default-image

Αγροτικός Σύλλογος αναλαμβάνει τη πάταξη της παραβατικότητας

Κρήτη
Αγροτικός Σύλλογος αναλαμβάνει τη πάταξη της παραβατικότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Την ανάδειξη δράσεως για την καταστολή της παρανομίας στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης (ιδίως κατά της ζωοκλοπής και κατά των εμπρηστικών ενεργειών)», προβλέπει, μεταξύ των άλλων πολλών καθηκόντων της οργάνωσης, το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Αυτός είναι ένας από τους ρόλους του συλλόγου, μετά από επιδίωξη των εκπροσώπων του, λόγω της μεγάλης παραβατικότητας που ταλανίζει τα χωριά και την ύπαιθρο, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με τη ζωοκλοπή και γενικότερα τις αγροζημιές να έχουν γίνει εφιάλτης για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά!

Είναι κάτι που δε συνηθίζεται. Ίσως μάλιστα να είναι και η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο των αγροτών που να αναλαμβάνει, ανάμεσα σε πολλές άλλες αρμοδιότητες και καθήκοντα, την υποχρέωση αυτή, έναντι της τοπικής κοινωνίας και των αρμόδιων Αρχών.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου θέλησε να μετεγκατασταθεί, φεύγοντας από την πόλη, στο χωριό Κυριάννα του δήμου Ρεθύμνου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαφών με τους αγρότες και γενικότερα με την ύπαιθρο, για την ανάδειξη των προβλημάτων των αγροζημιών.

Πώς όμως θα μπορεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση; Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Κατσανέβας τόνισε ότι θα υπάρχει άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

«Οποιαδήποτε στιγμή οποιαδήποτε παρανομία πέσει στην αντίληψή μας, θα τη αναφέρουμε στην υπηρεσία για να βοηθάμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς θα ασχολούμαστε με αγροζημιές, αδέσποτα αιγοπρόβατα που βόσκουν ανεξέλεγκτα και προξενούν ζημιές και γενικότερα με προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Σε άλλα θέματα, όπως είναι οι αδέσποτοι πυροβολισμοί, εμείς δεν έχουμε δουλειά. Εκεί είναι θέμα αποκλειστικά της Αστυνομίας. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κατσανέβας, ο Αγροτικός Σύλλογος θα ασχολείται με θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Ρεθύμνου και του Δασαρχείου. «Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις, σήμερα, είναι αρμόδιο το Δασαρχείο. Πιο παλιά ήταν αρμόδια η Αγροφυλακή, η οποία ως γνωστόν είναι αποδυναμωμένη πια, με γηρασμένο προσωπικό», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Κατσανέβας.

Και στο Δασαρχείο όμως δεν απασχολούνται πάνω από 10 άνθρωποι, και ως εκ τούτου η όποια βοήθεια και συνδρομή στο έργο τους από τον Αγροτικό Σύλλογο Ρεθύμνου θα είναι αναμφισβήτητα πάρα πολύ σημαντική και πολυπόθητη.

«Οι περισσότεροι είναι από 50 μέχρι 55 χρονών», λέει ο συνδικαλιστής, επισημαίνοντας ότι γενικότερα η ύπαιθρος σε επίπεδο Κρήτης δεν έχει εδώ και χρόνια φύλαξη και προστασία. Μάλιστα, ο κ. Κατσανέβας διευκρινίζει ότι μέσα στο καταστατικό του συλλόγου του αναφέρεται ότι η οργάνωση θα έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει δράση γύρω από τις παρανομίες στην ύπαιθρο, όχι μόνο σε επίπεδο νομού Ρεθύμνου, αλλά και σε παγκρήτιο επίπεδο.

Αγροτική ασφάλεια: Συζητήσεις σε χωριά

Εξάλλου, ο σύλλογος θα έχει και ρόλο πρόληψης αυτών των συμβάντων. «Θα οργανώνουμε συζητήσεις στα χωριά για το θέμα της αγροτικής ασφάλειας. Και θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κτηνοτροφικό κόσμο, ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης φαινομένων όπως αυτά που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα. Διότι δε γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δέκα κτηνοτρόφοι σε μια περιοχή να προκαλούν τόσο μεγάλες καταστροφές σε όλους τους παραγωγούς», λέει ο συνδικαλιστής.

Στο μεταξύ, σύντομα αναμένεται να γίνουν και οι εκλογές στο σύλλογο για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης, μετά την περίοδο των προσωρινών του διοικήσεων.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News