Κρήτη

Χανιά: Διαγωνισμός αφίσας «ένωσε» 50 χώρες του κόσμου

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων στους νικητές του 3ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας, με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με αφορμή την απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας, με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του μουσείου Τυπογραφίας στα Χανιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν οι νικητές του διαγωνισμού που θα λάβουν τα χρηματικά έπαθλα (1.000 ευρώ ο πρώτος, 700 ευρώ ο δεύτερος και 500 ευρώ ο τρίτος, χορηγία της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα»), ενώ θα παρουσιαστούν οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με καλωσόρισμα, ο ιδρυτής και πρόεδρος του μουσείου, Γιάννης Γαρεδάκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο ομιλίες με θέματα «Οι απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας», με ομιλητή τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Στάικο, και «Τυπογραφία και αφίσα» με ομιλητή τον Αντώνη Παπαντωνόπουλο, τυπογράφο και λιθογράφο και συνεργάτη του μουσείου Τυπογραφίας.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητής Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια.

Ο φετινός διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη αξία για το μουσείο Τυπογραφίας, καθώς τα διακεκριμένα έργα θα εκτίθενται στην αίθουσα, όπου τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.

Ο 3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργάνωσε φέτος το μουσείο Τυπογραφίας, συνοδεύτηκε με ρεκόρ συμμετοχών. 252 έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη, έφτασαν στα χέρια των κριτών, που είχαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τους 3 πρώτους και τους 30 επικρατέστερους.

Ο διαγωνισμός αφίσας «ένωσε» γραφίστες, καλλιτέχνες, εικαστικούς, αλλά και ερασιτέχνες, από περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή Ελλήνων.

Μετά την εκδήλωση τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα του μουσείου «typography-museum.gr», τη σελίδα του μουσείου στο Facebook, την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» και τις ιστοσελίδες των χορηγών επικοινωνίας του διαγωνισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια