Κρήτη

Βιοηθική: Η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας

«Βιοηθική: Η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας» είναι το θέμα ενδιαφέρουσας επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνει στη Νεάπολη Λασιθίου.

«Βιοηθική: Η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας» είναι το θέμα ενδιαφέρουσας επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνει στη Νεάπολη Λασιθίου, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Μ.Σ. Βιοηθική» του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο της ανάδειξης των βιοηθικών διλημμάτων.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 16/9/16 και ώρα 17:00 έως 21:00 μ.μ. στο παλαιό γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου και τελεί υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται από τους οργανωτές της ημερίδας «Το διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Π.Μ.Σ. Βιοηθική" λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004. Αποτελεί συντονισμένη εκπαιδευτική ενέργεια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και των Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνιστά ακαδημαϊκή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας ένα πλέγμα πανεπιστημιακών Τμημάτων με αντικείμενο την εκπαιδευτική έρευνα σ' έναν κλάδο αιχμής, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς. Η Βιοηθική, ως το πεδίο κριτικής προσέγγισης και επαναθεώρησης των αρχών και κριτηρίων της πράξης στην εποχή της βιοτεχνολογίας, αποτελεί κανονιστική διερεύνηση των ηθικών ζητημάτων που απορρέουν από τις βιοϊατρικές καινοτομίες και τις εφαρμογές τους.

Από επιστημολογική άποψη, μέσα από τη συνάντηση παραδοσιακά διχοτομημένων κλάδων των ανθρωπιστικών και των φυσικών επιστημών, το συγκεκριμένο πεδίο καλείται να επεξεργαστεί μια κριτική θεώρηση της σχέσης βιοεπιστήμης και ηθικής, από τη σκοπιά όχι απλώς μιας ηθικής της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά μιας κοινωνικής και πολιτικής ηθικής».

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την εναρκτήρια ομιλία της Καθηγήτριας Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντριας Σπουδών ΠΜΣ 'Βιοηθική' Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλας Τσινόρεμα, με θέμα « Η κοινωνία μπροστά στις προκλήσεις των βιοεπιστημών. Τι είναι και σε τι χρησιμεύει η βιοηθική;» Στη συνέχεια θα γίνουν εισηγήσεις από τον Δημήτρη Σανταμούρη, «Γιατί να είμαστε ηθικά όντα; Λόγος, ελευθερία, (βιο)ηθική».

Ακολούθως η Σοφία Παπαγεωργίου, θα αναπτύξει το θέμα: «Πώς θεμελιώνονται οι ηθικές αποφάσεις; Ηθική αυτονομία, ατομική επιλογή και ενήμερη συγκατάθεση. Νομικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΠΜΣ "Βιοηθική". Αμέσως μετά η Μαρίζα Λαμπράκη, θα μιλήσει με θέμα: «Μπορεί η αρχή της αυτονομίας να αποτελέσει τη θεμελιώδη αρχή για την αντιμετώπιση των ηθικο-κοινωνικών προκλήσεων των συγχρόνων βιο-επιστημών;».

Ακόμη η Μαρλένα Ζέρβα, θα αναφερθεί στον «Όρκο του Ιπποκράτη από τη σκοπιά των προβληματισμών της βιοηθικής» και η Ελένη Μαρκουτσάκη, θα μιλησει για «Το πρόσωπο ως θεμελιώδης κατηγορία στη (βιο)ηθική».

Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα η Ελευθερία Πουλαδάκη, θα αναφερθεί στα όρια των ηθικών αποφάσεων και στον προβληματισμό γύρω από τη μεταχείριση του εμβρύου. Επίσης, η Χάρις Μητράκη, θα μιλήσει με θέμα: «Υπάρχουν ηθικοί λόγοι να μεριμνούμε για τα μη ανθρώπινα ζώα;»

Εξάλλου, η Χρυσή Χατζάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Λόγος και αυτονομία στα "Θεμέλια της Μεταφυσικής των Ηθών" του Ι. Καντ», ενώ η Ιωάννα Ζερβακάκου, θα αναφερθεί στο ιδεώδες της προαγωγής της γενικής ευτυχίας στην ωφελιμιστική θεωρία του Τζων Στ. Μιλλ. Τέλος, η Γεωργία Ανδρουλάκη, στην εισήγηση της, θα μιλήσει για «τον ρόλο της ωφελιμιστικής αρχής κατά τη λήψη αποφάσεων στη Βιοηθική. Μία αποτίμηση» ενώ η ημερίδα θα κλείσει με διάλογο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια