default-image

Στους δρόμους για κλείσιμο της ΔΕΗ και υποβάθμιση ΕΛ.ΑΣ.

Κρήτη
Στους δρόμους για κλείσιμο της ΔΕΗ και υποβάθμιση ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ιεράπετρας αντιδρά στην αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και στο συνεχιζόμενο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Ιεράπετρας και καλεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου τους δημότες του σε μαζική κινητοποίηση, στο νέο Δημαρχείο Ιεράπετρας, για να βροντοφωνάξει "Όχι" στην αποψίλωση των Αστυνομικών Τμημάτων και στο κλείσιμο της οικονομικής και διοικητικής υπηρεσίας του τοπικού υποκαταστήματος της ΔΕΗ.

Με αφορμή όσα προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ιεράπετρας και μετά τις αποφάσεις για το κλείσιμο του γραφείου της ΔΕΗ, ο Δήμος Ιεράπετρας καλεί τους πολίτες, τους φορείς, τους συλλόγους και τις Υπηρεσίες να συμμετέχουν στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 10:00 έως 12:00 το πρωί επί της οδού Δημοκρατίας στο χώρο του νέου Δημαρχείου.

«Η Ιεράπετρα δικαιούται και αξίζει πλήρως στελεχωμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες!

Συμμετέχουμε στη μεγάλη κινητοποίηση για τις δομές της Αστυνομίας και της ΔΕΗ την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στο χώρο του νέου Δημαρχείου!

Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αστυνόμευση και την Ασφάλεια!

Όλοι μαζί, δήμος, φορείς, σύλλογοι, αιρετοί, πολίτες διεκδικούμε για την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες της ΔΕΗ στον Δήμο μας», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Ιεράπετρας.

Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά χρόνων έκλεισε η Εφορεία της Ιεράπετρας, οι υπάλληλοι της μετατέθηκαν στη ΔΟΥ Αγίου Νικολάου και έμειναν μόνο δύο να στελεχώνουν το μικρό Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Έκλεισε το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ, το Τελωνείο, και η Μαθητική Εστία.

Υποβαθμίστηκε το Νοσοκομείο και έχασε το αυτοδιοίκητο του. Έκλεισαν ακόμη ο ΟΤΕ και τα γραφεία διαφόρων ασφαλιστικών οργανισμών.

Όσες υπηρεσίες έχουν απομείνει είναι υποστελεχωμένες και το προσωπικό τους μεταφέρεται και αυτό μεθοδικά, αργά και βασανιστικά, στην πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου.

Οι διάφορες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στην Ιεράπετρα υπολειτουργούν, έχοντας μείνει με ελάχιστο προσωπικό, όπως υπολειτουργούν επίσης, τα Δικαστήρια, το Ειρηνοδικείο, το Υποθηκοφυλακείο, ο ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, η ΔΕΔΔΗΕ και η Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΗ.

Αντίθετοι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Αν και έχουμε νέα κυβέρνηση και νέα Διοίκηση, συνεχίζεται η ίδια προηγούμενη καταστροφική πολιτική η οποία εξακολουθεί να βάζει λουκέτα σε μία σειρά καταστημάτων της εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Έτσι, λοιπόν, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων στο Ξυλόκαστρο, στο Κιάτο, στην Αμαλιάδα, στην Σαλαμίνα, στη Νέα Μάκρη και στην Ιεράπετρα. Πρόκειται συνολικά για 170.000 πελάτες, οι οποίοι πλέον δε θα έχουν εξυπηρέτηση ή καλύτερα θα δοθούν βορά στους ανταγωνιστές, όπου εκεί προφανώς μπορεί να αναβιώσει το παλιό κοινοπρακτικό σχήμα DAMCO ENERGY-ΔΕΗ», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ/ΔΕΗ κ. Γιώργος Μπίτζας.

«Επί της ουσίας όλος ο σχεδιασμός είναι ίδιος με αυτόν που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες διοικήσεις. Θέλουν να διαλύσουν την εμπορία, γι' αυτό μετέθεσαν κόσμο από τα καταστήματα στον κλάδο, αποψιλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη γραμμή. Προειδοποιήσαμε και τότε ότι, ο κλάδος στην περιφέρεια είναι αδύνατο να λειτουργήσει με αυτή την δύναμη του προσωπικού, εκτός και αδειάσουν από προσωπικό τα καταστήματα! Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε!

Πρόκειται για στελέχη τα οποία θέτουν σε επισφαλή θέση την βιωσιμότητα της επιχείρησης και σε ότι αφορά την ΕΔΟΠ αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, αφού καταδεικνύεται προδήλως η πρόθεση για συγκεκριμένο στόχο.  

Άλλωστε δεν έγινε καμιά προσπάθεια για νέες προσλήψεις, αλλά και οι λίγες που έκαναν αφορούσαν μόνο επιστημονικό προσωπικό το οποίο δυστυχώς δεν απασχολείται στην πρώτη γραμμή.

Παρά τις εκκλήσεις μας για προσλήψεις ανάλογου ποσοστού Αποφοίτων Λυκείου ή ΤΕΙ έπεσε στο κενό', προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ κ Γιώργος Μπίτζας.

Αναπάντητα ερωτήματα

Από την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ τίθενται τα εξής ερωτήματα.

Γιατί δεν έγινε συγχώνευση των καταστημάτων Ξυλοκάστρου-Κιάτου προκειμένου να προκύψει ένα νέο κατάστημα το οποίο θα εξυπηρετούσε 45 χιλιάδες καταναλωτές της εκεί ευρύτερης περιοχής;

Μετά το κλείσιμο της Αμαλιάδας λαμβάνοντας υπόψη ότι το ταμείο στον Πύργο, μετά τη ληστεία που έγινε πριν έξι χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει κλειστό… Άραγε από πού θα γίνονται οι εισπράξεις από τα Λεχαινά; Κατά τα λοιπά μας ενδιαφέρει η ρευστότητα και οι εισπράξεις της επιχείρησης.

Οι καταναλωτές στη Σαλαμίνα - πρόκειται για 40 χιλιάδες - πως θα εξυπηρετηθούν; Θα έρθουν προφανώς κολυμπώντας στον Πειραιά ή θα αναγκαστούν να εξυπηρετηθούν από τον ανταγωνιστή! Δηλαδή ο ανταγωνιστής στήνει δίκτυο εξυπηρέτησης και τα στελέχη της ΔΕΗ το καταργούν.

Το κατάστημα της Νέας Μάκρης με περίπου 40 χιλιάδες πελάτες και με μεγάλη απόσταση από το Κορωπί, που τους στέλνει τώρα η Ιεραρχία της Εμπορίας να εξυπηρετηθούν; Μάλλον στον ανταγωνιστή.

Στην Ιεράπετρα με μεγάλο πληθυσμό Αγροτικής κατανάλωσης ρεύματος οι καταναλωτές θα οδηγούνται στον Άγιο Νικόλαο, διανύοντας μια απόσταση2 Χ 35 χιλιομέτρων για να εξυπηρετηθούν;

Τέλος το προσωπικό, όχι μόνο δεν το έλαβαν υπόψη τους, αλλά τους αναγκάζουν σε μία τέτοια οικονομική κρίση κάποιοι να μετακομίσουν σε άλλη πόλη, αδιαφορώντας για τα οικογενειακά προβλήματα που προκύπτουν.

Δηλώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε και θα προβούμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο προκειμένου να σταματήσουμε την διάλυση της επιχείρησης. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα και γνωρίζετε καλά ότι οι πράξεις σας είναι παραβατικές.

Καλούμε τον πρόεδρο της ΔΕΗ και το υπουργείο να σταματήσουν κάθε αυθαίρετη πράξη που απεργάζονται τα στελέχη Εμπορίας. Εκτός και εάν συμφωνούν με τα οριστικά λουκέτα των καταστημάτων. Δηλαδή, είναι πολιτική της κυβέρνησης η συρρίκνωση της επιχείρησης ή της Διοίκησης της ΔΕΗ;

Επιστολή Θραψανιώτη

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δ.Ε.Η Α.Ε. κ. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ, αναφέρει πως το κλείσιμο του τοπικού  καταστήματος της Δ.Ε.Η. στην πόλη της Ιεράπετρας σηματοδοτεί υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους της και απώλεια εργατοωρών για την εξυπηρέτηση τους εκτός πόλης.

Ειδικότερα, ο κ. Θραψανιώτης στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με στοιχεία, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος τους οποίους εξυπηρετεί το κατάστημα ΔΕΗ στην Ιεράπετρα ανέρχονται σε 24.500 περίπου και οι υπάλληλοι που στελεχώνουν το γραφείο είναι δύο, με τον έναν να μεταβαίνει δύο φορές την εβδομάδα στο κατάστημα του Αγίου Νικολάου. Το ταμείο παραμένει ανοιχτό μία ημέρα την εβδομάδα κάθε Δευτέρα εξυπηρετώντας σύμφωνα με πληροφορίες 500-600 λογαριασμούς τη φορά και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.

Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας την οποία διανύουμε, συνέπεια της οποίας είναι η αυξημένη προσέλευση στο τοπικό κατάστημα δεκάδων Ιεραπετριτών προκείμενου να διακανονίσουν και να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η παραμονή του καταστήματος κρίνεται αναγκαία και οι υπηρεσίες των δύο εναπομεινάντων υπαλλήλων αναγκαίες για τους κάτοικους της πόλης.

Το κόστος της μετακίνησης δεκάδων πελατών της ΔΕΗ σε χρόνο και χρήμα είναι πολλαπλάσιο του όποιου οφέλους της επιχείρησης.

Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μιας Δημόσιας Επιχείρησης θα πρέπει γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της περιοχής και αφού προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο.

Θεωρώ ότι η απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος της Ιεράπετρας δεν πρέπει να εφαρμοστεί».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News