default-image

Mαγεύτηκε το "Παγκρήτιον" από Ελεύθερνα και Μ.Αρκαδίου

Κρήτη
Mαγεύτηκε το "Παγκρήτιον" από Ελεύθερνα και Μ.Αρκαδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρώτη εκπαιδευτική εξόρμηση της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές και οι διδάσκοντες του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», σε δύο προορισμούς- σταθμούς για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Με καθοδηγητή στα μονοπάτια της ιστορίας  την ξεναγό και συγγραφέα κ. Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη, οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι με ιδιαίτερη λαμπρότητα και αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα. Η εξωτερική άποψη του μουσείου παραπέμπει σε μία «κιβωτό» που  διασώζει στον εντυπωσιακό  εσωτερικό της χώρο εκθέματα από την προϊστορική εποχή (3000 π.Χ) έως και τους βυζαντινούς χρόνους (14ος αι.μ.Χ.). Ιδιαίτερα κατατοπιστικές για την κατανόηση της δημόσιας, κοινωνικής, πολιτικής, θρησκευτικής και ιδιωτικής ζωής των αρχαίων Ελευθερναίων ήταν οι εξαιρετικές προβολές και οι ταινίες που προβάλλονταν στις τρεις αίθουσες του μουσείου, σε συνδυασμό φυσικά με το πλούσιο εποπτικό υλικό.

 Το ενδιαφέρον των μαθητών κέρδισε ιδιαίτερα η αίθουσα Γ , που είναι αφιερωμένη στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, καθώς στα ευρήματα εικονογραφούνται σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου και σκιαγραφείται μια κοινωνία ηρώων πολεμιστών, την οποία οι μαθητές έως τώρα μόνο ως ανάγνωσμα γνώριζαν.  Τελικά, μέσα από τη βιωματική επαφή έγινε σαφές σε όλους ότι η κοινωνία της Ελεύθερνας χαρακτηριζόταν από εξωστρέφεια και πλούτο και κοίταζε από ψηλά, από τους πρόποδες της αρχαίας Ίδης, το Κρητικό και το Αιγαίο πέλαγος με ορθάνοιχτα μάτια.

Η εκπαιδευτική εκδρομή συμπεριλάμβανε, επίσης, σύντομη ξενάγηση στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από το «Ολοκαύτωμα», το γεγονός ορόσημο που άλλαξε την τύχη της Κρήτης. Η κ. Σφακάκη ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Καθολικού της μονής και στην περιγραφή της τόνισε τις ιδιαιτερότητες του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων.  Μίλησε, επίσης, για τον ρόλο που διαδραμάτισε το μοναστήρι στην περίοδο της Κρητικής Επανάστασης του 1866  που το καθιέρωσε ως σύμβολο αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Οι μαθητές και καθηγητές του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» ευχαρίστησαν την πολύπειρη και γενναιόδωρη ξεναγό τους, κ.Αθηνά Κυριακάκη -Σφακάκη, η οποία αποτέλεσε όχι μόνο πηγή γνώσης αλλά, κυρίως, πηγή έμπνευσης, μετέδωσε την αγάπη της για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας, τον θαυμασμό της για τη συμβολή των Κρητών στο παγκόσμιο «γίγνεσθαι» και  παρότρυνε με τη στάση της αυτή τους νέους να συνεχίσουν να υψώνουν το πολιτισμικό οικοδόμημα των προγόνων μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News