default-image

Στον "πάγο" η παρέμβαση στον παραλιακό της Σητείας

Κρήτη
Στον "πάγο" η παρέμβαση στον παραλιακό της Σητείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον... "πάγο" μπαίνει μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου (που έχει τη βασική αρμοδιότητα) και του Δήμου Σητείας για τον παραλιακό δρόμο της Σητείας, μετά από "πυροσβεστική" παρέμβαση του περιφερειάρχη Κρήτης.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φορέων και μέλη της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί κατά της παρέμβασης λιθορριπής στον παραλιακό, διαμήνυσε στην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη και στο δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη πως θα πρέπει προσωρινά να "παγώσουν" οι εξελίξεις γύρω από την παρέμβαση.

Θα "παγώσουν" μέχρι να εξεταστούν εξονυχιστικά όλα τα τεχνικά σενάρια και οι πιθανές τεχνικές λύσεις για την αποκατάσταση και προστασία του δρόμου.

Στο "μικροσκόπιο" της Περιφέρειας θα μπει η εναλλακτική πρόταση που έχουν καταρτίσει επιστήμονες για λογαριασμό της αντιπολίτευσης του Δήμου Σητείας. Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη ο περιφερειάρχης αναμένει στο Ηράκλειο και τον καθηγητή Ακτομηχανικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φάνη Καραμπά, για διεξοδική ενημέρωση από πρώτο χέρι.

Το "πάγωμα" βεβαίως θα είναι σύντομο, μιας και, όπως ξεκαθάρισε και ο περιφερειάρχης προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δεν έχει κανένα πρόβλημα ακόμα και να αλλάξει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, δηλαδή να ακυρώσει η Περιφέρεια τρόπον τινά τον εαυτό της, εφόσον τεκμηριωθεί τέτοια αναγκαιότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χαθεί πολύς χρόνος και να καθυστερήσει η παρέμβαση, που έχει ήδη αργήσει!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, στη Σητεία σηκώθηκαν μεγάλες "φουρτούνες", με φόντο το έργο αποκατάστασης του "χτυπημένου" από τη διάβρωση και τις καθιζήσεις παραλιακού δρόμου προς τις ανατολικές περιοχές (Παλαίκαστρο, Βάι, Ζάκρο) και με βασικό "αγκάθι" την επικείμενη ρίψη στο σημείο μεγάλων ογκόλιθων, βάρους 3 τόνων...

Μετά από συσκέψεις, συζητήσεις και διερεύνηση, ο σχεδιασμός στον οποίο κατέληξε η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεννόηση με το Δήμο Σητείας, για την αποκατάσταση του σοβαρού προβλήματος διάβρωσης στον παραλιακό από Σητεία προς Παλαίκαστρο, περιλαμβάνει μια άμεση και μια μελλοντική παρέμβαση.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει λιθορριπή μεγάλων ογκόλιθων 3-4 τόνων. Η χρήση τόσο μεγάλων ογκόλιθων κρίθηκε αναγκαία επιστημονικά από την Περιφέρεια, μέσω συγκεκριμένα του λιμενολόγου κ. Ρομπογιαννάκη, που συμβουλεύεται η Περιφέρεια, για την αποκατάσταση και προστασία του δρόμου λόγω των μεγάλων κυμάτων που πλήττουν το σημείο.

Σε δεύτερη φάση, με βάση το σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί, θα αξιοποιηθεί σχετική μελέτη του ΙΤΕ (την οποία έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος μελετητής Νίκος Καμπάνης). Η μελέτη προβλέπει μόνιμη αντιμετώπιση πια της εκτεταμένης διάβρωσης μέσω δημιουργίας τριών υφάλων-μόλων. Όταν προχωρήσει μελλοντικά η παρέμβαση αυτή, προβλέπεται η αναπλήρωση της παραλίας στο σημείο με 30.000 κυβικά χαλαζιακής άμμου.

Θύελλα αντιδράσεων

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο μπαράζ αντιδράσεων και ένα γαϊτανάκι σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ δημοτικής Αρχής Σητείας, αντιπολίτευσης του Δήμου, περιβαλλοντικών φορέων, μηχανικών και άλλων. Ενδεικτικές του εκρηκτικού κλίματος ήταν και οι σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχτηκαν σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην άμεση παρέμβαση της λιθορριπής, καθώς οι αντιδρώντες αιρετοί, μηχανικοί και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων θεωρούν πως το μπάζωμα με τόσο μεγάλους ογκόλιθους (λιθορριπή) της παραλίας στα ανατολικά της Σητείας, σε μήκος 400 μέτρων, είναι μια ακραία παρέμβαση που γίνεται μόνο σε λιμενικές υποδομές.

Και μια παρέμβαση που θα αλλοιώσει άρδην, πέραν των τεχνικών της ζητημάτων, τη φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης: Πιο ήπια παρέμβαση

Η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας κατέθεσε πρόσφατα πρόταση παρέμβασης στην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, καθώς και στο δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, όσον αφορά στο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για μια αντιπρόταση που προβλέπει ηπιότερη, όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν, αποκατάσταση-στήριξη του παραλιακού, μέσω ενός συνδυασμού μικρότερων ογκόλιθων και χαλικιού από κοντινό ποταμό.

Την αντιπρόταση υπογράφουν ο Χρήστος Αναγνώστου, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο Κων/νος Μπελιμπασάκης, ναυπηγός, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο καθηγητής Ακτομηχανικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φάνης Καραμπάς.

Με φόντο την εναλλακτική αυτή πρόταση, αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα, που έχει συσταθεί κατά της παρέμβασης της λιθορριπής, επισκέφτηκε προχθές τον περιφερειάρχη και συζήτησε επί μακρόν μαζί του.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τούς άκουσε με προσοχή. Απάντησε πως δεν μπορεί ο ίδιος να αποφανθεί επί των προτάσεων των παρεμβάσεων και των τεχνικών ζητημάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμφώνησε στο προσωρινό "πάγωμα" του σχεδιασμού της λιθορριπής, διαμηνύοντας σε όλους τους εμπλεκόμενους πως θα εξεταστούν όλες οι λύσεις και οι τεχνικές προτάσεις.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News