default-image

Αλμυρό μου νεράκι, λένε οι Ελεύθεροι Δημότες για την αφαλάτωση

Κρήτη
Αλμυρό μου νεράκι, λένε οι Ελεύθεροι Δημότες για την αφαλάτωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαχείριση υδάτινων πόρων αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση, που αφορά όλους τους πολίτες και θα έπρεπε όλη η διαδικασία συζήτησης και λήψης των αποφάσεων να είναι ανοικτή σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβατή με τις πραγματικές της ανάγκες», τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου.

Οι ανάγκες προσδιορίζονται ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

u Από πλευράς επίσημης ενημέρωσης.

u Από πλευράς διαφάνειας των διαδικασιών.

u Από  πλευράς διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού αγαθού.

u Από πλευράς επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτεινόμενων λύσεων.

u Από πλευράς κόστους-οφέλους.

u Από πλευράς οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας των προτεινόμενων μεθόδων/λύσεων.

u Από πλευράς μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

u Από πλευράς διασφάλισης των τοπικών συμφερόντων και ωφέλειας για την τοπική κοινωνία, στα πλαίσια πάντα μιας συνολικής πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Όταν το ισοζύγιο όλων αυτών των προϋποθέσεων είναι θετικό, τότε υπάρχουν προϋποθέσεις να προκριθεί η βέλτιστη λύση.

Τι συμβαίνει όμως στο δήμο Μαλεβιζίου;

1. Από πλευράς ενημέρωσης για τα μεγαλεπήβολα σχέδια της μεγάλης αφαλάτωσης, καθώς και της κυοφορούμενης συνεργασίας με το δήμο Ηρακλείου, για την από κοινού εκμετάλλευση του Αλμυρού, επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Που είναι άραγε θαμμένος ο σχεδιασμός του έργου και οι τεκμηριωμένες εκθέσεις κόστους-οφέλους, σε σύγκριση με άλλες επιλογές; Γιατί δεν τα γνωρίζουν έστω οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας;

2. Το δημοτικό συμβούλιο «ενημερώνεται» εκ των υστέρων, από δημοσιεύματα και διαρροές… Για την κοινωνία δε, ούτε λόγος. Από πλευράς διαφάνειας και κρυστάλλινων διαδικασιών, το μόνο διάφανο στο δήμο Μαλεβιζίου είναι τα τζάμια του δημαρχιακού μεγάρου και αυτά μόνο από μέσα προς τα έξω…

3. Από πλευράς επιστημονικής τεκμηρίωσης, επιλέγεται η έσχατη, ακριβότερη και περιβαλλοντικά πιο προβληματική λύση της αφαλάτωσης. (Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την εκδήλωση για το νερό που πραγματοποιήθηκε στις 01 Ιουνίου 2016 στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, με συνδιοργανωτή τη δημοτική παράταξη «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου», παρόντος του προέδρου της ΔΕΥΑΜ και της ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ).  Δεν έχει η δημοτική αρχή ενημερωθεί, για την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ανεξάρτητης επιστημονικής κοινότητας, καθώς και των ειδικών τεχνοκρατών, ή απλά τα αγνοεί όλα αυτά επιδεικτικά και για ποιο λόγο

4. Από πλευράς κόστους-οφέλους ο δήμος επικεντρώνεται στην επιλεξιμότητα του ΕΣΠΑ και όχι στην βιωσιμότητα και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

5. Από πλευράς μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Σε μια οικολογικά προστατευμένη και ευαίσθητη περιοχή, αλλά και τουριστικά αναπτυσσόμενη, που ήδη είναι πολλαπλά επιβαρυμένη από οχλούσες εγκαταστάσεις, αντί να δρομολογείται η αποκλιμάκωση κάθε είδους ρύπανσης, προστίθεται ακόμα μία μεγάλη.

6. Από πλευράς διασφάλισης των τοπικών συμφερόντων και ωφελειών για την τοπική κοινωνία, τηρείται σιγή ιχθύος. Το ίδιο και όσον αφορά στο κόστος του αγαθού, που θα καλεστεί να πληρώσει στο τέλος ο δημότης.

Τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο δήμο Μαλεβιζίου σχεδιάζει κα εποπτεύει η ΔΕΥΑΜ, ενώ το σχεδιασμό για την εκμετάλλευση των νερών του Αλμυρού ποταμού τον έχει η ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΤΑ.

Η μεν ΔΕΥΑΜ αποτελεί ως γνωστόν μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, (από τις πιο υπερχρεωμένες της χώρας) που βάση των οικονομικών δεδομένων είναι μη βιώσιμη. Η δε ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ χαρακτηρίζεται από το πεισματικά μονομερές ενδιαφέρον αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ποταμού μέσω της μεθόδου της αφαλάτωσης.

Ενημερωτικά: Στις δύο εταιρείες προεδρεύει το ίδιο πρόσωπο, ενώ μέλη και σύμβουλοι του ΔΣ της μιας εταιρείας είναι ταυτόχρονα μέλη και σύμβουλοι και στη δεύτερη.  Η ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ δραστηριοποιείται και στον τομέα του πολιτισμού, όπου ο καθηγητής και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας τυγχάνει να είναι και εισηγητής σε διάφορες εκδηλώσεις.

Και η ΔΕΥΑΜ και η ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ έχουν ταυτόσημη άποψη, όσον αφορά στην αφαλάτωση, δίχως να συζητούν άλλες επιστημονικά τεκμηριωμένες, περιβαλλοντικά αποδεκτές και οικονομικά βιώσιμες λύσεις. Γιατί αυτός ο μονόπλευρος προσανατολισμός;

Το σημαντικό αυτό θέμα πρέπει να τύχει άμεσης λεπτομερούς και διάφανης διαδικασίας ενημέρωσης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαλεβιζίου. Τίποτε λιγότερο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.

Η πολιτική των κλειστών θυρών οφείλει άμεσα να σταματήσει. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News