default-image

Δήμαρχοι Κρήτης: Οριστικό "Ναι" σε 2.000 πρόσφυγες

Κρήτη
Δήμαρχοι Κρήτης: Οριστικό "Ναι" σε 2.000 πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι μήνες απραξίας και αναβλητικότητας οδήγησαν στην αναγκαστική αποδοχή εκ των υστέρων της υποχρέωσης φιλοξενίας 2.000 προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη στην οποία συμφώνησαν οι δήμαρχοι της Κρήτης με τρεις ηχηρές διαφοροποιήσεις αυτοδιοικητικών και όρο τη διασπορά τους αναλογικά σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κρήτης.

Η πολυαναμενόμενη σύσκεψη απόντος του Γιάννης Μουζάλα, είτε οποιουδήποτε εκπροσώπου του υπουργείου που θα μπορούσε να ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, κινήθηκε και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά. Με τους δημάρχους να θέτουν βροχή ενστάσεων και ερωτήσεων που ουδείς μπορούσε να απαντήσει.

Το ρόλο αυτό ανέλαβαν εν μέρει οι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι εισέπραξαν όμως οργή και αγωνία από τους δημάρχους, με το Σωκράτη Βαρδάκη να προειδοποιεί πως αν οι δήμαρχοι δε συμβάλουν στην εξεύρεση κατοικιών, η εγκατάσταση των προσφύγων θα γίνει ερήμην τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και το Νίκο Ηγουμενίδη να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση λειτουργιάς hot spot στην Κρήτη.

Απόντες από τη σύσκεψη ήταν και οι γαλάζιοι βουλευτές της Κρήτης που εξαπέλυσαν με επιστολή τους δριμεία επίθεση κατά Μουζάλα για ανυπαρξία σχεδίου, αλλά και Λαμπρινού για λανθασμένο χειρισμό καθώς όπως υπογράμμισαν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση πάνω στη οποία μπορούσε να γίνει η σημερινή συζήτηση.

Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Το μόνο ουσιαστικό βήμα ήταν η ανάδειξη συντονιστικής επιτροπής η οποία θα μεταφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι φορείς της Κρήτης στο υπουργείο ζητώντας απαντήσεις και δεσμεύσεις σε θέματα όπως ο αδιαπραγμάτευτος αριθμός των 2.000 προσφύγων που δυνητικά μπορεί να απορροφήσει το νησί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμαρχων συντάχθηκε με την πρόταση διασποράς των προσφύγων σε σπίτια ωστόσο ο Δήμαρχος Χανίων προβλέποντας έλλειψη χρόνου και προετοιμασίας μίλησε ανοικτά για διττή λύση.

ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Οργισμένες αντιδράσεις και ενστάσεις δημάρχων

Η διασπορά αποτελεί την επίσημη θέση της ΠΕΔ Κρήτης από την οποία όμως πήραν αποστάσεις οι εκπρόσωποι των Δήμων Ιεράπετρας και Σφακίων ο οποίος επιφυλάχθηκε αναμένοντας απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής, αλλά και ο Δήμαρχος Αποκορώνου, η τοποθέτηση του οποίου προκάλεσε αίσθηση.

Σοβαρές ενστάσεις προέβαλε και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου εμμένοντας στην άποψη ότι η Κρήτη θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό αφού διαχειρίζεται το 1/3 του τουρισμού της χώρας, ενώ όπως είπε πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει σύστημα διασποράς των προσφύγων.

Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ο Γιάννης Μουζάλας επικοινώνησε με τους φορείς του νομού μόλις έγινε γνωστό πως έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την εξεύρεση διαμερισμάτων διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο θα στείλει κλιμάκιο για να τα επιθεωρήσει και να αναλάβει μικρές επισκευές. Ο ίδιος ανέφερε πως στους ιδιοκτήτες των σπιτιών η Διεθνής αμνησία η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής και σίτισης, θα προκαταβάλει τα 12 πρώτα ενοίκια.

Για μεγάλο πάρτι ΜΚΟ με φόντο τα κονδύλια των 6,5 δις ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα για τη φιλοξενία των προσφύγων προειδοποίησε ο βουλευτής Μανόλης Συντιχάκης.

Η συντονιστική επιτροπή των δημάρχων αναμένεται να ζητήσει ξεκάθαρες δεσμεύσεις από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τις προϋποθέσεις που πρέπει να καλύπτουν τα σπίτια, όσο και τη φύλαξη τους ξεκαθαρίζοντας πως απαιτούν ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ στο νησί πριν προχωρήσει η μετεγκατάσταση.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News