default-image

Τρίτη ημέρα για το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

Κρήτη
Τρίτη ημέρα για το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τρίτη ημέρα βρίσκονται οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου το οποίο με επιτυχία πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλέιου.

Την Παρασκευή 23 Σεπτερμβίου, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και οι επτά συνεδριακές αίθουσες: δύο για τις εργασίες που αφορούν στην κρητική αρχαιότητα (στους προϊστορικούς και κλασικούς χρόνους), δύο για τους μέσους χρόνους (Βυζάντιο και ενετοκρατία), μία για τους νεότερους χρόνους (από την πρώιμη Οθωμανική περίοδο έως τα τέλη του 20ού αι.), μία για τις αναρτημένες ανακοινώσεις (όπου πλέον αναπτύσσεται το σύνολο των posters για την  αρχαιότητα), και μία για τα εργαστήρια (προϊστορική και αρχαία ελληνική περίοδος).

Η θεματολογία των σημερινών συνεδριών εστιάζει για το Τμήμα Α΄ στις οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές σχέσεις και επιρροές εντός και εκτός Κρήτης, για το Τμήμα Β΄ στη ζωγραφική-εικονογραφία, την ποίηση και τη γλώσσα και για το Τμήμα Γ΄ στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και τις προσφυγικές μετακινήσεις κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Οι εργασίες της ημέρας αυτής θα ολοκληρωθούν με την τρίτη Ολομέλεια που αφορά το Τμήμα Γ΄ και περιλαμβάνει δυο θεματικούς άξονες. Στον πρώτο, που εστιάζει στην πρώιμη Οθωμανική περίοδο, ομιλητές είναι οι επίκουροι καθηγητές Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Αναστασόπουλος και Ηλίας Κολοβός και ο Μαρίνος Σαρηγιάννης, Ερευνητής Β΄ στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Στον δεύτερο, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διατυπώνει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τη νεότερη ιστορία της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι οι συνεδρίες είναι ανοικτές για τους ενδιαφερόμενους ακροατές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News