default-image

Γιορτάζει η Κυρία των Αγγέλων στη Μονή Γουβερνέτου (photos)

Κρήτη
Γιορτάζει η Κυρία των Αγγέλων στη Μονή Γουβερνέτου (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό του neakriti.gr στην ασκητική ηρεμία της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων. Η Μονή απέχει περίπου 20 χλμ. από τα Χανιά και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Ακρωτηρίου σε υψόμετρο 260 μ.

Από τη Μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων ακολουθούμε δρόμο περίπου 4 χλμ. προς το βορρά. Στη διαδρομή συναντάμε πετρώδης λόφους διάσπαρτους με χαρουπιές, σχίνους, αγριελιές, αγκαθωτούς θάμνους και θυμάρια. Μέσα από το φαράγγι Αυλάκι, το οποίο καταλήγει σε μικρό πλάτωμα, ξεπροβάλλει το μοναστήρι. 

Η Μονή Γουβερνέτου είναι αφιερώμενη στην Κυρία των Αγγέλων και χτίστηκε το 1537. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες μονές της Κρήτης, όπως μαρτυράει επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο της Μονής.

Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη έχει φτιαχτεί από παλιά τάματα της Μονής

Πιθανότατα η Μονή χτίστηκε από ασκητές της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού που την έχτισαν πάνω σε προϋπάρχων αρχαίο ναό για να προστατευτούν από πειρατές.

Η Μονή Γουβερνέτου είναι φρουριακού τύπου και κάθε πλευρά της την υπερασπίζεται ένας πύργος. Στο κέντρο του φρουριακού περιβόλου δεσπόζει το καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο, την Κυρία των Αγγέλων και γιορτάζει στις 6 Οκτωβρίου. Επίσης, είναι γνωστή και λόγω ενός ερημίτη που αγίασε, του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη.

Είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες. Στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Κρήτης.

Η Μονή Γουβερνέτου ιδρύθηκε μετά τον 11ο αιώνα και καταστράφηκε από πυρκαγιά πριν το 1765. Στην επανάσταση του 1821, γράφτηκε η πιο αιματηρή σελίδα της ιστορίας του: οι Τούρκοι έσφαξαν τους καλόγερους και λεηλάτησαν τη μονή.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει πολύτιμα κειμήλιαή λείψανα. Υπάρχουν μόνο τρεις θήκες αγίων λειψάνων, τμήμα της κάρας του Αγ. Ιωάννου Ερημίτου και χρυσοκέντητο Ωμοφόριο με μαργαριτάρια του 10ου αι. Η μονή κρίθηκε διατηρητέαμε απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου το 1900.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ συνασκητές 98 Πατέρες
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News