default-image

Κοροϊδία για τις αποζημιώσεις - Και ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει ζημιά

Κρήτη
Κοροϊδία για τις αποζημιώσεις - Και ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει ζημιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαιούχοι με τη σύμφωνη γνώμη και του ίδιου του ΕΛΓΑ είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, όχι μόνο για τις φετινές αποζημιώσεις, αλλά και εκείνες του 2014.

Η Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο δε θεωρεί χαμένες τις αποζημιώσεις αυτές, αλλά αντίθετα η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ότι η μάχη συνεχίζεται. Και μπορεί οι κυβερνώντες να κάνουν τα κορόιδα, όμως οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί, που ανέρχονται σε χιλιάδες σε όλο το νησί μας, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τα τελευταία χρόνια και την ίδια ώρα δικαιούνται από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ γενναίες αποζημιώσεις!

Η εφημερίδα μας δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να "ενοχλεί" την κεντρική εξουσία, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ εισπράττει από το νησί μας πακτωλό χρημάτων λόγω των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, ανταποδίδοντας στους παραγωγούς ένα ελάχιστο μέρος, για τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί ασφαλίζοντας τη σοδειά τους. Και αναφερόμαστε κυρίως στις ελαιοκομικές περιόδους 2013-2014 και 2015-2016. Ευτυχώς, δηλαδή, που μεσολάβησε τουλάχιστον η πολύ καλή ελαιοκομική περίοδος 2014-2015, αλλιώς ο κόσμος θα είχε ήδη οδηγηθεί σε εξαθλίωση.

«Καμία υποχώρηση»

Όπως είναι γνωστό, το 2014 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έβγαλαν λάδι ούτε για τη σαλάτα τους. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, η Περιφέρεια Κρήτης είχε ετοιμάσει τότε ολόκληρη έκθεση, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ δέχτηκε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σε ολόκληρο το νησί δεν παρήχθησαν περισσότεροι από 31.000 τόνοι ελαιολάδου, ποσότητα μειωμένη κατά 73% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Κι ενώ η εισήγηση του ΕΛΓΑ ήταν θετική στη θεμελίωση του δικαιώματος καταβολής των αποζημιώσεων από τα δικά του ταμεία προς τους παραγωγούς, το θέμα μπλόκαρε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για την αποζημίωση των παραγωγών»!

Σύμφωνα με όσα μας είπε η κ. Βρέντζου, «εμείς είχαμε καταθέσει το 2014 μια εμπεριστατωμένη μελέτη, βάσει της οποίας αποδεικνύαμε ότι η ζημιά στην Κρήτη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και ζητούσαμε αποζημίωση. Ζητούσαμε μάλιστα 150 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη. Ο ΕΛΓΑ τότε συνέστησε μια Ομάδα Εργασίας, η οποία επεξεργάστηκε αυτά τα στοιχεία, τα οποία τελικά αποδέχτηκε. Και ήρθε και επιβεβαίωσε αυτά τα οποία λέγαμε εμείς»...

Παρακάτω η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επισημαίνει ότι εκείνη η μελέτη έδειχνε ότι «η παραγωγή του ελαιολάδου το 2013 ήταν 118.000 τόνοι και το 2014 31.000 τόνοι. Ουσιαστικά δηλαδή είχαμε μια μείωση 73%. Ο ΕΛΓΑ στη συνέχεια έστειλε τη μελέτη και ζήτησε την αποζημίωση, τόσο προς το υπουργείο όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τού απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα»...

Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό για την Περιφέρεια Κρήτης. «Εγώ, μετά από αυτό, είχα επισκεφτεί τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μπόλαρη, ο οποίος μου είπε ότι, αφού δεν έχει χρήματα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, "θα δούμε τι θα κάνουμε" και μου είχε πει μάλιστα ότι θα κατέβαινε και στην Κρήτη. Δεν κατέβηκε στην Κρήτη από τότε. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα κατέβει»...

Και στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι είχε κάνει ήδη αντιπρόταση, «αφού υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ας υποβάλλει τη μελέτη μας η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αποζημιώσεις».

Η ίδια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι Περιφέρεια Κρήτης και ΕΛΓΑ συμφωνούν και επιβεβαιώνουν ότι «η μεγάλη ζημιά για το εθνικό προϊόν της Κρήτης είναι πραγματική και συνεπώς μπορούμε να διεκδικήσουμε έστω από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρήματα που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί»...

Ανάλογες καταστάσεις

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Θεανώ Βρέντζου, ανάλογες είναι οι ζημιές και κατά τη φετινή χρονιά. «Παρατεταμένη ανομβρία, ισχυροί άνεμοι κ.λπ., ενώ υπήρχε υψηλή ανθοφορία, δεν άφησαν τον ανθό να "δέσει". Αυτό είναι το ίδιο φαινόμενο που είχαμε το 2014 και που έχουμε και φέτος. Έχουμε λοιπόν καθαρά σχινοκαρπία, η οποία πρέπει να αποζημιωθεί. Και αυτό που ζητούσαμε και το 2014 ήταν ότι, επειδή η σοδειά καταστράφηκε από καιρικές συνθήκες, οι ζημιές έπρεπε να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.

Εμείς λοιπόν δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε. Γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία για τους παραγωγούς και μάλιστα τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ έχει επιβεβαιώσει τη μελέτη που κατέθεσε η Περιφέρεια και ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την αποζημίωση των παραγωγών», προσθέτει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Περίεργη στάση - «Να τελείωση η συγκομιδή... και βλέπουμε»

Στο μεταξύ, πραγματικά περίεργη αποδεικνύεται - βάσει των επίσημων στοιχείων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας - η στάση της κυβέρνησης. Όπως έχουμε ξαναγράψει, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο αναπληρωτής υπουργός έχει επικαλεστεί τον ΕΛΓΑ και έχει πει ότι «δεν υπάρχουν στις ελιές ζημιές από τον καύσωνα» αναφερόμενος στην Κρήτη.

Ζητήσαμε να μας το σχολιάσει αυτό η κ. Βρέντζου κι εκείνη μας απάντησε: «Εγώ, όταν τον συνάντησα για τη φετινή καταστροφή, μου είπε "να περιμένουμε να τελειώσει η συγκομιδή και μετά που θα τελειώσει η συγκομιδή θα πάρουμε πάλι τα στοιχεία από τα ελαιουργεία και θα ξανακάνουμε μελέτη"»...

Ωστόσο, η κ. Βρέντζου διερωτήθηκε προς τον κ. Μπόλαρη «ποιο το νόημα να ξανακάνουμε και να ξανακαταθέσουμε μελέτη όταν το 2014 βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα; Του είπα, λοιπόν, "υπουργέ, δείτε τι θα κάνετε και απευθυνθείτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή"».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News