default-image

Άγρια κόντρα ΠΑΜΕ και ΕΚΗ με φόντο τις Συλλογικές Συμβάσεις

Κρήτη
Άγρια κόντρα ΠΑΜΕ και ΕΚΗ με φόντο τις Συλλογικές Συμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόντρες μεταξύ του ΠΑΜΕ και της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προκαλεί η άρνηση της δεύτερης πλευράς να υπογράψει κείμενο για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που συντάχτηκε και "κυκλοφορεί" από την πρώτη.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές κατά των συνδικαλιστών που πρόσκεινται, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΠΑΣΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς στέλνει τη δική του απάντηση, λέγοντας στη "Νέα Κρήτη" ότι «κατηγορούν κάθε συνδικαλιστικό φορέα που δε βρίσκεται στο δικό τους έλεγχο»!

«Σκηνές που θα ζήλευαν μέχρι και οι βραζιλιάνικες σαπουνόπερες εκτυλίχτηκαν χθες (σ.σ. προχθές), στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου», αναφέρει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και συνεχίζει:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ έδωσε ακόμη μια φορά εξετάσεις και πέρασε με άριστα, ως υπερασπιστής των συμφερόντων της εργοδοσίας και υπονομευτής των αγώνων της εργατικής τάξης.

Με τερτίπια και δικαιολογίες αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το κάλεσμα εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών για οργάνωση και πάλη στην κατεύθυνση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως επίσης και το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για τις ΣΣΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. το καλοκαίρι είχαν επικαλεστεί "αντιρρήσεις", επειδή το κείμενο ανέφερε "τους αγώνες των ταξικών σωματείων και τη συμβολή του ΠΑΜΕ στις ΣΣΕ", και ζήτησαν την αφαίρεσή του για να το στηρίξουν. Σήμερα και ενώ αφαιρέθηκαν οι εν λόγω παράγραφοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ έφτασε στο τέλος να μας πει με θράσος ότι δε θα υπογράψει το κείμενο για να μην περιφέρουμε την απόφαση από Εργατικό Κέντρο σε Εργατικό Κέντρο»...

«Βάζουν εμπόδια»

Παρακάτω το ΠΑΜΕ Ηρακλείου κατηγορεί την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ, αναφέροντας πως «αυτοί που μιλούν για ενότητα βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα, την ίδια ώρα που 350 ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι θα δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς, στα γιαπιά και στους δρόμους για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων, στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών μας, αλλά και κατακτήσεων για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η κατρακύλα όμως του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού δε σταματά εδώ. Δε βρήκαν τίποτα να πουν απέναντι στις καταγγελίες της ΔΑΣ και εργαζομένων για το όργιο νοθείας στις εκλογές του Σωματείου Σταφυλεργατών.

Η παράταξη του Βοργιά (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) δε βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι στις εκλογές ψήφιζαν άτομα που γράφονταν εκείνη την ώρα στο μητρώο μελών, που δεν υπήρχε καμία ταυτοπροσωπία, ούτε ταυτότητα, ούτε πατρώνυμο, ούτε βιβλιάριο.

Δε βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ψήφιζαν ολόκληρα χωριά, όποιος περνούσε από την πλατεία. Δε βρήκε τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ο ίδιος ο εργοδότης σε γνωστό συσκευαστήριο διαλαλούσε από τα μεγάφωνα να μην τολμήσει κανένας εργάτης και δεν ψηφίσει αυτό που θα του δώσει το ΕΚΗ στην έξοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΚΗ δε βρήκε αξιοσημείωτο ούτε καν το γεγονός ότι όλα (5 στον αριθμό) τα αναπληρωματικά μέλη και 3 τακτικά, από τα 7 που έχει το Δ.Σ., παραιτήθηκαν και εγγράφως καταγγέλλουν το όργιο νοθείας με κύριο ενορχηστρωτή τον Βοργιά.

Δε βρήκαν τίποτα να πουν και για το δικαστικό που διενεργούσε τις εκλογές και κατέθεσε στα πρακτικά ότι δεν τηρήθηκε η ταυτοπροσωπία.

Έτσι κρατούν τόσα χρόνια τις καρέκλες τους στο Εργατικό Κέντρο και σε αντάλλαγμα δίνουν φαρδιά-πλατιά τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία, υπογράφοντας μειώσεις μισθών, όπως αυτή των σταφυλεργατών, με μειώσεις μισθών της τάξης του 20%.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με αυτά τα βαρίδια, που μόνο εμπόδια μπορούν να βάλουν στον αγώνα αυτό. Πρέπει σήμερα να οργανωθούν στα σωματεία τους, για να κοντράρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα να βάλουν πλώρη για την κάλυψη των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων, για την επαναφορά των ΣΣΕ. Καλούμε τα σωματεία να στηρίξουν με αποφάσεις την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ.

Ετοιμαζόμαστε για συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ μέσα στον Οκτώβρη και για πανελλαδική απεργία το Νοέμβρη»!

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΚΗ

«Όλοι είμαστε υπέρ»

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΕΚΗ Στέλιο Βοργιά και κατέγραψε την απάντησή του για την επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΜΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δικό του όνομα.

Ως προς το ζήτημα του περίφημου κειμένου, ο κ. Βοργιάς απαντά: «Αυτό που εξηγήσαμε είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωτοβάθμιο σωματείο ή ομοσπονδία που να μην τάσσεται στην επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που στόχο έχει τη δημιουργία ΣΣΕ. Αυτό έχει εκφραστεί επανειλημμένα και έχει εκφραστεί από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος. Άρα δεν καταλαβαίνω και ποια σκοπιμότητα υπάρχει στο να βγαίνει μια παράταξη και να προσπαθεί να το περάσει με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν θεσμικά όργανα, ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο κ.λπ. να επιβληθούν, και το έχουμε. Και το περνάμε. Όλοι είμαστε υπέρ. Είναι δυνατόν να είμαστε κατά;».

Ο κ. Βοργιάς δηλώνει ότι συμφωνεί με το ΠΑΜΕ, αλλά τονίζει ότι «με τον τρόπο αυτό θέλει η συγκεκριμένη παράταξη να δείξει ότι αυτή προωθεί το συγκεκριμένο θέμα. Μα, δε γίνεται αυτό. Όλοι το προωθούμε»...

Για τους σταφυλεργάτες απαντά για άλλη μια φορά ότι τόσο η εφορευτική επιτροπή όσο και η δικαστική αντιπρόσωπος έχουν απαντήσει ότι οι εκλογές στο σωματείο ήταν καθ' όλα νόμιμες.

«Όποιος θέλει ας προσφύγει στο Πρωτοδικείο για οποιοδήποτε σωματείο. Εμείς δε θέλουμε να παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά του οποιουδήποτε σωματείου», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News