default-image

Λαγοκέφαλος: Πληρώνουν για το "μούδιασμα του θανάτου"!

Κρήτη
Λαγοκέφαλος: Πληρώνουν για το "μούδιασμα του θανάτου"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται κάποιοι πληρώνουν για να τους σερβίρουν… ένα βρώσιμο είδος λαγοκεφάλου το οποίο αποτελεί πανάκριβη γκουρμέ γεύση στην Ασία, ακόμα και λαγοκέφαλο με λίγο δηλητήριο για να νιώσουν το «μούδιασμα του θανάτου»!

Η είδηση μπορεί να σοκάρει αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Mάλιστα ένα είδος λαγοκεφάλου υποστηρίζει ότι κατανάλωσε στην Κίνα και επιχειρηματίας από την Ιεράπετρα.

Ιεραπετρίτης έφαγε γκουρμέ  λαγοκέφαλο;

Αν όντως ο Κρητικός επιχειρηματίας κατανάλωσε λαγοκέφαλο στο Πεκίνο (στη φωτογραφία το έδεσμα που κατανάλωσε) , αποτελεί προφανώς ένα από τα είδη που καταναλώνονται μόνο σε Κίνα και Ιαπωνία και φυσικά μόνο μετά από ειδική επεξεργασία που γίνεται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και προσοχή για να μην αποτελέσει μοιραίο μεζέ. Όπως πάντα υποστηρίζει ο  Ιεραπετρίτης επιχειρηματίας Γιώργος Χρυσοφάκης μιλώντας στο neakriti.gr "Ένας gourmet μεζές για τους Κινέζους θεωρείται ο  λαγοκέφαλος. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι περιέχει δηλητήριο αλλά γνωρίζουν επίσης όπως μου είπαν και πολύ καλά πως να τον μαγειρεύουν. Ο λαγοκέφαλος θεωρείται ιδιαίτερα ακριβός μεζές αφού τιμάται στα 560 ¥ περίπου 75 ευρώ το κιλό. Το μαύρο που φαίνεται στην φωτογραφία είναι το δέρμα του. Δεδομένου ότι βρίσκομαι εν ζωή μάλλον έχουν δίκιο, ξέρουν να τον μαγειρεύουν σωστά ".

Μάλιστα τονίζει ρητά ότι όποιος δεν ξέρει αυτά που γνωρίζουν οι Κινέζοι σεφ ,δεν θα πρέπει να τολμήσει να μαγειρέψει λαγοκέφαλους αν μυηθεί πρώτα στα δικά τους μυστικά.

Υπάρχει βρώσιμος λαγοκέφαλος στην Ασία

Και οι επιστήμονες έχουν τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι λαγοκέφαλοι που υπάρχουν στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης είναι τοξικοί και δηλητηριώδεις και ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλώνονται. Μόνο στην Ασία υπάρχουν κάποια είδη που καταναλώνονται αλλά και αυτά με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως τονίζει η υπεύθυνη Ενυδριολογίας του Ενυδρείου Κρήτης του ΕΛΚΕΘΕ Ασπασία Στεργιώτη «κρίνοντας από τη φωτογραφία του επιχειρηματία δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για τον τοξικό  λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus) γιατί δεν έχει τις χαρακτηριστικές βούλες στη ράχη. Θα μπορούσε όμως να ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των λαγοκεφάλων. Υπάρχει ένα είδος των λαγοκεφάλων το οποίο καταναλώνεται γιατί δεν έχει δηλητήριο. Υπάρχει επίσης είδος το οποίο καταναλώνεται σε Κίνα και Ιαπωνία το οποίο έχει δηλητήριο και το Lagocephalus sceleratus στα δικά μας νερά που ΔΕΝ καταναλώνεται γιατί έχει δηλητήριο στο δέρμα και τα σπλάχνα. Το είδος που υπάρχει στην Ασία  έχει τη διαφορά ότι  το δηλητήριο βρίσκεται σε συγκεκριμένο αδένα, ο οποίος αφαιρείται .Οι Ασιάτες ξέρουν πως να τον αφαιρούν και έτσι είναι βρώσιμο,  αφού οι Κινέζοι και Ιάπωνες ξέρουν καλά τη διαδικασία. Χρειάζεται όμως πολύ προσοχή και προσεκτική επεξεργασία».

Πεθαίνουν κάθε χρόνο από λάθος!

Το ψάρι που καταναλώνεται στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως Fugu και είναι της οικογενείας Tetraodontidae (μια "οικογένεια" με 121 είδη και 19 γένη ).  Οι σεφ που το μαγειρεύουν περνάνε κάθε 2 χρόνια σεμινάριο για να  πάρουν άδεια. Παρ' όλα αυτά περί τα 50 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ιαπωνία από αυτό το ψάρι!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΕΜΙΣΕ Η ΚΡΗΤΗ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΥΣ

Πληρώνουν για το "μούδιασμα του θανάτου"!

Υπάρχει μάλιστα μια είδηση που στην Ευρώπη μπορεί να προκαλέσει το λιγότερο σοκ, στην Ασία όμως μοιάζει μάλλον συνηθισμένη υπόθεση...Ότι  δηλαδή υπάρχουν πιο απαιτητικοί πελάτες που ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για την γκουρμέ …τοξική απόλαυση. Παρότι πρόκειται προφανώς για παρακινδυνευμένη κίνηση την οποία κανείς δεν συνιστά, υπάρχουν εκείνοι που την τολμούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με την κα Στεργιώτη «υπάρχουν ιδιόμορφοι πελάτες εστιατορίων -καθώς θεωρείται και έδεσμα ντελικατέσεν-  που ζητάνε να αφήσει ο  σεφ μια μικρή ποσότητα δηλητηρίου στο βρώσιμο λαγοκάφαλο  που τους σερβίρει, για να νιώσουν το "μούδιασμα του θανάτου" όπως λέγεται ! Μου το έχουν μεταφέρει μάλιστα  Ιάπωνες συνάδελφοι με τους οποίους έχουμε επαφές αλλά και Έλληνες που είχαν ζήσει και εργαστεί στην Ιαπωνία. Φυσικά και πάλι απαιτείται τεράστια προσοχή».

Κάποιοι σεφ αφήνουν μια μικρή δόση δηλητηρίου έτσι ώστε όταν τρώγεται το ψάρι να προκαλεί μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, όπως επριγράφουν την αίσθηση.

Προσοχή: Τοξικός ο λαγοκέφαλος της Κρήτης

Πάντως το ΕΛΚΕΘΕ, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας ,όλοι οι επιστημονικοί φορείς όπως το neakriti.gr έχουν εφιστήσει την προσοχή των Κρητικών στον τοξικό λαγοκέφαλο της Κρήτης καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να αποβεί μοιραία και φυσικά επισημαίνεται ότι ακόμα και η κατανάλωση βρώσιμων ειδών ενέχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και γίνεται μόνο μετά από ειδική επεξεργασία. Σύμφωνα με την κα Στεργιώτη «Το είδος λαγοκεφάλου που έχουμε στην Κρήτη  έχει δηλητήριο στο δέρμα και τα σπλάχνα, και όχι στον αδένα που αφαιρείται όπως γίνεται στην Ασία .Ως εκ τούτου αν το καταναλώσει κανείς θα πεθάνει.  Νομίζουν πολλοί ότι αν αφαιρέσουν το δέρμα και τα σπλάχνα από το ψάρι ,τότε δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο αν σπάσει έστω και ένα αυγό, το δηλητήριο που περιέχει είναι ικανό να σκοτώσει έναν ενήλικα! Οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή» .

Οι "χρυσοφόροι" λαγοκέφαλοι πάνα χαμένοι…

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι επιστήμονες επειδή καταγράφεται πλέον «επέλαση» λαγοκεφάλων ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή της νοτιανατολικής Κρήτης, θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Τα 100 παραγάδια που θα «πέσουν», μπορεί να μην βγάλουν ούτε ένα ψάρι  ή μόνο λαγοκεφάλους. Έτσι προτάθηκε η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαφές με την Ιαπωνία για να εξαχθούν λαγοκέφαλοι από τη χώρα μας στην Ασία  ή ακόμη και να εκπαιδευτούν Έλληνες στον καθαρισμό του ψαριού και στην ειδική επεξεργασία που πρέπει να γίνει για να μπορεί να καταναλωθεί. Ακόμη κι αν θα μπορούσε να είναι μια χρυσοφόρα «επένδυση», τίποτα δεν δείχνει να έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα το τοξικό ψάρι να «πολιορκεί» τα νερά της Κρήτης και το -κατά τα άλλα- πανάκριβο είδος ψαριού να πηγαίνει χαμένο…

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News