default-image

Άλλη μια εμπλοκή στο φράγμα Πλακιώτισσας

Κρήτη
Άλλη μια εμπλοκή στο φράγμα Πλακιώτισσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντεύαμε να ξεχάσουμε - ελέω εν μέρει και Αποσελέμη, που μονοπώλησε τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον - το έργο που είναι ακόμα σε εξέλιξη εδώ και μια 10ετία σχεδόν μετά τη δημοπράτησή του, και το οποίο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί! Αλλά να που ήρθε να μας θυμίσει το πολύπαθο αλλά... ξεχασμένο φράγμα της Πλακιώτισσας, που έχει περάσει και αυτό από πολλές περιπέτειες, η κίνηση του αναδόχου εργολάβου να υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών λόγω χρεών του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 1 εκατ. ευρώ...

Το φράγμα της Πλακιώτισσας παραπέμπει έντονα στο φράγμα Αποσελέμη, από πλευράς καθυστερήσεων βεβαίως και όχι κόστους, μιας και το κατασκευαστικό κόστος του Αποσελέμη έχει πλησιάσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της Πλακιώτισσας ανέρχεται μόλις στα 13 εκατ. ευρώ! Το εντυπωσιακό μάλιστα στην περίπτωση της Πλακιώτισσας είναι πως αυτό καθαυτό το τεχνικό έργο έχει κόστος 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων κόστισαν υπερδιπλάσια, περί τα 28 εκατ. ευρώ.

Πέραν κόστους, όπου δεν τίθεται καμία σύγκριση μεταξύ των δύο έργων, και στην περίπτωση της Πλακιώτισσας έχουμε μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης ενός ακόμα φράγματος, που αισίως έχει φτάσει κοντά μια 7ετία κατασκευής και φαίνεται πως δε γλιτώνει τις περιπέτειες ούτε στο τελικό κομμάτι του δρόμου προς την ολοκλήρωση.

Εδώ μάλιστα μιλάμε για μια περίπτωση έργου που ταλαιπωρείται και υλοποιείται με αργούς ρυθμούς, αγκομαχώντας κυριολεκτικά, όχι με ευθύνη του εργολάβου ή τα συνήθη εργολαβικά τερτίπια. Αλλά κατά βάση με ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, καθώς τη μια παρουσιάζονται προβλήματα και εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις, και την άλλη προβλήματα με τη ροή της χρηματοδότησης...

Το έργο, που αποτελεί όραμα 60 ετών, μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης πριν μια 8ετία. Η έναρξη των εργασιών έγινε το 2010. Υπήρξε η αρχική μεγάλη εμπλοκή με τις απαλλοτριώσεις των 600 εμπλεκόμενων ιδιοκτητών, που ξεπεράστηκε στην πορεία.

Η επόμενη μεγάλη εμπλοκή ήταν τεχνικής-οικονομικής φύσης και ήταν πολυετής! Οφειλόταν στην τεχνική τροποποίηση που κρίθηκε αναγκαία στην πορεία εκτέλεσης του έργου.

Αφού ξεπεράστηκε κι αυτό, ο εργολάβος επέστρεψε στο εργοτάξιο. Είχαμε επανέναρξη εργασιών. Το έργο προχωρούσε, αλλά με προβλήματα στις πληρωμές προς τον ανάδοχο.

Το τελευταίο πρόβλημα παρουσιάστηκε τώρα, αφού η ανάδοχος εταιρεία, η "ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ", αποφάσισε, εκεί που έφτασαν οι καθυστερήσεις πληρωμών, να καταθέσει δήλωση διακοπής εργασιών. Πάγωμα δηλαδή εργασιών μέχρι να πληρωθεί τα χρωστούμενα, που ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ...

Καθησυχαστικός ο Στ. Αρναουτάκης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, ο περιφερειάρχης, που τρέχει βεβαίως και έχει ενημέρωση για το έργο, ξέχωρα από το αν το φράγμα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο Σταύρος Αρναουτάκης, «δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις πληρωμές που έχει λαμβάνειν ο ανάδοχος του φράγματος της Πλακιώτισσας. Έχω κάνει επαφές με τους αρμόδιους και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ποσό των πληρωμών προς τον ανάδοχο είναι διασφαλισμένο. Τα χρήματα υπάρχουν και θα εκταμιευτούν, με βάση την ενημέρωση που έχω, σύντομα».

Καλώς εχόντων των πραγμάτων...

Σε ένα χρόνο η ολοκλήρωση!

Εφόσον, λοιπόν, διευθετηθεί το θέμα των πληρωμών και ο ανάδοχος βάλει μπρος ξανά τις εργασίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αν δεν παρουσιαστούν νέα προβλήματα με τη ροή της χρηματοδότησης, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, μιας και το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απέχουμε περίπου 1 χρόνο από την ολοκλήρωση επιτέλους του σημαντικού αρδευτικού έργου που θα ξεδιψάσει την ανατολική Μεσαρά. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, το φράγμα Πλακιώτισσας, χωρητικότητας 19 εκατομμυρίων κυβικών, θα είναι έτοιμο στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού ή ως το τέλος του 2017, με τα δίκτυα να ακολουθούν.

«Το έργο, πέραν του πρόσφατου προβλήματος με τις πληρωμές, που θα διευθετηθεί άμεσα, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Και εμείς το παρακολουθούμε στενά. Και έχουμε κάνει και αγώνα. Όπως τότε με τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των 28 εκατ. ευρώ, που είχαν ξεμπλοκάρει όταν ήμουν στο υπουργείο Οικονομίας.

Είναι ένα σημαντικό έργο. Έχει όντως καθυστερήσει και έχει περάσει από περιπέτειες. Αλλά είμαστε πια κοντά στην ολοκλήρωσή του. Βεβαίως, το κρίσιμο, πέρα από το να ολοκληρωθεί το φράγμα, είναι να γίνουν και τα δίκτυα μέσω των οποίων θα αρδεύονται οι περιουσίες των ανθρώπων. Προχωρήσαμε στην προκήρυξη της μελέτης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Ελπίζουμε να πάρει το δρόμο του κανονικά και το έργο των δικτύων», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News