default-image

Η διευθύντρια στην κουζίνα, οι μαθητές σε 8 τ.μ. (video)

Κρήτη
Η διευθύντρια στην κουζίνα, οι μαθητές σε 8 τ.μ. (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχετε δει ξανά γραφείο διευθύντριας στην... κουζίνα; Σχολική αίθουσα 8 τ.μ., η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία 12 μαθητών; Μετά το σχολείο των Γουβών και το μάθημα στα παγκάκια ελλείψει αιθουσών, το neakriti.gr, φέρνει στο φως ένα ακόμη σχολείο και μάλιστα δημοτικό, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία ξεφεύγει από όσα γνωρίζουμε... διδασκαλία όχι υπαίθρια αυτή τη φορά, αλλά σε χώρο γραφείου.

Στενάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου, έτσι οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συναινούν κατ' ανάγκη, ο ιερός ναός να μετατραπεί σε σχολική αίθουσα, όμως εκφράστηκαν φόβοι στη γενική συνέλευση, ότι το ζήτημα θα κολλήσει στην ατέρμονη γραφειοκρατία και στην κρατική αναλγησία.

Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, η εκκλησία να φιλοξενήσει τους μαθητές, όπως εκμυστηρεύτηκαν οι παρόντες εκπαιδευτικοί, ενώ ομολογουμένως η εκκλησία φέρει πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα από την ασφυκτικά μικρή σχολική αίθουσα που θυμίζει περισσότερο ένα μεσαίου μεγέθους ασανσέρ, αφού δεν χωρά ούτε καν έδρα και καρέκλα για το δάσκαλο, που στέκεται όρθιος με τις ώρες σαν... "τιμωρία" όσο για τους μικρούς μαθητές της β' δημοτικού υποφέρουν υπό άκρως αντιπαιδαγωγικές συνθήκες...

Το... γραφείο της διευθύντριας.

Η... "αίθουσα" διδασκαλίας.

Αντιμέτωποι με το δίλημμα της πόρτας εξόδου σε μία μερίδα μαθητών που θα περίσσευαν, εάν δεν διαμορφωνόταν νέο τμήμα και μπροστά στον μονόδρομο της μετακίνησής τους σε γειτονικά σχολεία, επικράτησε η λύση ανάγκης, έστω κι αν παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις με το γραφείο της διεύθυνσης να μεταστεγάζεται στην κουζίνα και το γραφείο των λιγοστών τετραγωνικών να μετατρέπεται όπως όπως σε μία σχολική αίθουσα μινιατούρα.

Εν τέλει, το σχολικό συμβούλιο που απαρτίζεται από το σύλλογο γονέων και τους εκπαιδευτικούς, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει:

1. Προσωρινή στέγαση των μαθητών στην εκκλησία

2. Κατασκευή νέας αίθουσας και αξιοποίηση του παρακείμενου οικοπέδου ως προαύλιο

3. Ανέγερση νέου σχολείου σε δεύτερο χρόνο

Τα αιτήματα, αφού καθαρογραφούν θα μεταφερθούν στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργο Τερζάκη. Μέχρι το 2011 το ίδιο το κράτος αυθαιρετούσε, τοποθετώντας αίθουσες προκάτ σε ταράτσες σχολείων, όμως έκτοτε που η αρμοδιότητα πέρασε στους δήμους, τηρείται απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου.

Όμως σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο λογικό να μην τοποθετούνται οι μαθητές σαν είδη προς αποθήκευση σε 8 τ.μ., να βρουν προσωρινό καταφύγιο με σεβασμό στην εκκλησία και μέχρι το Πάσχα να έχει χτιστεί η νέα αίθουσα, όπως υπήρξε σχετική δέσμευση και παρά την οικονομική στενότητα του δήμου Ρεθύμνου..

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News