default-image

Ημερίδα με επίκεντρο την αναδοχή ανηλίκων

Κρήτη
Ημερίδα με επίκεντρο την αναδοχή ανηλίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μείζον κοινωνικό - και όχι μόνο - ζήτημα της αναδοχής ανηλίκου τίθεται σήμερα επί τάπητος σε μια σημαντική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται στο Ηράκλειο. Στην ημερίδα με τίτλο "Η εφαρμογή της Αναδοχής ως θεσμός κοινωνικής προστασίας στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα" θα μιλήσουν υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας, ανάμεσα στους οποίους θα βρίσκεται και η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Ηρακλείου, στην οδό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 3 το μεσημέρι. Ειδικότερα, από τις 9 έως τις 9:30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των παρευρισκομένων και στη συνέχεια θα απευθυνθούν χαιρετισμοί.

Πρώτη ομιλήτρια της ημερίδας θα είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στις 10 το πρωί, η κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου θα ανέβει στο βήμα του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Ηρακλείου και θα μιλήσει για το θέμα της αποϊδρυματοποίησης.

Ο τίτλος της ομιλίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι "Αποϊδρυματοποίηση: Μια πόρτα ανοιχτή είναι δικαίωμα της μοναδικότητας του κάθε παιδιού". Τη σκυτάλη από την κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου θα πάρει στις 10:30 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου-εισαγγελέας Ανηλίκων Ηρακλείου Μαρία Πολιτάκη. Η Κρητικιά εισαγγελική λειτουργός θα μιλήσει στο κοινό για την αναδοχή ανηλίκων κατά τον Αστικό Κώδικα, καθώς και τη νομοθετική πρόβλεψη και εφαρμογή της.

Μισή ώρα αργότερα, στις 11 ακριβώς, στο βήμα θ' ανέβει η κ. Μ. Πούλου, η οποία είναι ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κ. Πούλου θα δώσει ομιλία με θέμα την "Τήρηση του απορρήτου στις περιπτώσεις αναδοχής ανηλίκου".

Στις 11:30 το πρωί έρχεται η σειρά της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ηρακλείου Κρήτης Ευσταθίας Λυγκώνη. Η κ. Λυγκώνη θα δώσει στην ημερίδα τη διάσταση της αναδοχής «ως αναμορφωτικό μέτρο στους ανήλικους παραβάτες». Σημειώνεται ότι στην ομιλία της κ. Λυγκώνη θα γίνει παρέμβαση από την επιμελήτρια Ανηλίκων Αθήνας κ. Ε. Κογιαννάκη.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα και μισή ώρα μετά θ' ανέβει στο βήμα η κ. Μ. Φραγιουδάκη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ο τίτλος της ομιλίας της κ. Φραγιουδάκη είναι "Αναδοχή: Πρόσκληση και πρόκληση. Η εφαρμογή της από την Π.Ε. Ηρακλείου. Δυσκολίες και προβληματισμοί".

Στη 1 το μεσημέρι είναι η σειρά της εμπειρογνώμονος και δικηγόρου Θεσσαλονίκης κ. Ε. Γεώργαρου, η οποία θα εστιάσει στην εφαρμογή της αναδοχής στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας των ανηλίκων. Εξάλλου, η κ. Γεώργαρου θα μιλήσει και για το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις υπόλοιπες πραγματικές αιτίες της αποϊδρυματοποίησης. Τέλος, στην ημερίδα θα μιλήσουν για την ενδοοικογενειακή βία και τους ανήλικους, και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι χαιρετισμό στην ημερίδα θα απευθύνει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, οι ομιλίες-εισηγήσεις θα είναι αυστηρά διάρκειας 20 έως 25 λεπτών. Αμέσως μετά τις εισηγήσεις, θ' ακολουθούν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό. Εξάλλου, όλοι οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα θα λάβουν μετά την ολοκλήρωσή της βεβαιώσεις παρακολούθησης από τη γραμματεία.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τι είναι η αναδοχή ανηλίκου;

Αναδοχή ανηλίκου είναι καταρχήν η ανάληψη της πραγματικής φροντίδας και όχι της επιμέλειας του τέκνου. Έχει προσωρινό χαρακτήρα σε σχέση με την επιμέλεια και την επιτροπεία ανηλίκου. Ο ρόλος των αναδόχων γονέων είναι επιβοηθητικός των φυσικών γονέων ή του επιτρόπου. Στο θεσμό της αναδοχής ανηλίκου, τρίτοι έχουν την πραγματική φροντίδα του προσώπου του ανηλίκου, γιατί τους την ανέθεσαν είτε οι φυσικοί γονείς, είτε ο επίτροπος, είτε το δικαστήριο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News