Κρήτη

Μαλάδες, "αγωνίουν" για την ασφάλεια και την υγεία τους

Μαλάδες και Φοινικιά "στενάζουν" από τα σοβαρά προβλήματα σε υγιεινή και ασφάλεια.

Μπορεί να πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη, φόρους στο κράτος και όλα τα σχετικά που προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες, αλλά ούτε ο Δήμος Ηρακλείου, ούτε το κράτος βρίσκονται δίπλα τους στα θέματα του περιβάλλοντος, της υγιεινής και της ασφάλειας.

Ο λόγος για τους επιχειρηματίες των Μαλάδων και της Φοινικιάς, που χθες είδαν με πολύ θετικό μάτι το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα για τα λύματα, τα μπάζα και τα σκουπίδια, που συνθέτουν στην περιοχή τους μια εκρηκτική κατάσταση, άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη θάλασσα!

Η "Νέα Κρήτη" επανέρχεται σήμερα και μεταφέρει άκρως σημαντικά στοιχεία, που καταθέτει στην εφημερίδα μας ο εγκατεστημένος στους Μαλάδες επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, ο οποίος λέει ότι τα μπάζα δεν ανήκουν ούτε σε κατοίκους, ούτε σε συναδέλφους του.

«Εδώ φωτισμός δεν υπάρχει. Έρχονται λοιπόν τις νύχτες όποιοι θέλουν και ξεφορτώνουν στις περιοχές μας τα μπάζα τους, χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι. Αυτή είναι η κατάσταση», καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Μάλιστα, ο κ. Λεκάκης μάς μεταφέρει την ανησυχία των επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής για πιθανές ζημιές από μια νέα κακοκαιρία, λόγω της γενικότερης κατάστασης των ακαθάριστων ρεμάτων, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση των μπάζων που συμβάλλουν και αυτά στο φράξιμο των ρεμάτων.

«Σίγουρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την Περιφέρεια Κρήτης να καθαριστούν τα ρέματα, για να μην έχουμε το θλιβερό φαινόμενο που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές με τις πλημμύρες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Μπάμπης Λεκάκης επισημαίνει ακόμη ότι «η περιοχή αυτή, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Βιοτεχνικό Πάρκο, έχει αφεθεί στην τύχη της, προκειμένου να μπορέσει μόνη της να αντεπεξέλθει. Και όλοι οι επαγγελματίες που στεγάζονται εδώ, παρότι καταβάλλουν τεράστια ποσά για δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, δεν έχουν καμία μα καμία ανταπόκριση από την πλευρά του Δήμου και του κράτους».

"Πληρώνουμε τεράστια ποσά σε δημοτικά τέλη"

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, το μεγαλύτερο παράπονο είναι προς την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, «γιατί, παρότι οι επιχειρήσεις εδώ καταβάλλουν ένα τεράστιο ποσό σε δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, δεν έχουμε την παραμικρή ανταπόκριση, και θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Μετά από τόσα χρόνια που είμαστε εδώ πέρα, μετά από πολλές επαφές καταφέραμε και ήρθαν κάδοι, αλλά μόνο για τα οικιακά απορρίμματα και όχι για τα απορρίμματα που παράγουν οι επιχειρήσεις. Από 'κει και πέρα, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπάρχει ονομασία στις οδούς, ενώ αν δημιουργηθεί μια λακκούβα στην άσφαλτο, πρέπει να περιμένουμε 6 και 7 μήνες για να αποκατασταθεί η ζημιά»...

Εξάλλου, για να μεταφερθούν στην περιοχή τους κάδοι για ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία και παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες από επιχειρήσεις των Μαλάδων και της Φοινικιάς, χρειάστηκαν πολλές επαφές και πολλές προσπάθειες, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη.

Η απάντηση του Δήμου Ηρακλείου κάθε φορά που οι επιχειρηματίες των Μαλάδων και της Φοινικιάς του θέτουν τα ζητήματα αυτά είναι ότι, «λόγω μειωμένου προσωπικού, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε»... Ωστόσο, ο Μπάμπης Λεκάκης μας λέει πως «εμείς πιστεύουμε ότι με καλή θέληση μπορείς να τακτοποιήσεις πολλά πράγματα»...

Και φέρει ως παράδειγμα το φωτισμό. «Δηλαδή, το να μην υπάρχει φωτισμός στην περιοχή και το βράδυ εδώ κινδυνεύει η σωματική ασφάλεια των επιχειρηματιών, οι οποίοι εργάζονται μέχρι αργά στα καταστήματά τους, νομίζω ότι είναι κάτι που λύνεται εύκολα. Και ο Δήμος να προχωρήσει στον κατάλληλο φωτισμό, ώστε η περιοχή να μπορεί να ελέγχεται τη νύχτα».

Αντιθέτως, όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «τη νύχτα οι επιχειρηματίες ανάβουν δικούς τους προβολείς, με συνέπεια να επιβαρύνονται περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε»...

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μπάζα, ο ίδιος λέει ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, αφού άλλωστε δεν είναι και δικά τους, ενώ ο Δήμος κάνει μήνες να τα μεταφέρει. Και αφού συσσωρευτεί πολύ μεγάλος όγκος και το πρόβλημα φτάσει στο απροχώρητο, τα μεταφέρει ο Δήμος σε κάποια οικόπεδα που έχει για το σκοπό αυτό!

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Αλλά, πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, υπάρχει και η έλλειψη βασικών υποδομών στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και επιχειρηματίας των Μαλάδων Μπάμπης Λεκάκης, «κάθε πρωί επικρατούν ιστορίες καθημερινής τρέλας στον κόμβο του Αϊ Γιάννη του Χωστού. Είσαι το πρωί πάνω από μία ώρα στο σημείο αυτό, μέχρι να καταφέρεις να περάσεις τη γέφυρα που ενώνει τα Δειλινά με τον Αϊ Γιάννη το Χωστό»...

Όπως εξηγεί, τέλος, ο ίδιος, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται τις ώρες εκείνες που πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές και ταυτόχρονα συνωστίζονται στο δρόμο με τους εργαζόμενους που βρίσκονται καθ' οδόν για τις δουλειές τους. Και αυτή η κατάσταση για να λυθεί χρειάζονται γενικότερα έργα υποδομών.

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια