Κρήτη

3ήμερο πένθος, λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη (video-pics)

Οι αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης τέλεσαν τρισάγιο ενώ η κοινωνία της Ιεράπετρας με θλίψη και οδύνη αποχαιρετά τον ποιμενάρχη της.

Από το βράδυ της Παρασκευής στο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του Μητροπολίτη Ιεραπυτνης και Σητείας κυρού Ευγένιου.

Οι αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, υπό τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ.Ειρηναίο, στη μνήμη του εκλιπόντος μητροπολίτη τέλεσαν τρισάγιο.

Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, θα τελούνται αρχιερατικά συλλείτουργα ενώ στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του αοιδίμου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου.

Η κοινωνία της Ιεράπετρας με βαθιά θλίψη και οδύνη σπεύδει τις τελευταίες ώρες για να αποχαιρετήσει τον ποιμενάρχη της.  

Νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκη το σκήνωμα  του Μητροπολίτη απ' όπου εν πομπή οδηγήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Ιεράπετρα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Τριήμερο πένθος στην Ιεράπετρα για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου.

Το άγγελμα της κοίμησης του μακαριστού Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, για να βυθίσει στο πένθος την τοπική κοινωνία, που δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι "έφυγε" τόσο ξαφνικά ο πνευματικός της πατέρας, ο οποίος είχε παρουσιάσει ένα αξιοζήλευτο φιλανθρωπικό έργο στα 22 χρόνια της ποιμαντορίας του.

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση συνήλθε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, όπου αναφέρθηκε ότι «ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ευγένιος κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και στάθηκε αρωγός στον αγώνα των Γεραπετριτών κατά της υποβάθμισης του Νοσοκομείου της πόλης μας, από το 2011 μέχρι σήμερα. Προσέφερε σημαντική βοήθεια στον Ερυθρό Σταυρό και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, καθώς και σε άλλους κοινωνικούς φορείς. Ως πνευματικός πατέρας θα βρίσκεται πάντα στις καρδιές όλων εκείνων που πορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη.

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του και ομόφωνα αποφάσισε:

1. Να κηρύξει το Δήμο Ιεράπετρας σε τριήμερο πένθος.

2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη.

3. Να μετατεθούν οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου στην επόμενη εβδομάδα».

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟ 1994 ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ

Από την πρώτη στιγμή της είδησης της εκδημίας του μακαριστού κυρού Ευγενίου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας καταφτάνουν ιερείς και λαϊκοί που ζητούν να μάθουν αν είναι αλήθεια αυτό που άκουσαν, εκφράζοντας τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες του.

Στις 2 μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Μητροπόλεως, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του τελετουργικού που θα ακολουθήσει μέχρι την κηδεία του.

Ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος. Καθώς ανέβαινε στην Αθήνα για υποθέσεις της Μητροπόλεώς του και για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις, αισθάνθηκε δυσφορία μέσα στο αεροπλάνο και μέχρι να φτάσει στο σπίτι του υπέστη το ισχαιμικό επεισόδιο και κατέληξε. Ευχόμαστε πραγματικά μέσα από την ψυχή μας ο Κύριός μας να τον αναπαύει και να του ανταποδώσει τους τόσους πολλούς κόπους που έκανε για την επαρχία του», κατέληξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος.

«Ήτανε καλός και αγαθός, μας αγαπούσε και τον αγαπούσαμε. Ενδιαφερότανε και για τα ιδιαίτερα προβλήματά μας, αλλά και για εκείνα της Εκκλησίας και εργαζότανε για το καλό όλου του κόσμου. Βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο και πολλά παιδιά ιδιαιτέρως, σπούδαζε φοιτητές και πρόσφερε πολλά που δεν τα ήξερε ο κόσμος. Πρόσφερε πολλά και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, που είχα την ευλογία του να διευθύνω», μας είπε ο κ. Γιάννης Αρώνης.

«Μου τηλεφώνησε μια γνωστή μου και μου μετέφερε τα κακά μαντάτα. Δεν το πίστεψα, αλλά ήταν αλήθεια. Κλαίω από τη στιγμή που το έμαθα, γιατί κάθε μεσημέρι τρώγαμε μαζί. Με αγαπούσε και τον αγαπούσα πάρα πολύ. Ήτανε πάρα πολύ καλός άνθρωπος», μας είπε η κ. Ευτυχία Χρηστάκη.

«Ήταν ένας άξιος ιεράρχης. Τον γνώριζα πάρα πολλά χρόνια. Έχει αφήσει πίσω πάρα πολύ πνευματικό έργο και πάρα πολλά πνευματικά παιδιά. Είναι η απώλειά του ένα μεγάλο πλήγμα για την Εκκλησία μας. Χάσαμε τον άξιο ιεράρχη μας, εκείνον που μας αγαπούσε και μας φρόντιζε σε ό,τι πρόβλημα και να είχαμε», μας είπε ο κ. Αριστείδης Κονταράκης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ - ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΟ 1994

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης-Βάλια Μπούη

φωτογραφίες :Νικος Μπαλοθιάρης

Σχόλια