default-image

«Γιορτή» για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών

Κρήτη
«Γιορτή» για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, προσκαλεί τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών. Μάλιστα, προσφάτως περιθαλπόμενα πουλιά θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους χώρο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης της Άγριας Ζωής), το ταξιδιωτικό γραφείο «Green Tour» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα βρίσκονται στον χώρο του Φράγματος για να ενημερώσουν παιδιά και ενηλίκους για τα μεταναστευτικά πτηνά και τους βιοτόπους τους, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης και θα απελευθερώσουν άγρια πτηνά, τα οποία εντοπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, είτε δηλητηριασμένα, είτε τραυματισμένα, είτε αδύναμα. Τα πουλιά στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη και αποκατάσταση και θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

«Η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη, αποτελούν σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων πουλιών. Συνεπώς ενδείκνυνται για δράσεις ορνιθοπαρατήρησης, μέσα από τις οποίες δημιουργείται η ευκαιρία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, για την προστασία των πουλιών και την ενεργή συμμετοχή σε ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αναλυτικα το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Εκκλησία Αγ. Κυριακής - Φράγμα Ποταμών

10:00π.μ. Διαδραστικά παιχνίδια: Συντονίστρια κα Όλγα Μπρεδάκη, ΜΦΙΚ

10:30π.μ. Απελευθέρωση Άγριων Πτηνών: Συντονίστρια κα Τάνια Πλουμή, ΜΦΙΚ

Φράγμα Ποταμών

11:00π.μ. Παρατήρηση πτηνών: Συντονιστής κος Μιχάλης Δρετάκης, ΜΦΙΚ

Φαράγγι Αγ. Αντωνίου

12:00μ. Οικο-περιήγηση: Συντονιστής κος Χάρης Παπαγιαννάκης, GreenTour     

Η πορεία της οικο-περιήγησης στο φαράγγι του Πατσού θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Άγιο Αντώνιο και θα έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες. Η διαδρομή είναι βατή και εύκολη τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News