default-image

Φιγουράρουν στους New York Τimes οι ομορφιές της Κρήτης

Κρήτη
Φιγουράρουν στους New York Τimes οι ομορφιές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια διαδρομή στην πανέμορφη Κρήτη , πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες προσφέρει ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος David Shaftel που ζει στη Νέα Υόρκη , βρέθηκε στην Κρήτη και κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο νησί στην εφημερίδα New York Times . Ακόμη κι αν μεταφέρει τις διαφορετικές απόψεις μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα για το νησί.

Ο δημοσιογράφος στην πραγματικότητα ακολουθεί την πορεία που έκανε ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ το 1939, όταν βρέθηκε στην Κρήτη παραμονές του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια παρουσίασε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις του στον περίφημο "Κολοσσό του Μαρουσιού", που εκδόθηκε στις αρχές του πολέμου, το 1941. Ούτως ή άλλως, ο Μίλερ δεν αγάπησε την Κρήτη, αλλά και συνολικά την Ελλάδα, μόνο για την αρχαία κληρονομιά τους, αλλά και τη σύγχρονή τους παρουσία.

"Κατά την επίσκεψή μου, αποφάσισα να ακολουθήσω την κρητική διαδρομή του Μίλερ, η οποία περιλαμβάνεται  περίπου στο ένα τρίτο του βιβλίου",  γράφει ο David Shaftel. Ο αναφορές είναι κυρίως για το Ηράκλειο, την Κνωσό και τη Φαιστό, ενώ την επίσκεψή του στα Χανιά καταγράφει σε άλλο βιβλίο, που εκδόθηκε πολύ αργότερα, στις "Πρώτες εντυπώσεις από την Ελλάδα", και στην ουσία είναι οι σημειώσεις που άφησε στον Γιώργο Σεφέρη φεύγοντας εσπευσμένως από τη χώρα, λόγω του επικείμενου πολέμου.

Ο Μίλερ, λέει ο δημοσιογράφος,  δεν εντυπωσιάστηκε με το Ηράκλειο, που ήταν πολύ διαφορετικό την εποχή που το επισκέφτηκε σε σχέση με το σήμερα. Περισσότερο θύμιζε μια πόλη κατάλοιπο της τουρκοκρατίας. Ο ίδιος ο Μίλερ περιέγραψε ως "ένα ρουμπίνι στο πρόσωπο του χρόνου" και "μια συγκεχυμένη, εφιαλτική πόλη", η οποία μυρίζει έντονα από ακατέργαστα δέρματα, σπόρους κύμινου, πίσσα και υποτροπικά φρούτα".

Για το Ηράκλειο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι απόψεις μας διαφέρουν", γράφει ο δημοσιογράφος στους New York Times. "Μου άρεσε πάρα πολύ. Ενώ δεν έχει τη γοητεία των Χανίων, έχει όμως ένα χαλαρωτικό στοιχείο και όχι την έντονη τουριστική στροφή".

Στο αφιέρωμα υπάρχουν εικόνες, συνοδευόμενες από τις σχετικές ιστορικές αναφορές, από το βενετσιάνικο λιμάνι του Ηρακλείου με τον Κούλε, τη Λότζια, την Κνωσό και την παλιά πόλη. Οι φωτογραφίες είναι της Eirini Vourloumis για τους The New York Times.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News