Κρήτη

«Γιορτή των Πουλιών» στη λίμνη Αγυιάς

Μια διαφορετική εκδήλωση, μια «Γιορτή των Πουλιών», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη λίμνη Αγυιάς στα Χανιά, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και η οποία θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή του κοινού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση των πουλιών, περιήγηση στη λίμνη, αλλά και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες.

Το γενικό θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους. Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων  πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Επομένως, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε  το ευρύτερο κοινό, μαθητές και εκπαιδευτικούς και ξεκινώντας από την προστασία των πουλιών ως πρώτο βήμα να ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή σε ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα.

Μέσα από τη δημοσιότητα μπορούμε να αναδείξουμε την αξία και την ανάγκη προστασίας τοπικών βιοτόπων σημαντικών για τα μεταναστευτικά ή τα διαχειμάζοντα πουλιά και να προβάλλουμε όλες τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και η λίμνη της Αγυιάς των Χανίων όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει παρατήρηση πουλιών και αναγνώριση σπάνιων και απειλούμενων ειδών με κιάλια και με τη βοήθεια κλειδών αναγνώρισης πουλιών, ξενάγηση στην όχθη της λίμνης και αναζήτηση απειλών για την οικολογική ισορροπία της λίμνης (π.χ. η παρουσία σκουπιδιών αλλά και εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα), καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Σχόλια