Κρήτη

Γ.Ξυλούρης: Υπάλληλοι της περιφέρειας ευθύνονται για το δάκο

Έντονες οι διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών από χωριά της Μεσαράς  καθώς η Ένωση Μονοφατσίου δεν προχωρά σε δεύτερο ψεκασμό για το δάκο, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Κατηγορούν την ένωση για αδράνεια καθώς λίγο πριν την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου θα έπρεπε ήδη να ψεκάζουν γνωρίζοντας ότι ο δάκος ευνοημένος από τις καιρικές συνθήκες πλήττει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής.

Στο πλευρό των αγροτών ο πρόεδρος της Ένωσης Μονοφατσίου Γιώργος Ξυλούρης, που όταν κλήθηκε από το Ράδιο 9,84 τους έδωσε δίκιο και έστρεψε τα πυρά του προς τους επόπτες της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφέρειας.

''Πιστεύουν ότι Μεσαρά είναι μόνο κάποιες περιοχές γύρω από το Πύργο, όταν σε πολλά χωριά η καλή βεντέμα που υπάρχει φέτος καταστρέφεται από το δάκο'' κατήγγειλε, μιλώντας στην Α.Δουλγεράκη.

''Υπάρχουν περιοχές στην περιφερειακή ενότητα ηρακλείου που έχουν ψεκαστεί τρείς και τέσσερεις φορές, κι εμείς από τις 30 Ιουνίου δεν έχουμε ξαναπάρει φάρμακα για την καταπολέμηση του πληθυσμού του δάκου'' πρόσθεσε.

Εξήγησε απευθυνόμενος προς τους αγρότες μέσω του σταθμού, ότι μόλις χθες Τρίτη 4 Οκτωβρίου, με την άσκηση πιέσεων του ιδίου και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, άναψε το πράσινο φώς για την προμήθεια των υλικών που απαιτούνται και τον ψεκασμό να πραγματοποιείται στο επικίνδυνο όριο του εικοσαήμερου που απαιτείται πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου.

''Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται τη ζημιά για την παραγωγή, την ποιότητα του λαδιού, το όριο ασφαλείας για τον ψεκασμό, την επιβίωση των παραγωγών και των συναφών επαγγελμάτων, των ελαιουργείων και των ανθρώπων που περιμένουν για να ζήσουν ένα μεροκάματο'' επισήμανε.


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια