Κρήτη

Η ώρα της κρίσης για το προσφυγικό και την Κρήτη!

Από σήμερα ξεκινά να ξεδιπλώνεται το κρίσιμο "γαϊτανάκι" των αποφάσεων και οριστικών εξελίξεων ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, με πρώτο κομβικό σημείο την πρωινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να εκφραστεί μια ισχυρή τάση υπέρ της λύσης της διασποράς των προσφύγων σε πολύ μικρές ομάδες που θα φιλοξενηθούν σε σπίτια, ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια.

Αυτή τουλάχιστον είναι η κοινή γραμμή των δημάρχων του νομού Ηρακλείου, όπως συμφωνήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη προετοιμασίας στη Λότζια, ενώ σε αντίστοιχη θέση, θυμίζουμε, είχαν συμφωνήσει πρόσφατα και οι δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου.

Μπορεί οι Δήμοι του νομού Ηρακλείου να συγκλίνουν στη λύση της διασποράς ως απάντηση στα... τελεσίγραφα Μουζάλα και στη λογική του μη χείρον... βέλτιστον εκεί που οδηγείται η υπόθεση, ένα βασικό "αγκάθι" όμως τόσο για τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, όσο και για τον καθορισμό των εξελίξεων είναι η απουσία Μουζάλα από τη σύσκεψη. Αρκετοί αιρετοί ατενίζουν με προβληματισμό το σημερινό, κρίσιμο ραντεβού, αφού θα είχε άλλη βαρύτητα αν παρευρισκόταν ο κ. Μουζάλας ή έστω κάποιο άλλο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ δε λείπουν και οι επίσημες σκληρές αντιδράσεις!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Για του λόγου το αληθές, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Ρεθεμνιώτισσα βουλευτής Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη ρίχνουν... άκυρο στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, εξαπολύοντας εκ νέου "πυρά" κατά του κ. Μουζάλα, αλλά και κατά του προέδρου της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινού για... προβληματικούς, ασεβείς προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων χειρισμούς και συνεννοήσεις!

Έστω και χωρίς τον ευρισκόμενο στη Γαλλία Γιάννη Μουζάλα, η σημερινή συνεδρίαση θα ανοίξει το "χορό" κρίσιμων εξελίξεων, αφού από αύριο θα ξεκινήσουν οι ειδικές συνεδριάσεις στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια. Στις συνεδριάσεις, αρχής γενομένης από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στις 5:30 αύριο το απόγευμα, με γνώμονα και μπούσουλα τη θέση της ΠΕΔ, εφόσον προκύψει βεβαίως κοινά αποδεκτή θέση στη σημερινή συνεδρίαση, θα παρθούν οριστικές αποφάσεις ανά Δήμο πλέον της Κρήτης...

Συνάντηση προετοιμασίας στη Λότζια

Ας τα δούμε αναλυτικά... Ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, χθες έγινε μια προκαταρκτικού χαρακτήρα σύσκεψη στη Λότζια, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού. Στη σύσκεψη δε συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι.

Εκτός του δημάρχου Ηρακλείου, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη.

Απουσίαζαν, λόγω υποχρεώσεων, οι δήμαρχοι Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης και Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης.

Οι 5 παρευρισκόμενοι δήμαρχοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινή γραμμή υπέρ της λύσης της φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και σπίτια, αντί για τη δημιουργία προσφυγικών δομών, την οποία και θα στηρίξουν στη σημερινή συνάντηση. Η θέση των δημάρχων του νομού Ηρακλείου δε δεσμεύει κανέναν άλλο από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, που θα κληθούν να καταθέσουν σήμερα τις δικές τους προτάσεις ή κόκκινες γραμμές.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε τα εξής: «Συζητήσαμε με τους υπόλοιπους δημάρχους για την πρόσφατη επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, καθώς και με τους δημάρχους Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας, που απουσίαζαν, καταλήξαμε ομόφωνα ότι: Η λύση της διασποράς των προσφύγων σε διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων, στο πρότυπο της Θεσσαλονίκης, είναι προτιμητέα σε σχέση με τη δημιουργία camp φιλοξενίας. Ωστόσο, θα χρειαστούμε από το υπουργείο μια λεπτομερή καταγραφή όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση.

Η δική μας θέση ασφαλώς και δε δεσμεύει κανέναν άλλο. Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των παρευρισκομένων. Παράλληλα, οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων στην Κρήτη εξακολουθούν να ισχύουν και η εκπλήρωσή τους αποτελεί απαραίτητο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση».

Απών ο Μουζάλας - "Άκυρο" με δριμείες βολές

Μπορεί η απουσία του Γιάννη Μουζάλα να ανάβει φωτιές, δεν είναι όμως το μοναδικό "αγκάθι" για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, που έχει και την ευθύνη της συνεδρίασης.

Η σημερινή συνεδρίαση κανονικά είναι διευρυμένου χαρακτήρα. Έχουν κληθεί βουλευτές και ευρωβουλευτές. Όμως ήδη κάποιες προσκλήσεις απορρίφθηκαν με θυμηδία και με "βολές" για τους χειρισμούς και τις συνεννοήσεις - με προφανή αποδέκτη των βολών τον πρόεδρο της ΠΕΔ.

Χαρακτηριστική είναι η σκληρή κοινή ανακοίνωση των Λευτέρη Αυγενάκη, Γιάννη Πλακιωτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίοι, με φόντο την απουσία Μουζάλα από τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. απαξιοί να ενημερώσει την κοινωνία της Κρήτης για το σχέδιο που έχει - αν έχει- για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει καμία απόφαση, δε στηρίζει καμία πρωτοβουλία αν δεν έχει προηγηθεί η παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος.

Επίσης, κάνουμε σαφές στο προεδρείο της ΠΕΔ Κρήτης ότι οι καταστάσεις απαιτούν καλύτερη συνεννόηση πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, και σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κρήτης.

Δεν αναγνωρίζουμε-δε συμμετέχουμε σε καμία συνεδρίαση αν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση ή, έστω, κυβερνητική εκπροσώπηση για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού...».

Σχόλια