default-image

Ψαραντώνης: Βλέπω συνέχεια τον αδερφό μου, Νίκο Ξυλούρη

Κρήτη
Ψαραντώνης: Βλέπω συνέχεια τον αδερφό μου, Νίκο Ξυλούρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Τζίμι Χέντριξ της κρητικής λύρας» μιλάει αποκλειστικά στο allyou και τον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη για τη (σπουδαία) μουσική διαδρομή του  και τον "Αρχάγγελο της Κρήτης" που για εκείνον, δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή...

Η εικόνα πολλές φορές ξεγελά το ανθρώπινο μάτι. Το πιο ζωντανό παράδειγμα; Αντώνης Ξυλούρης ή κατά κόσμον Ψαραντώνης.

Η όψη του μοιάζει κάπως αυστηρή (σ.σ.: φταίει εν πολλοίς σ' αυτό η μακριά ατημέλητη γενειάδα του), ωστόσο ακόμη και οι… πέτρες γνωρίζουν ότι έχει καρδιά μικρού παιδιού.

Ευγενικός μέχρι εκεί που δεν πάει. Πράος, γαλήνιος, όπως ήταν και στη συνομιλία μας, με τον ίδιο να επικαλείται συχνά τον Δία και τον θεό του, τη φύση.

Ο υποφαινόμενος βέβαια δεν περίμενε να μάθει τώρα τον «Τζίμι Χέντριξ της κρητικής λύρας» (έτσι τον αποκαλούν στο εξωτερικό), καθώς έχει την τύχη από τα μικράτα του (Κρητικός γαρ) να γνωρίζει καλά τι εστί αυτός ο μοναδικός καλλιτέχνης, που το όνομα του ζυγίζει πολλές μουσικές… οκάδες.

Λυράρης διεθνούς φήμης, σύμβολο για τη Μεγαλόνησο -και όχι μόνο- όπου λατρεύεται σαν Θεός. Έχουν έναν λόγο παραπάνω άλλωστε, πέραν της τεράστιας καριέρας του και της καταγωγής του. Είναι αδερφός του «Αρχάγγελου της Κρήτης». Είναι ο συνεχιστής της μουσικής «προίκας» του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, ο οποίος δυστυχώς μας άφησε νωρίς.

Ποτέ του δεν θέλησε να γίνει «εμπορικός» και να εκμεταλλευτεί το όνομά του. Αποφάσισε η μουσική του διαδρομή να είναι ταπεινή, ουσιαστική. Χωρίς φανφάρες. Γι' αυτό και αυτή έχει και τόσο μεγάλη αξία.

Δεν θα μπω στη διαδικασία όμως να συνεχίσω την απαρίθμηση των μουσικών του πεπραγμένων του. Ό,τι κι αν ειπωθεί και να γραφτεί γι' αυτόν άλλωστε θα είναι φτωχό.

Ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης λοιπόν αποδέχτηκε την πρότασή μας να τον φιλοξενήσουμε στο δικό μας διαδικτυακό σπίτι απαντώντας ευγενικά σε ό,τι του ζητήσαμε.

Στην αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στο allyou.gr αναφέρθηκε στη μουσική του διαδρομή, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, έλυσε την απορία που ενδεχομένως να είχαν κάποιοι  για το πώς προκύπτει το πρόθεμα «Ψαρά» στο όνομά του,  αποκάλυψε ότι βλέπει και μιλάει με τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη και στον ύπνο του αλλά και στον… ξύπνιο του, περιέγραψε τον «δικό του Θεό», ενώ μίλησε και για τον καφέ που… δεν θα έπινε ποτέ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μουσική πότε αρχίσατε να παίζετε; Πότε πιάσατε στα χέρια σας τη λύρα πρώτη φορά.

«Από μικρό παιδί. Πριν πάω καν στο δημοτικό παιδί μου. Έμαθα από τον αδερφό μου τον Νίκο».

Τραγουδάτε με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Συμβάλλει το πάθος σας για τη λύρα και τη μουσική σε αυτό το γεγονός;

«Ασφαλώς... Έτσι μου βγαίνει. Από το πάθος μου για τη λύρα και τη μουσική».

Επειδή ο περισσότερος κόσμος έχει την απορία γιατί σας φωνάζουν με το πρόθεμα «Ψαρά» θα θέλαμε να μας πείτε γιατί σας αποκαλούν έτσι…

«Από τον παππού μου το πήρα. Έτσι τον έλεγαν κι αυτόν. Επειδή εκείνος φόνευε τους Τούρκους με άνεση, όπως πιάνουν οι ψαράδες τα ψάρια, η παρέα του τον φώναζαν έτσι, Από το ψαρότουρκος και το όνομά του που ήταν Αντώνης, βγήκε το προσωνύμιο Ψαραντώνης».

Τι διαφορετικό πιστεύετε έχει η Κρήτη από τους άλλους τόπους;

«Η παράδοση, η μουσική και άλλα πολλά παιδί μου. Η ιστορία μας είναι μεγάλη. Οι ξένοι στα φεστιβάλ που πάω εξυμνούν την Κρήτη, όπως και την Ελλάδα μας».

Αρέσκεστε να βρίσκεστε στα βουνά των Λευκών Ορέων; Τι αισθάνεστε όταν βρίσκεστε εκεί πάνω;

«Εκεί παιδί μου νιώθω ότι ζω. Εκεί είναι ο επίγειος παράδεισός μου».

Πολλές φορές άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα μιλάνε μ'αυτά και μετά το θάνατό τους. Εσείς έχετε κοιτάξει ποτέ τον ουρανό για να μιλήσετε με τον αείμνηστο αδερφό σας;

«Βέβαια. Το κάνω συνέχεια. Τον βλέπω και στον ξύπνιο μου και στον ύπνο μου. Για μένα ο Νίκος Ξυλούρης δεν έχει φύγει. Δεν τον θεωρώ πεθαμένο».

Αν ζούσε ο αδερφός σας ο Νίκος και έβλεπε πως τα τραγούδια του παίζονται στις πλατείες και στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί άνθρωποι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι δεν έχει πράξει αυτά που είπε, πώς θα αντιδρούσε;

«Αν ζούσε ο Νίκος θα ήταν μπροστάρης, όπως έκανε πάντα. Θα έβγαινε έξω και θα τον ακολουθούσε ο κόσμος. Θα διοργάνωνε συλλαλητήρια, όπως τότε την περίοδο της Χούντας. Θα ήταν ο πολέμιος των μνημονίων που έχουν κουζουλάνει τον κόσμο».

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να πιείτε έναν καφέ με τον Αλέξη Τσίπρα τι θα του λέγατε;

«Για να είμαι ειλικρινής αντράκι μου δεν θα πήγαινα καθόλου να τον συναντήσω».

Πιστεύετε στον Θεό με τη μορφή της φύσης. Για εξηγήστε μας λίγο τη κοσμοθεωρία σας.

«Αυτή βλέπω εγώ ως θεό. Αυτή είναι ο ρυθμός. Αυτή σε γεννάει, αυτή σε τρώει, αυτή σε τιμωρεί όταν δεν την προσέξεις».

Τον θάνατο τον φοβάστε ή έχετε εξοικειωθεί με την ιδέα του;

«Αν μου χτυπήσει την πόρτα και εμένα θα σου πω αν φοβηθώ (γέλια)».

Πιστεύετε ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή;

«Υποθέτω πως ναι. Όπως όταν κοιμόμαστε βλέπουμε πολλά πράγματα, όπως όνειρα, τοπία και άλλα πολλά πιθανολογώ ότι έτσι θα είναι και όταν θα κοιμηθούμε αιώνια».

Βλέπουμε ότι πολλά παιδιά έχουν στραφεί προς την παράδοση… Πως βλέπετε αυτό το γεγονός;

Είναι πολύ θετικό αυτό το γεγονός. Γιατί ξυπνούν τα κοπέλια, προσανατολίζονται και μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Παίζουν πολλά εκατοντάδες παιδιά λύρα και κάποιο θα βρεθεί να κάνει καινούργια πράγματα.

Οι τηλεοπτικές σας εμφανίσεις είναι ελάχιστες; Γιατί δεν προτιμάτε να βγαίνετε στην τηλεόραση. Μήπως δεν σας αντιπροσωπεύει η τηλεόραση του σήμερα;

«Δεν πήγαινα από παλιά. Σπάνια πήγαινα. Μόνο αν έρθει κάποια κάμερα σε μαγαζιά που δουλεύω. Μόνο έτσι».

Πιστεύετε ότι το ασθενές φύλο είναι πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη;

«Βέβαια. Το πιστεύω παιδί μου. Η γυναίκα είναι η πιο όμορφη κατάρα στη ζωή κάθε άντρα».

Πηγή: allyou.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News