Κρήτη

Απογοήτευση από τον τραγέλαφο με το νέο νόμο δημοσίων συμβάσεων

Τα... μαλλιά τους από τον πρωτοφανή τραγέλαφο με το νέο νόμο δημοσίων συμβάσεων που, όπως αποκάλυψαν η "Ν.Κ." και ο Γιώργος Σαχίνης, έχει μπλοκάρει πλήρως τη λειτουργία των Δήμων, "παγώνοντας" έργα και προμήθειες, τραβούν οι δήμαρχοι της Κρήτης, την ώρα που η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ομολογεί μεν το κραχ λόγω νομοθετικής εμπλοκής, τα... ρίχνει όμως στους δανειστές, στους Θεσμούς, που έκοψαν τη μεταβατική διάταξη ισχύος του προηγούμενου νόμου, που θα έλυνε το γόρδιο δεσμό της σημερινής εμπλοκής!

Αυτό τουλάχιστον επικαλέστηκε ως δικαιολογία ο κ. Κουρουμπλής, που δήλωσε συνάμα πως έχει παραθέσει την προβληματική, τραγελαφική κατάσταση στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο, όπως είπε, πιέζει ο ίδιος προσωπικά και περιμένει τις κινήσεις του για την επίλυση του προβλήματος...

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με φόντο το αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας για το "πάγωμα" σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων των Δήμων της χώρας, λόγω του Νόμου 4412/2016, που στην ουσία βάζει στον πάγο κάθε πράξη, σύμβαση, μελέτη, συντήρηση, προμήθεια, έργο, μικρό ή μεγάλο, και έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χθες το πρωί είχαμε παρέμβαση το Ράδιο 9,84 από τον υπουργό Εσωτερικών.

Παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχτηκε ευθέως το κενό του νόμου, σημειώνοντας ότι, ενώ υπήρχε μεταβατική διάταξη, την έκοψαν οι Θεσμοί!

«Τι να κάνουμε, οι δήμαρχοι έχουν δίκιο. Πιέζω ακόμη και τώρα το συνάδελφο υπουργό Σπίρτζη να βρούμε μια λύση για να μην τιναχτούν οι Δήμοι στον αέρα», παραδέχτηκε ευθέως ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος επισήμανε: «Δεν είναι θέμα κυβερνητικής αβλεψίας. Η κυβέρνηση είχε κατά νου τη διάταξη ακριβώς που θα έδινε παράταση, ώστε να υλοποιηθούν οι συμβάσεις έργων που είχαν ξεκινήσει πριν από το νέο νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Οι Θεσμοί όμως δεν το δέχτηκαν αυτό.

Γι' αυτό με διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο κ. Σπίρτζης. Τώρα γίνονται προσπάθειες να δούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα, που είναι όντως σοβαρό. Υπάρχει το πρόβλημα με τους Θεσμούς, ειδάλλως η κυβέρνηση θα είχε λύσει το ζήτημα με τροπολογία».

«Ο υπουργός Υποδομών μού είπε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος, η οποία προσπαθεί να δώσει κατευθύνσεις, ώστε να προχωρήσουν ορισμένα έργα. Ό,τι έργο είναι σε εξέλιξη θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να το νομιμοποιήσουμε. Θα μιλήσω ξανά με τον κ. Σπίρτζη για το θέμα. Από εκεί και πέρα, πρέπει κάποια στιγμή να μπούμε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, που είναι καλύτερο», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο Ράδιο 9,84...

Πλήρης επιβεβαίωση από τους δημάρχους

Την ίδια ώρα, πλήρης επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού, πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της "Ν.Κ." για την εικόνα διάλυσης λόγω της νομικής εμπλοκής στην καθημερινή πια λειτουργία των Δήμων της Κρήτης είχαμε από τους δημάρχους Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Βιάννου.

«Ο Νόμος 4412 δίνει μια υποτιθέμενη ευελιξία. Μια ευελιξία επικίνδυνη, που τη φοβούνται οι υπηρεσίες, και είναι χαρακτηριστικό πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Από εκεί και πέρα, έχουμε μια επιπολαιότητα της ελληνικής Πολιτείας πρωτοφανή. Η Πολιτεία θέλει να κάνει το κομμάτι της, αντί να κάτσει να κάνει το απλό και αυτονόητο. Να ορίσει μια προθεσμία εύλογη, για την οποία θα ισχύσει ο νέος νόμος. Τώρα, με την αοριστία που υπάρχει δε θεσμοθετεί.

Η Ενιαία Αρχή βάζει τόσα... "θα" και μιλά για δευτερογενή νομοθετική πρωτοβουλία υπουργείων. Ξέρετε για τι καθυστέρηση μιλάμε; Για ενάμισι με δύο χρόνια! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό το κενό; Το πάγωμα; Ότι δε γίνονται δημοπρατήσεις, έργα, ότι μένουν άνθρωποι στην ανεργία, ότι δεν κινείται χρήμα», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

«Δεν κουνιέται... φύλλο! Η κατάσταση είναι δραματική... Εμείς είχαμε πάρει απόφαση προμήθειας υλικών για τις κοινότητες. Ήρθε τώρα ο νέος νόμος και η εμπλοκή και έχουμε τα μηχανήματα να κάθονται, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε τα υλικά. Οι κοινοτάρχες είναι έτοιμοι να με φάνε.

Πέρυσι, λόγω capital controls και έλλειψης πόρων, δεν έγινε σχεδόν τίποτε. Φέτος κουτσά-στραβά βρήκαμε πόρους, αλλά και πάλι δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις επειδή δεν έχουμε τις διαδικασίες! Ε, δε γίνεται έτσι! Έχει διαλυθεί το σύμπαν», επισήμανε, πλήρως απογοητευμένος, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

«Δυστυχώς, εδώ και ένα 2μηνο έχουμε πελαγώσει. Δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε κανένα έργο, δεν μπορούμε να κάνουμε προμήθειες.

Με το νέο νόμο είμαστε σύμφωνοι. Το πρόβλημα είναι ότι δε βγήκαν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι και διατάξεις που έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί από πριν. Το αποτέλεσμα είναι ο νέος νόμος να είναι ανενεργός», σημείωσε με τη σειρά του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης...

Παρέμβαση Αυγενάκη

«Προχειρότητα και απουσία προγραμματισμού»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για το μπλοκάρισμα της λειτουργίας των Δήμων έκανε ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Παγώνουν όλες οι προμήθειες του Δημοσίου και όλα τα δημόσια έργα, λόγω της παντελούς απουσίας κοινής λογικής και στοιχειώδους διοικητικής αντίληψης της κυβέρνησης. Η εφαρμογή του Ν. 4412/2016 αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής της προχειρότητας και της απουσίας προγραμματισμού με την οποία νομοθετεί και ασκεί διοίκηση η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δε θα είχε δημιουργηθεί καν εάν η κυβέρνηση είχε μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις στον προαναφερόμενο νόμο, που να ορίζουν το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να εφαρμόζεται μέχρι την ολοκλήρωση των παράγωγων νομοθετημάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει από την κοντόφθαλμη πολιτική της», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια