default-image

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα

Κρήτη
Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημερίδα ενημέρωσης ιατρών για την έγκαιρη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου σήμερα στις 9:30 το πρωί. Μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών με επίκεντρο την προστασία του παιδιού, που λαμβάνει χώρα με την υποστήριξη σημαντικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την ημερίδα, που τελεί υπό τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, διοργανώνει το Σωματείο "ΕΛΙΖΑ" - Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - με τη συμμετοχή 100 και πλέον γιατρών, ενώ μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που θα αναλυθούν στη διάρκειά της σας παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το ρεπορτάζ μας.

Στατιστικά για την Ελλάδα

Η κακοποίηση των παιδιών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ανήκει στο φάσμα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία περιλαμβάνει τη βία μέσα στην οικογένεια, την κακοποίηση εξαρτημένου ενήλικα και την κακομεταχείριση των ζώων. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τον αναφερόμενο επιπολασμό της σωματικής κακοποίησης των παιδιών, τα ταυτοποιημένα περιστατικά σωματικής κακοποίησης εκπροσωπούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των πραγματικών. Διεθνώς, ακόμη και σε χώρες με συστήματα υποχρεωτικής αναφοράς, η σωματική κακοποίηση, όπως επίσης και άλλες μορφές κακοποίησης που βιώνουν τα παιδιά υποδιαγιγνώσκονται. Η σωματική κακοποίηση, όπως τονίζεται, είναι μία από τις δέκα μείζονες δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με δυνητικά καταστροφικές επιδράσεις για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μια αναδρομική μελέτη (1980-1990) στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στην Αθήνα, το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, έδειξε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά επίσημης διάγνωσης σωματικής κακοποίησης (0,64/1.000). Αντίθετα, τα ευρήματα μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης στην Ελλάδα (Becan Study - "Επιδημιολογική μελέτη για την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού στα Βαλκάνια", Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013) έδειξαν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά έκθεσης στη σωματική βία (76,37%) μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η έλλειψη ενημέρωσης των ιατρών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών, που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση.

Εκτός από τις άμεσες, ολέθριες συνέπειες της κακοποίησης στη διά βίου υγεία των παιδιών (αναπηρία, παραμορφωτικά τραύματα, διαταραχές της συμπεριφοράς και της διάθεσης), πρόσφατες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν αθροιστική επίδραση και σχετίζονται με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι, όσο πιο νωρίς στη ζωή ενός ατόμου συμβούν τραυματικά γεγονότα, τόσο σοβαρότερες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του. Και αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, οι αντιξοότητες στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να μεταβάλουν ανεπανόρθωτα τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν.

Κενά στο σύστημα

Παρά τη σημαντικότητα του προβλήματος πάντως, μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν υπάρχει ενημέρωση για το σύστημα υποχρεωτικής αναφοράς περιστατικών. Συνεπώς, ακόμη και αυτοί που αναγνωρίζουν παιδιά που είναι θύματα σωματικής κακοποίησης δε γνωρίζουν ούτε τη διαδικασία αναφοράς των εν λόγω περιστατικών στις Αρχές. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που να παρέχει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία τα οποία συμβάλλουν στη σωστή αναγνώριση, αναφορά και διαχείριση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και οικονομικής ενίσχυσης ώστε να αφιερωθούν οι κατάλληλοι πόροι για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, για να εξασφαλιστεί η υγεία της νεότερης γενιάς αλλά και των γενεών που έπονται, όπως τονίζουν οι ειδικοί, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής σημασίας που θα συνδράμει στην επίλυση παγιωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα νοσοκομεία παίδων, το οποίο θα ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους και θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης περιστατικών που αφορούν παιδιά-θύματα κακοποίησης.

Η πορεία του "ΕΛΙΖΑ"

Προσφέρει προστασία σε παιδιά που κινδυνεύουν

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο "ΕΛΙΖΑ" - Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού - ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008 για να προσφέρει προστασία σε παιδιά που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, και είναι το μόνο που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.

Το "ΕΛΙΖΑ" δε λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στη γενναιοδωρία της κοινωνίας με χρηματοδότηση από ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα, καθώς και από τα έσοδα των εκδηλώσεων που οργανώνει. Βασική αρχή του είναι «Σήμερα, όχι αύριο» και αποστολή του να προάγει τα δικαιώματα και να αλλάξει τη ζωή των παιδιών μέσα από καινοτόμα προγράμματα, βασισμένα σε διεθνή πρότυπα και σε σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.

Το 2009, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, ίδρυσε τον πρώτο Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, ο οποίος από την 1η Μαρτίου 2016 βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Στον τομέα εκπαίδευσης επαγγελματιών, όπως είναι οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, το "ΕΛΙΖΑ" σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδεύσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια με στόχο την καλλιέργεια ενός σταθερού κύκλου προστασίας γύρω από κάθε παιδί που κινδυνεύει. Ωστόσο, όπως τονίζεται, εξίσου σημαντική είναι η ενημέρωση και η στήριξη των νέων γονέων μέσα από εξειδικευμένους οδηγούς και φυλλάδια, καθώς και η εκπαίδευση των μικρών παιδιών ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News