, η εύρεση των κονδυλίων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο σε βάθος χρόνου θα έχει σαν αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μάνος Λουτσέτης, «εφόσον υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο πρόκειται να συμβάλλει στην αξιοποίηση της νέας πράσινης τεχνολογίας για την υποστήριξη του Δήμου, στην αναβάθμιση της λειτουργίας του δικτύου αστικού φωτισμού μέσα από τη δημιουργία ενός κρίσιμου πυρήνα υποδομών και εφαρμογών και την υλοποίηση των απαραίτητων βελτιστοποιήσεων, αναβαθμίσεων, προσαρμογών και επεκτάσεων στο υφιστάμενο δίκτυο του Δήμου Ιεράπετρας, με σκοπό την πλήρη γεωγραφική κάλυψή του».

Το έργο αυτό αποσκοπεί στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του αστικού φωτισμού και στη μείωση του χρόνου εντοπισμού και επιδιόρθωσης των βλαβών των δικτύων, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους, ενώ παράλληλα καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% του φωτισμού του Δήμου Ιεράπετρας, θα συντελέσει και στην βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας με σημαντική μείωση της κατανάλωσης που συνεπάγεται και μείωση του σχετικού κόστους για τον Δήμο.

Σημαντικά αναμένεται να είναι τα οφέλη και στην εξυπηρέτηση του δημότη, καθώς, όπως λέει ο κ Λουτσέτης, «ο δημότης θα έχει βραχυπρόθεσμα, καλύτερες υπηρεσίες φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων καθώς και ποιοτικά αναβαθμιζόμενο φωτιστικό αποτέλεσμα, χωρίς αύξηση των τελών φωτισμού.

Η μελέτη προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 6.730 φωτιστικών σωμάτων LED και 7.800 λαμπτήρων LED .

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 4.519.700,80 €».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τον Δήμο Ιεράπετρας.

«Από την εν λόγω προμήθεια και εγκατάσταση για χρονικό διάστημα λειτουργίας 50.000 ωρών, δηλαδή μετά από 12 χρόνια, υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 €, συμπεριλαμβανομένων και των πάγιων δαπανών συντήρησης των συμβατικών φωτιστικών», προσθέτει ο κ Λουτσέτης.

Στο μεταξύ έχει δρομολογηθεί ένα μικρότερο έργο αξίας 50.000 ευρώ περίπου, που θα δημοπρατηθεί στις 7 Νοεμβρίου και αφορά στην αποκατάσταση του αποκαθηλωμένου δημοτικού φωτισμού στην περιφερειακή οδό Κύπρου και σε μερικούς ακόμη παράδρομους του κέντρου, οι οποίοι μέχρι και σήμερα παραμένουν στο σκοτάδι, μετά την ολοκλήρωση του έργου της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News