default-image

Άμεση αποζημίωση των κρητικών παραγωγών

Κρήτη
Άμεση αποζημίωση των κρητικών παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας, με σκοπό την άμεση αποζημίωση των κρητικών παραγωγών για τις ζημιές από τον καύσωνα και την ανομβρία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης & Α.Κ.Ε. έχει ως εξής:

Είναι γνωστά σε όλους μας τα μεγάλα έως καταστροφικά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που άρχισαν να σημειώνονται την περασμένη άνοιξη.

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι  ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, της αμπελοκαλλιέργειας, των υπαίθριων καλλιεργειών και της μελισσοτροφίας.

Επειδή με την υπ. αριθμ. 212/14-09-16 απάντηση σας σε αναφορά μου, αναφέρετε ότι: «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.ΓΑ. Ηρακλείου, από τα επίσημα μετερεωλογικά στοιχεία της Άνοιξης οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στις διάφορες περιοχές που συγκεντρώνονται οι ελαιοκαλλιέργειες στη νήσο Κρήτη ήταν κάτω από σαράντα βαθμούς (σαράντα βαθμοί είναι η θερμοκρασία του καύσωνα που επισύρει ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον κανονισμό). Επιπλέον, από τις επισημάνσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από καύσωνα (τη φετινή περίοδο και μέχρι σήμερα) στον ελαιόκαρπο των καλλιεργειών των ανωτέρω περιοχών. Ως εκ τούτου, δεν έγιναν αναγγελίες».

 Επειδή ο Υπουργός Αγροτικής πρόσφατα στην ολομέλεια της Βουλής δήλωνε πως δρομολογούνται αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ και

επειδή πρόδηλη είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να κατευθύνει τις αποζημιώσεις στα ΠΣΕΑ, μεταθέτοντας έτσι τις αποζημιώσεις των αγροτών στο απώτερο μέλλον και στη συνέχεια με το πρόσχημα ότι οι ζημιές δεν καλύπτουν το ποσοστό του 30% ή όπως αναφέρεται παραπάνω σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία να αποκλείονται και

επειδή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εποπτεύει την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.   

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Τι τελικά ισχύει για την Κρήτη και τις ζημιές που σημειώθηκαν;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λάβουν άμεσα αποζημιώσεις οι δικαιούχοι παραγωγοί;

Και παρακαλώ να καταθέσετε αναλυτικά τα στοιχεία  για τις θερμοκρασίες  που επικράτησαν στην Κρήτη, ανά μετεωρολογικό σταθμό, κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουλίου 2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News