default-image

Καταγγέλλουν λύσεις- μπαλώματα στους παιδικούς

Κρήτη
Καταγγέλλουν λύσεις- μπαλώματα στους παιδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    To εκρηκτικό πρόβλημα των παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών και των τραγικών ελλείψεων, έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου με λύσεις - μπαλώματα επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος .

Όπως αναφέρει η παράταξη :

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, έπειτα από κατάθεση αιτήματος από την Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χανίων, και έπειτα από την άρνηση της δημοτικής αρχής να βάλει το ζήτημα στην προηγούμενη συνεδρίασή της (στις 12 Σεπτεμβρίου) παρά την παρουσία και εκπροσώπων των Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και του συλλόγου γονέων προσχολικής ηλικίας , συζητείται επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα των ελλείψεων σε παιδικούς βρεφικούς σταθμούς..

Οι βάσεις, για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη διανοητική εξέλιξη του νέου ανθρώπου, μπαίνουν πριν ακόμη ξεκινήσει το σχολείο. Η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη από το κράτος αγωγή πρέπει να ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Εν έτη 2016 υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες και στον Δήμο μας που δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσια δομή, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύτατο στους βρεφικούς σταθμούς.

Με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών, θα γίνουμε και πάλι μάρτυρες των δίμηνων μπαλωμάτων, που εμπαίζουν εργαζόμενους και γονείς. Ένα ανεπίτρεπτο καθεστώς, που δυστυχώς έχει γίνει ο κανόνας λειτουργίας των παιδικών σταθμών τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων που αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Ένα καθεστώς που απαξιώνει την όποια παιδαγωγική λειτουργία των παιδικών σταθμών, και θέτει -σε πολλές των περιπτώσεων- σε κίνδυνο τη φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών. Το δίκτυο των παιδικών σταθμών στους δήμους της χώρας παραμένει ανεπαρκέστατο, χωρίς σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα και κάτω από το 10% της δυναμικότητας των δημοτικών παιδικών σταθμών, και αυτό γιατί η λειτουργία τους απαιτεί περισσότερο προσωπικό, κατάλληλους χώρους και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Κι αυτό καθώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, και που δυστυχώς συμπληρώνει ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος τη λειτουργιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, φέτος αφενός με την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική τακτική των κουπονιών "voucher", αφετέρου με την μείωση χρηματοδότησης που είχε φέτος σε σχέση με πέρυσι, οξύνει τις αντιθέσεις και τα προβλήματα για τις νέες οικογένειες.

Στο δήμο Χανίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ, από τις 1542 οικογένειες που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα, δεκτές έγιναν μόλις οι 927.. Δηλαδή 615 οικογένειες μένουν εκτός ΕΕΤΑΑ.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι Από τις 927 δεκτές αιτήσεις του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, οι 426 θέσεις επιδοτούνται στον Δήμο Χανίων (45,95% του προγράμματος) ενώ οι 501 θέσεις επιδοτούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (το 54,05% του προγράμματος).

Έτσι, ενώ η υποχρηματοδότηση των δημοσίων δομών συνεχίζεται ακάθεκτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την λειτουργία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε ποσοστό 54% του συνόλου των δομών του Δήμου μας!

Από την άλλη στον ΔΟΚΚΟΙΠ, από τις περίπου 900 αιτήσεις που έγιναν δεκτές, εισάγονται μέσω αυτού 316 θέσεις (οι υπόλοιπες θέσεις είναι ενταγμένες μέσω ΕΕΤΑΑ). Άγνωστο παραμένει (δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί) πόσες οικογένειες έκαναν αίτηση και στους δυο φορείς. Το σίγουρο όμως είναι ότι πετιούνται εκτός δωρεάν δομών μεγάλος αριθμός οικογενειών.

Τα καίρια αυτά προβλήματα, η δημοτική αρχή ή δεν τα γνωρίζει (αμφιβάλουμε) ή θεωρεί ότι δεν είναι δικαίωμα των νέων γονιών και των παιδιών τους η προσχολική αγωγή, και άρα δεν χρήζει κάποιας διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

Δεν εξηγείται άλλωστε το από 18-8-2016 υπόμνημα του δημάρχου προς τον Υπουργό Οικονομίας Κο Σταθάκη στο οποίο δεν έγινε καμιά αναφορά για το ζήτημα των παιδικών σταθμών. Η «αγωνιστικότητα» του δήμου για την παιδεία επαφίεται στην πρόταση προς τον υπουργό για κατασκευή 10 σχολικών κτιρίων, που είναι μεν απαραίτητα, αλλά αυτά να κατασκευαστούν μόνο εφόσον χρηματοδοτηθούν με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ)! Δηλαδή αν δεν έχει κέρδος από ένα σχολείο το κεφάλαιο που θα επενδύσει σε αυτό, να μην γίνει κατασκευή νέων κτιρίων.

Έτσι αντιμετωπίζεται συνολικά το δικαίωμα των παιδιών μας στην μόρφωση και στην ανάπτυξή της προσωπικότητάς τους. Πουλιέται και αγοράζεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο με μεσάζοντες την Δημοτική Αρχή και το Υπουργείο Οικονομίας.

Με την πρότασή του αυτή, ο δήμαρχος αποδέχεται ουσιαστικά ότι η παιδεία και η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα και γίνεται ουσιαστικά συνένοχος στο έγκλημα εμπορευματοποίησης της παιδείας.

Με βάση τον προϋπολογισμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., το καθαρό κόστος λειτουργίας του συνόλου του οργανισμού ανά παιδί/βρέφος που αυτός εξυπηρετεί, υπολογίζεται περίπου στα 3000€ / έτος. Το ίδιο δηλαδή περίπου ποσό που η ΕΕΤΑΑ μέσω του ΕΣΠΑ επιχορηγεί τους ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς..

Αν δηλαδή δινόταν τα χρήματα που η ΕΕΤΑΑ, με αυτούς τους «σκιώδεις» και απαράδεκτα παιδαγωγικούς τρόπους (λόγω των voucher) «επιδοτεί» τους ιδιωτικούς σταθμούς, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένας δημόσιος οργανισμός που λόγω του όγκου του, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, και να εισάγει με την ίδια χρηματοδότηση περισσότερα βρέφη/παιδιά στις δομές του.

Τα παραπάνω είναι τρανή απόδειξη της σαπίλας ενός συστήματος όπου για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα σε έναν κλάδο, πρώτα υποβαθμίζει συνειδητά τις δημόσιες υπηρεσίες (πχ απαγόρευση προσλήψεων, χρωστούμενοι ΚΑΠ κ.ά.), δίνοντας έδαφος στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί, και έπειτα φτάνει στο να επιδοτεί περισσότερο την λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, μέχρι ο δημόσιος να αργοσβήσει.

Αυτές είναι οι επιταγές της ΕΕ , του καπιταλισμού και των κομμάτων που τον υπηρετούν, που εμπορευματοποιούν μέχρι και την ορθή ανάπτυξη των παιδιών μας. Το οργανωμένο, μαζικό διεκδικητικό λαϊκό κίνημα, οφείλει να υπερασπίζεται το σήμερα των παιδιών του, και να παλεύει για ριζικές ανατροπές, σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Αυτό το κίνημα μπορεί να διασφαλίσει ώστε η παιδεία να αποτελέσει λαiκή περιουσία και μέσα από κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, φορείς και σωματεία της περιοχής μας να δώσουν μαζικό παρόν στις 21 Σεπτέμβρη, στις 18:00, στην συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, να απαιτήσουμε άμεσα από τον Δήμο να πάρει θέση και να αποφασίσει :

Να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ότι η προσχολική αγωγή είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ για όλα τα παιδιά, που πρέπει να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις νέες οικογένειες. Με αυτό σαν αρχή, οι υποδομές και το προσωπικό πρέπει να αυξηθούν ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν. Άμεσα να ενταχθούν στα τεχνικά προγράμματα και να απαιτηθεί από την κεντρική κυβέρνηση η δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή τους.

  • Αποκλειστικά κρατικοί, δημόσιοι, δωρεάν, σύγχρονοι και ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
  • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, που ν' ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων. Να δεσμευτεί για την άμεση εκκίνηση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να στηρίξει με μεταφορά κονδυλίων τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αιτήσεων που γίνονται στους δήμους, χωρίς οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
  • Ζητάμε από την ΚΕΔΕ να πάρει τώρα όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες γι' αυτό το καίριο λαϊκό πρόβλημα. Να οργανώσει μαζική παράσταση δημάρχων και δημοτικών αρχών, στο υπουργείο Εσωτερικών. Καλούμε τις δημοτικές αρχές να μη συναινέσουν στην καθήλωση των αναγκών του λαού μας, να συνδράμουν στην αγωνία και τον αγώνα τους.
  • Να καταργηθούν άμεσα τα -φετινά- αναφερόμενα τροφεία που ο ΔΟΚΟΙΠ αποφάσισε και που πέρσι με περισπούδαστες δηλώσεις της δημοτικής αρχής είχαν καταργηθεί.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News